Τοπικά

Πολυάνθη Παπαϊωάννου: Μακρά και επίπονη η αποκατάσταση ασθενών που νόσησαν με covid-19

Μακρά και επίπονη είναι η θεραπευτική αποκατάσταση ασθενών, οι οποίοι νόσησαν με covid-19. Η βιοπαθολόγος κ. Πολυάνθη Παπαϊωάννου και διευθύνουσα σύμβουλος στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης «Κένταυρος», τόνισε πως όσοι παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχουν μπροστά τους αρκετό δρόμο για να επιστρέψουν στην προ κορωνοϊού λειτουργικότητα της ζωής τους.

Έπειτα από τόσους μήνες που διαρκεί η πανδημία, δεν είναι λίγοι οι Βολιώτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι κατέφυγαν στον «Κένταυρο». «Από την αρχή έχουμε δεχθεί πολλά περιστατικά. Πλέον νοσηλεύουμε κατά κύριο λόγο ασθενείς, που πέρασαν από το νοσοκομείο με κορωνοϊό και έρχονται σε εμάς για αποκατάσταση» ανέφερε η κ. Παπαϊωάννου. «Η διαδικασία αυτή, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Όμως μας βοήθησε πάρα πολύ το γεγονός ότι έχουμε οργανωμένη την καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση πολλά χρόνια τώρα», είπε στη συνέχεια.

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις, ως επί το πλείστον, αφορούν καρδιά και πνεύμονες, που πλήττονται πιο εύκολα και πιο συχνά από τον κορωνοϊό: «Στην αρχή πιστεύαμε ότι τα συγκεκριμένα όργανα επηρεάζονται περισσότερο από τη νόσο. Όμως, στην πορεία προέκυψαν άλλα στοιχεία. Στους μεγαλύτερους σε ηλικία προκαλούνται πολλά προβλήματα γαστρεντερικής φύσης, π.χ. κολίτιδες και διάρροιες. Ένας ηλικιωμένος μπορεί να θεωρεί ότι βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης, αλλά έπειτα έρχεται αντιμέτωπος με δευτερογενείς επιπλοκές. Για παράδειγμα, παίρνει κάποιος εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ και το μοριακό τεστ βγαίνει αρνητικό. Έτσι επαναπαύεται και πιστεύει πως ξεπέρασε τον κίνδυνο, αλλά μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Και για να μην ξεχνάμε επίσης ότι η παρατεταμένη κατάκλιση επηρεάζει το μυϊκό σύστημα. Η μυοπάθεια είναι το χαρακτηριστικό για όσους νοσηλεύτηκαν ειδικά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η ακινησία στο κρεβάτι της ΜΕΘ προκαλεί ατροφία των μυών, όμως με το κατάλληλο πρόγραμμα από τους φυσικοθεραπευτές μας, αυτό αντιμετωπίζεται».

Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι επιπλοκές στην υγεία κάποιου, ο οποίος νόσησε από covid-19, είναι αναστρέψιμες, αν και η κλινική εικόνα ενός ασθενή επηρεάζεται από πολλά. «Είναι αρκετοί οι παράγοντες, που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. Για παράδειγμα, η ηλικία ή εάν πριν προσβληθεί, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποκατάσταση. Είχαμε δύο χαρακτηριστικά περιστατικά από τους πρώτους, που νοσηλεύθηκαν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ για έναν ολόκληρο μήνα. Αμφότεροι μεταξύ 50-60 ετών. Ο ένας μάλιστα είχε απωλέσει 30 ολόκληρα κιλά στην εντατική. Η υγεία τους αποκαταστάθηκε πλήρως και έχουν επιστρέψει στους ρυθμούς που είχαν προ κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής έχουμε καλά αποτελέσματα. Ακόμη και άνθρωποι 85-90 χρόνων ήρθαν σ’ εμάς, αλλά επανήλθαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Μπορεί ορισμένες φορές να είναι επίπονη η αποκατάσταση και μακρά σε διάρκεια, αλλά μέσα από τα προγράμματα που έχουμε και καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, έχουμε βοηθήσει πολλούς να επανακτήσουν μία ποιότητα ζωής, αντίστοιχη με εκείνη που είχαν πριν νοσήσουν», κατέληξε η κ. Παπαϊωάννου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το