Τοπικά

Πολυήμερες εκδηλώσεις στο 8ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

Το 8ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», που θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 12 Αυγούστου βρίσκεται προ των πυλών. Η γιορτή της αφήγησης από τον Κένταυρο στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας αποτελείται από εκδηλώσεις 8 ημερών στο χωριό της προφορικής παράδοσης, μια διοργάνωση υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του υπουργείου Τουρισμού.
Ένα κουβάρι με πολυήμερες εκδηλώσεις ετοιμάζεται να απλώσει στα καλντερίμια της έδρας του για όγδοη συνεχόμενη χρονιά από το 2011 ο Κένταυρος, προσκαλώντας τους θιασώτες των λαϊκών παραμυθιών και των αφηγήσεών τους ντόπιων και μη, των επών, των συναξαριών και της προφορικής παράδοσης, προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες και ανοίγοντας την αγκαλιά σε παλιότερους και νεότερους επισκέπτες του Αγίου Γεωργίου Νηλείας.

Η διοργάνωση του 2018 συνεχίζει την παράδοση της υποστήριξης, αφού τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ και φαίνεται να αποτελεί μια αξιόπιστη πρόταση τοπικού πολιτιστικού θεσμού με αναγνώριση. Οι χώροι έχουν επιλεγεί και το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί εμπλουτιζόμενο κάθε χρόνο από ποικίλες προτάσεις-εκδηλώσεις.
Με άξονα τις προφορικές αφηγήσεις για παιδιά (5+) και ενήλικο κοινό πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές εκθέσεις, θερινό σχολείο παραμυθιών με διαλέξεις, μουσικές συμπράξεις και συζητήσεις, εργαστήρια και προβολές. Αυλές παραδοσιακών ξενώνων και οικογενειακών οικιών, παλιά αρχιτεκτονικά μνημεία, μουσειακοί χώροι, αυλόγυροι εκκλησιών και σταθμοί του τρένου, θα αποτελέσουν για το 2018 ένα πλούσιο σκηνικό εκδηλώσεων, ενώ πνευματικά κέντρα και σχολεία θα φιλοξενήσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις.
Αφηγήσεις με ιστορίες για Σοφούς – Τρελούς εμπνευσμένες από τα αφιερώματα Παγκόσμιων Αφηγηματικών Θεσμών (Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης 2018), από επιλεγμένους συμμετέχοντες αφηγητές και αφηγήτριες στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού της Άνω Γατζέας συναντούν συναξάρια από τον κόσμο της ορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης στην αυλή της ομώνυμης με το φεστιβάλ Μη Κερδοσκοπικής (Ν. Βαραλής). Ιστορικά έπη των Σκανδιναβών (The Telling Theater of Denmark)) συναντούν παραμύθια από τις χώρες των Κελτών (Δ.Β. Προύσαλης με τη συνοδεία μουσικών σχημάτων TreesCeltMedieval).

