Τοπικά

Πόλος έλξης το μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου

Τα επιτεύγματα του Νίκου Μαγγίτση προκαλούν δέος, αφού είναι ο μοναδικός Έλληνας, που έχει φέρει σε πέρας την ορειβατική πρόκληση των «Επτά κορυφών», όπως αποκαλούνται τα ψηλότερα βουνά σε καθεμία από τις επτά ηπείρους της Γης.
Όμως ο 51χρονος ορειβάτης από την Αγριά, παρότι έχει κατακτήσει, τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου, δεν παύει να αγαπά το Πήλιο. Η τελευταία ιδέα του, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ο Νίκος Μαγγίτσης, o οποίος την περασμένη άνοιξη βρέθηκε γι’ άλλη μία φορά στο μακρινό Έβερεστ (τον Αύγουστο ταξίδεψε επίσης στις ελβετικές και αυστριακές Άλπεις), είναι ο εμπνευστής του «Μεγάλου μονοπατιού του Πηλίου». Έτσι ονόμασε τη διαδρομή των 190 χιλιομέτρων, που σχεδίασε και χάραξε, με αφετηρία το Κεραμίδι και κατάληξη την Αγία Κυριακή. Γοητευμένος από τις ομορφιές του Πηλίου, μέσα από τη διαδρομή «Long Pelion Trail», θα επιδιώξει να «εκτοξεύσει» το ενδιαφέρον για περιπατητικό τουρισμό στο βουνό των Κενταύρων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

«Το Πήλιο είναι το βουνό που γεννήθηκα, μεγάλωσα και προπονούμαι μέχρι σήμερα. Είναι το εφαλτήριο για όλα τα άλλα βουνά στον υπόλοιπο κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι αυτό. Το Πήλιο προσφέρεται για πολλά πράγματα. Περπάτημα, mountain bike, τρέξιμο, αναρρίχηση, καγιάκ. Είναι άπειρες οι επιλογές που προσφέρει. Όλο αυτό το σενάριο μας έχει ιντριγκάρει, αν και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σε όλο τον κόσμο να διανοίγονται τέτοια μεγάλα μονοπάτια», τόνισε και επικαλέστηκε ως παράδειγμα το «Jordan Trail» στην Ιορδανία.
Ποιά σχέση μπορεί να έχει, όμως, η Μέση Ανατολή με το Πήλιο; «Πρόκειται για μία πεζοπορική διαδρομή πάνω από 650 χιλιόμετρα στην Ιορδανία. Τον Μάρτιο του 2020, μαζί με ορισμένους φίλους από τον Βόλο θα πάμε εκεί και θα περπατήσουμε στο νότιο κομμάτι του, κοντά στα 250 χιλιόμετρα απόσταση. Οι Ιορδανοί για να προβάλουν καλύτερα το συγκεκριμένο event, ίδρυσαν έναν φορέα, που διαφημίζει το «Jordan Trail». Χάρη σ’ αυτή την κινητοποίηση, την τελευταία τριετία, όλος ο πεζοπορικός κόσμος της Ευρώπης γνωρίζει την Ιορδανία και το «Jordan Trail». Εμπνεύστηκα από την κίνηση αυτή και θέλησα να κάνω κάτι αντίστοιχο για το Πήλιο», εξήγησε ο Νίκος Μαγγίτσης.

Όντας πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Αγριάς «Άθλος», ο έμπειρος ορειβάτης και πεζοπόρος μεγάλων αποστάσεων, μέσα από την ανάπτυξη της διαδρομής που χάραξε, θα επιδιώξει να δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση. «Αυτός είναι ο σκοπός μου», παραδέχθηκε, για να προσθέσει: «Μέσα από το «Long Pelion Trail» να προβάλλουμε το Πήλιο και τις πεζοπορικές του διαδρομές, κάτι που θα τονώσει τον τουρισμό και τους δώδεκα μήνες τον χρόνο. Το νότιο κομμάτι της διαδρομής γίνεται όλο τον χρόνο. To υπόλοιπο κομμάτι, επειδή ένα τρίμηνο-τετράμηνο έχει χιόνι, θα το περπατάμε από Μάιο μέχρι Νοέμβριο περίπου. Ήδη το έβγαλα σε ορισμένα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και δραστηριοποιούνται στο Πήλιο. Από την Ολλανδία ως επί το πλείστον. Ένα μεγάλο κομμάτι θα κάνουν ορισμένοι Αυστριακοί που θα επισκεφτούν το Πήλιο το Πάσχα του 2020, ενώ στις αρχές του νέου έτους θα έρθουν τα πρώτα γκρουπ από Ελλάδα. Μόλις δημοσιοποίησα τη διαδρομή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άκουσα εξ αρχής θετικά σχόλια και οι πρώτοι επισκέπτες θα είναι από Κέρκυρα, Δράμα και Κρήτη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το