Οικονομία

Πολύ κοντά σε συμφωνία για το πάγωμα παραγωγής πετρελαίου έως τον Οκτώβριο

petrelaio-708_4

Πολύ κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στην παραγωγή πετρελαίου βρίσκονται οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που συμμετέχουν στην κρίσιμη συνάντηση σήμερα στη Ντόχα.

Οπως αναφέρουν επίσημες πηγές στο πρακτορείο Reuters οι συμμετέχοντες χώρες είναι ετοιμες να συμφωνήσουν για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια στο πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο παραγωγής η μέση ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου των χωρών κάθε μήνα δεν θα υπερβαίνει το επίπεδο που καταγράφηκε τον φετινό Ιανουάριο.

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι το πάγωμα θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο όπου οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα συναντηθούν εκ νέου στη Ρωσία προκείμενου να εξετάσουν τα αποτελέσματα στην προοδευτική ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου.

«Είμαι αισιόδοξος» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ σχολιάζοντας τις προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση. Υπάρχει μία πρόταση, αυτή του παγώματος στα επίπεδα του Ιανουαρίου μέχρι τον Οκτώβριο, είπε άλλος εκπρόσωπος σε καθεστώς ανωνυμίας. Περισσότερες από δώδεκα πετρελαιοπαραραγωγές χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην συνάντηση στη Ντόχα.

Ωστόσο, το Ιράν έχει δηλώσει τη μη συμμετοχή του, καθώς όπως επεσήμανε αρμόδιος παράγοντας, δεν θα μπορούσαν να αποδεχτούν τις προτάσεις για πάγωμα της παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια του παγώματος, οι παραγωγοί θα συνεχίσει να διαβουλεύονται για την τόνωση της αγοράς πετρελαίου, καθώς η  συμφωνία θα είναι ανοικτή για άλλα κράτη να προσχωρήσουν. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας «επιτροπής παρακολούθησης υψηλού επιπέδου στην οποία   θα συμμετέχουν δύο υπουργοί πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ και δύο υπουργοί από τις χώρες που δεν συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ και θα επικουρείται από ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων.

Παρά το γεγονός ότι το πάγωμα θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τους παραγωγούς πετρελαίου, θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά και η αγορά είναι απίθανο να αποκαταστήσει την ισορροπία πριν από το 2017, σύμφωνα με τον  Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το