Ιστορίες πέρα από τα νερά του Ατλαντικού θα ακουστούν στα αγγλικά (S. Beneteau) και τείνουν το χέρι σε προβολές ταινιών από την παρακαταθήκη των παραμυθιών μέσα από τα κινούμενα σχέδια (Γερμανία). Παλιά λαϊκά παραμύθια ζωντανεύουν αφηγηματικά (Μ. Απειρανθίτου, Α. Κουκουζέλη, Ν. Τσαλαπατάνη) και συναντούν ιστορίες που κερνούν οι ομάδες αφήγησης «Παραμυθανθός» και «Παραμυθωνία». Νέες εκκολαπτόμενες αφηγήτριες και ιστορητές θα μοιραστούν παραμύθια του κόσμου ξεχωριστά. Τιμητικές βραδιές θα φέρουν στο πλατύ κοινό την πορεία πολύχρονων διεθνών φεστιβάλ αφήγησης του Καναδά, ενώ σημαντική αποτελεί η καθιερωμένη από το 2013 «Ημέρα των Παραμυθιών στο Τρένο», αφού ο Μουντζούρης εντάσσεται μόνιμα στις δράσεις με αξέχαστες διαδρομές και αφηγήσεις στους σταθμούς του τρένου, Άνω Γατζέα και Μηλιές. Κάθε χρόνο από το 2013 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο πλαίσιο συνεργασίας με το φεστιβάλ προσφέρει μειωμένη τιμή και οι διοργανωτές αναμνηστική κάρτα-δώρο στους επιβάτες της συγκεκριμένης ημέρας. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά – από το 2012 – θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών για ενήλικο κοινό με ελεύθερη είσοδο στις ενδιαφέρουσες διαλέξεις πανεπιστημιακών, ειδικών και μελετητών από τις Α. Αγγελοπούλου, Β.Δ. Αναγνωστόπουλο, Κ. Λιάπη και Δ. Β. Προύσαλη. Στις παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις ατομικοί δημιουργοί παρουσιάζουν ευφάνταστες κατασκευές και εμπνεύσεις από τα λαϊκά παραμύθια και τις ιστορίες μέσα από τα έργα τους. Συγκεκριμένα τις Μ. Καραδέμητρου (χαρτοπολτός, κεραμικά), Σ. Μαρδύρη (χαρτοπολτός), Ε. Μάργαρη (χαρτοπολτός, κεραμικά, ψηφιδωτό), Β. Σερπάνου (χαρτοπολτός), Μ. Γκιουλάκη – Πούλιου (ψηφιδωτό), Μ. Μαΐλλη (κατασκευές από ξύλο), Β. Πατσέας (κατασκευές σε παπιέ – μασσέ), Φ. Μπέλλος (κόμικς), Ν. Θεοδωρίδης (ζωγραφική), Μ. Μούχου (κατασκευές από υλικά της φύσης).

Τις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου εμπλουτίζουν οι πέντε ανεξάρτητες βιωματικές σεμιναριακές συναντήσεις – για την τέχνη της αφηγηματικής έκφρασης, μέσα από τις οποίες θα δοθεί η ευκαιρία στους φίλους των ιστοριών (γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, φοιτητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοτέχνες) να γνωρίσουν τα μυστικά του κόσμου της αφήγησης από γνωστούς Έλληνες και ξένους αφηγητές. Τηλ. κρατήσεων: 6936-382133, θα δοθεί βεβαίωση.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις (αφηγήσεις, εκθέσεις, προβολές, θερινό σχολείο παραμυθιών) είναι ελεύθερη. Για τις αφηγήσεις στο τρένο προϋπόθεση αποτελεί η προαγορά εισιτηρίων στο Γραφείο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Δημητριάδος 186 και Μαυροκορδάτου, τηλ. 24210-39723, e-mail: grafeio.volou@trainose.gr/.
Υποστηρικτές της φετινής έβδομης διοργάνωσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πρωτοχρονιά 2024: Ψάχνουν καταφύγιο και ελπίδα μαζί – Πώς οι νέοι στο Τελ Αβίβ ευχήθηκαν καλή χρονιά

Λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ πλήθος νέων γιορτάζει την έλευση του 2024…

1 Ιανουαρίου 2024

Στο Βιετνάμ εγκαινίασαν τη «γέφυρα του φιλιού» – Είναι αποκλειστικά για ρομαντικές selfie

Μια νέα γέφυρα που χτίστηκε αποκλειστικά για selfie με την ονομασία «Kiss Bridge» εγκαινιάστηκε πρόσφατα…

1 Ιανουαρίου 2024

Σεισμός στην Ιαπωνία: Συγκλονιστικές εικόνες από το χτύπημα του Εγκέλαδου – Εκκενώσεις, ζημιές σε δρόμους και σπίτια

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που χτύπησε την…

1 Ιανουαρίου 2024

«Πατάει» γκάζι και το 2024 η ελληνική οικονομία – Προβλέψεις για υπεραπόδοση σε σχέση με την Ευρωζώνη

Το 2024 αναμένεται να είναι μία μεταβατική χρονιά για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τον…

1 Ιανουαρίου 2024

Η Φίνος Φιλμ εύχεται «καλή χρονιά» με ένα αφιέρωμα στη Γεωργία Βασιλειάδου

Η Φίνος Φιλμ έστειλε ευχές για μια καλή χρονιά, με ένα βίντεο αφιερωμένο στη Γεωργία…

1 Ιανουαρίου 2024

Κατά 1.1 °C θερμότερος ο Δεκέμβριος του 2023 στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που…

1 Ιανουαρίου 2024