Κόσμος

Οι Πολωνοί κατηγορούν τους Ρώσους ελεγκτές για τη συντριβή του αεροσκάφους με τον πρόεδρο Κατσίνσκι

Πολωνοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι θα απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ότι συνέλαβαν εσκεμμένα στην αεροπορική τραγωδία του Σμολένσκ.

Ο τότε πρόεδρος της χώρας, Λεχ Κατσίνσκι και άλλοι 95 άνθρωποι, ανάμεσα τους βουλευτές, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και ο κεντρικός τραπεζίτης, σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη το αεροσκάφος που τους μετέφερε στη ρωσική πόλη, το 2010.

Ερευνα της προηγούμενης κυβέρνησης κατέληξε ότι για την τραγωδία ευθυνόταν ο πιλότος. Ομως, το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, επικεφαλής του οποίου είναι ο δίδυμος αδελφός του Κατσίνσκι, Γιάροσλαβ, έχει υποστηρίξει ότι η συντριβή μπορεί να προκλήθηκε από έκρηξη στο αεροσκάφος.

Τη Δευτέρα οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι νέα ανάλυση των συνομιλιών ανάμεσα στους πιλότους και τους Ρώσους ελεγκτές δικαιολογεί την απαγγελία κατηγοριών. «Μία ανάλυση των αποδείξεων επέτρεψε στους εισαγγελείς να σχηματίσουν νέες κατηγορίες σε βάρος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, πολίτες της Ρωσίας», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Πολωνίας, Μάρεκ Πάσιονεκ, σύμφωνα με το Reuters.

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι συνθήκες της τραγωδίας έχουν ήδη μελετηθεί λεπτομερώς και πως «σίγουρα δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με τέτοια συμπεράσματα». Εως τώρα, η Ρωσία αρνείται να επιστρέψει τα συντρίμμια του αεροσκάφους στην Πολωνία, υποστηρίζοντας ότι συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση.

Οι νέες κατηγορίες είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις σχέσεις της Πολωνίας με τη Μόσχα, που είναι ήδη τεταμένες εξαιτίας του ουκρανικού ζητήματος, σχολιάζει το Reuters.

Επίσης, οι Πολωνοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι το άνοιγμα των φέρετρων των θυμάτων, που είχαν σφραγιστεί στη Ρωσία, αποκάλυψε ότι σε δύο περιπτώσεις υπήρχαν λάθος σοροί σε αυτά, ενώ σε πέντε υπήρχαν τμήματα άλλων σορών.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το