Τοπικά

Πολλές καταγγελίες για ηλεκτρονικό εκφοβισμό στα σχολεία του Βόλου “Θ”

bully

Θραύση κάνουν τα περιστατικά ηλεκτρονικού εκφοβισμού στα σχολεία, καθώς κάθε μήνα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου ασχολείται τουλάχιστον με τέσσερις-πέντε περιπτώσεις κατόπιν καταγγελίας από γονείς. Στη σκιά του θανάτου του φοιτητή στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκαν χθες στο Βόλο δύο εκδηλώσεις από σχολεία για την ενδοσχολική βία.

Εκδήλωση σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας οργάνωσαν χθες το πρωί οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας «Παν. Κατσιρέλος».
Η διευθύντρια του σχολείου κ. Μηλίτσα Ριζοπούλου τόνισε πως «μέσα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της σχολικής βίας υλοποιούμε στο σχολείο μας εδώ και δύο χρόνια εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γονέων. Ένας από τους στόχους είναι να μάθουν οι μαθητές, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, να ξέρουν πώς να αντιδράσουν και πού να απευθυνθούν και πώς να λυθεί το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και η πιο συνήθης πρακτική είναι η άμεση ενημέρωση του ενήλικα είτε του δασκάλου, είτε του γονέα. Επίσης οι μαθητές θα πρέπει να διαθέτουν αυτοπεποίθηση. Το θέμα της ενδοσχολικής βίας μας απασχολεί και δυστυχώς αυτές τις ημέρες έχουμε το πρώτο σοβαρό επεισόδιο με το φοιτητή στα Γιάννενα, που σημαίνει ότι το φαινόμενο κτύπησε ήδη την πόρτα μας».
Αναφερόμενη στη μέχρι τώρα εμπειρία της τόνισε πως συνήθως οι γονείς και οι μαθητές μπερδεύονται και νομίζουν ότι επειδή μπορεί να μαλώσουν δύο παιδιά, το θεωρούν βία. Για να έχουμε ενδοσχολική βία, το φαινόμενο θα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενο και να εκδηλώνεται ανάμεσα σε δύο παιδιά που το ένα είναι ανώτερο σωματικά από το άλλο. Και μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του προγράμματος κατά της ενδοσχολικής βίας βλέπουμε ότι αυτά τα περιστατικά έχουν μειωθεί πολύ στο σχολείο. Επίσης τα παιδιά πλέον δεν φοβούνται να έρθουν να μιλήσουν στο δάσκαλο και στο διευθυντή για τέτοια γεγονότα που συνήθως είναι απλά. Εμείς στο σχολείο μας διαθέτουμε και ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα δουλέψαμε πολύ στη διαχείριση των συναισθημάτων τους, όπως του θυμού, από την πλευρά των παιδιών και πώς να χρησιμοποιούν το διάλογο για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Και συνδράμει πολύ και ο σύλλογος γονέων».

Πολλές καταγγελίες

Στο Μεταξουργείο παρουσιάστηκαν χθες τα αποτελέσματα του προγράμματος που εκπόνησαν τα 4ο και 6ο ΓΕΛ Βόλου για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας μέσα από τη λογοτεχνία. Στους μαθητές μίλησαν οι καθηγήτριες κ.κ. Φώτου και Πέτροβιτς που έχουν γράψει σχετικά βιβλία και με τα οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές.
Ο αστυνομικός υποδιευθυντής στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου κ. Γιώργος Ντιζές τόνισε πως «η Αστυνομία κάνει μια προσπάθεια για να ενημερώσει όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία και κυρίως μαθητές για τους κινδύνους του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Στη Μαγνησία έχουμε αρκετά περιστατικά ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Θα λέγαμε πως κάθε μήνα ασχολούμαστε με τέσσερα-πέντε τέτοια περιστατικά μετά από καταγγελίες γονέων προς την Αστυνομία. Αλλά δεν γίνονται όλα δικογραφίες και δεν παραπέμπονται οι υποθέσεις στην εισαγγελία, αφού αντιμετωπίζονται ενδοσχολικά. Οι δράστες και τα θύματα είναι μαθητές, ηλικίας μέχρι 16-17 ετών, και καταγράφεται παραβίαση κωδικών στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξυβρίσεις, απειλές, ανώνυμες κλήσεις, φάρσες που διαρκούν μερικές μέρες, αλλά μπορεί και μήνες, ενώ δέχονται επιθέσεις και καθηγητές. Τις περισσότερες φορές οι δράστες εντοπίζονται και τους γίνονται συστάσεις. Σπάνιες οι περιπτώσεις που προχωρήσαμε σε δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Οι περισσότεροι δράστες λένε ότι το έκαναν για πλάκα, αλλά συνήθως από πίσω τους κρύβεται κάποιος ανταγωνισμός».
Η εκδήλωση είχε τη στήριξη του Δήμου Βόλου και του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος από το 4ο Λύκειο κ. Βίκυ Μαντζώρου τόνισε πως «προσπαθήσαμε μέσα από το πρόγραμμα να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές για την ενδοσχολική βία έχοντας ως όχημα τη λογοτεχνία, γιατί πιστεύουμε ότι αναγνωρίζουν καλύτερα χαρακτήρες και συμπεριφορές. Έτσι οι μαθητές διάβασαν δύο βιβλία και προβληματίστηκαν για το θέμα».

Το προφίλ των δραστών

Μαθητές της Α’ τάξης από το 4ο Λύκειο παρουσίασαν το προφίλ των θυμάτων και των δραστών της ενδοσχολικής βίας.
Ο μαθητής Σταύρος Τσιόβολος μας είπε ότι «πολλά περιστατικά οφείλονται σε οικογενειακά θέματα με τους δράστες να αναγκάζονται να ενοχλούν συμμαθητές τους στο σχολείο. Συνήθως ξεκινά με λεκτικό τρόπο και καταλήγει με βιαιοπραγίες. Μια ομάδα σταμπάρει κάποιον και του επιτίθενται. Τα θύματα είναι συνήθως μαθητές που δεν ανήκουν σε ομάδες, δεν ανοίγονται, είναι πιο ντροπαλοί, συνεσταλμένοι. Τους θύτες τους καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή, από αυτό που εκπέμπουν και πάντα κυκλοφορούν με ομάδες».
Η Κωνσταντίνα Ρουμελιώτη τόνισε πως συνήθως η ενδοσχολική βία εκφράζεται με τις κατά πρόσωπο προσβολές. Άλλες φορές προσελκύουν το παιδί μέσα από διάφορες δραστηριότητες και του επιτίθενται. Στις μέρες μας τα περιστατικά βίας αυξάνονται καθημερινά. Και συνήθως τα θύματα σωπαίνουν.
Παίρνοντας το λόγο ο μαθητής Παναγιώτης Λιβογιάννης υπογράμμισε πως κυρίως υπάρχει λεκτική βία. Η βία αυξάνεται και δεν έχει φύλο. Μεταξύ των μαθητών κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και δεν είναι τόσο ισχυρό το αίσθημα της αλληλεγγύης. Εμείς ασχοληθήκαμε με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό που οι μαθητές το βιώνουν οδυνηρά.
Η συγγραφέας κυρίως παιδικών βιβλίων κ. Γιώτα Φώτου τόνισε πως οι μαθητές ασχολήθηκαν με το βιβλίο μου Κώδικα 99 και παρευρέθηκα στην εκδήλωση θέλοντας να ακούσω τους μαθητές. Συνήθως οι δράστες κινούνται με τη λεκτική βία και την περιθωριοποίηση, αν και τα τελευταία γεγονότα μας διαψεύδουν. Τα παιδιά χρειάζονται τόνωση της αυτοπεποίθησης.
Η συγγραφέας κ. Λ. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου τόνισε πως το θέμα της ημερίδας ήταν πολύ ενδιαφέρον και δυστυχώς τραγικά επίκαιρο. Και είναι πολύ σημαντικό που οι καθηγητές υλοποιούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι απαραίτητα».
Η φιλόλογος του 6ου ΓΕΛ Βόλου κ. Δέσποινα Παυλίδου υπογράμμισε πως οι μαθητές συμμετείχαν με πολλή χαρά στο πρόγραμμα. Κουβεντιάσαμε πολύ για τον εκφοβισμό μέσα στο σχολείο και θέλουμε να τους δώσουμε μέσα από τη λογοτεχνία κάτι διαφορετικό.
Η Π.Ε. Μαγνησίας μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct συνδιοργάνωσε τη χθεσινή εκδήλωση και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης που παρευρέθηκε κ. Αργύρης Κοπάνας, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ενδοσχολική βία αποτελεί πραγματικότητα με θλιβερά παραδείγματα και τραγικά θύματα. Δυστυχώς είναι καθρέπτης μιας κοινωνίας που γεννά και τρέφει ακραίες συμπεριφορές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το