Τοπικά

Πολλά τα περιστατικά πνιγμών στη Μαγνησία – Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος το καλοκαίρι

Ανησυχία προκαλούν τα πολλά περιστατικά πνιγμών και στη Μαγνησία, καθώς μόλις σε δύο μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 10 άτομα, με την τάση, όπως φαίνεται, να είναι αυξητική, αφού πέρυσι όλο τον χρόνο σε επίπεδο Νομού είχαν βρει τον θάνατο 15 άνθρωποι, πέντε μόλις παραπάνω από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2019.

Δεδομένου πως απομένει σχεδόν ένας ακόμα μήνας με καλοκαιρινές συνθήκες ο κίνδυνος να αυξηθούν τα περιστατικά είναι ορατός, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν σε παραλίες κυρίως του Ανατολικού Πηλίου και οι άνεμοι που πολλές φορές μετατρέπονται σε εχθρό του κολυμβητή, σπρώχνοντάς τον προς τα βαθιά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περυσινή χρονιά είχαν πνιγεί σε επίπεδο Νομού συνολικά 15 άτομα, αποτελώντας μια από τις συχνότερες αιτίες απώλειας της ζωής, εκτός των παθολογικών καταστάσεων.
Φέτος μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχουμε 10 θανάτους, με την τάση να είναι αυξητική από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει τελειώσει το καλοκαίρι και όλοι συνεχίζουν τα μπάνια τους για τουλάχιστον τρεις ακόμα εβδομάδες, αφού όπως δείχνουν στοιχεία που έδωσε πέρυσι στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ για όλη τη χώρα, το 67% των θανάτων από πνιγμό συμβαίνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε πολλές περιπτώσεις καταλυτική είναι η όσο πιο γρήγορη επέμβαση του ναυαγοσώστη για να γλιτώσει το άτομο που κινδυνεύει.
Οι δύο κατηγορίες ανθρώπων που θεωρούνται πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά και οι πιο επικίνδυνες ώρες το διάστημα από τις 10.30 το πρωί έως και τις 5.30 το απόγευμα.
Βέβαια σε τοπικό επίπεδο η κάθε παραλία έχει τις ιδιαιτερότητές της, ενώ σε αυτές που ανήκουν στον Δήμο Βόλου η πλειοψηφία των θανάτων σχετίζεται με παθολογικά αίτια.
Παράλληλα μια συνήθης τακτική είναι να κολυμπάνε για αρκετή ώρα μέχρι τα ανοικτά με αποτέλεσμα να κουράζονται και να μην μπορούν να γυρίσουν πίσω στην ακτή.
Μάλιστα εκτός της ζέστης που επικρατεί, αρκετοί είναι αυτοί που προτού πάνε στη θάλασσα για μπάνιο έχουν καταπονηθεί κάνοντας κάποια εργασία.
Επίσης είναι συχνό το φαινόμενο να μην υπακούν στις εντολές του ναυαγοσώστη, κολυμπώντας εκτός σημαδούρων, ενώ δεν υπακούν ακόμα και σε περίπτωση κόκκινης σημαίας που σημαίνει ότι ο καιρός είναι απαγορευτικός.

Επίβλεψη γονέα
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Life Guard Volos που καλύπτει 10 παραλίες του Δήμου Βόλου και 5 του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Λάμπρος Λιάρος, ο αέρας παίρνει προς τα μέσα σωσίβια και θαλάσσια στρώματα με αποτέλεσμα κυρίως παιδιά να τρέχουν να τα κυνηγήσουν βάζοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο, ο οποίος αυξάνεται όταν ο άνεμος είναι στεριανός, καθώς τα προηγούμενα χρόνια πολλά τέτοια περιστατικά πνιγμών ξεκίνησαν έτσι.
Συμβουλεύει τους γονείς πάντα να προσέχουν τα παιδιά τους κολυμπώντας μαζί τους ή να τα παρακολουθούν συνεχώς.
Εφιστά την προσοχή λέγοντας πως ο πνιγμός είναι σιωπηρός, αφού ο δίπλα λουόμενος νομίζει πως ο άλλος κάνει βουτιά. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει όλοι να έχουν τον νου τους σε αυτόν που κολυμπάει σε κοντινή απόσταση, ή οι ηλικιωμένοι να κολυμπούν πάντα με έναν συνοδό, που θα μπορέσει να καλέσει σε βοήθεια.
«Άμα μείνει τέσσερα λεπτά ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο, τότε θα οδηγηθεί ή στον θάνατο ή οι βλάβες θα είναι μη ανατρέψιμες» σημειώνει ο κ. Λιάρος.

«Ασφαλής Ελλάδα»
Μέσω του προγράμματος «Ασφαλής Ελλάδα» του υπουργείου Υγείας δίνονται συμβουλές προς τους λουόμενους:
«Κολυμπήστε πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη. Κολυμπήστε 3 ώρες μετά το φαγητό. Μην μπαίνετε στο νερό εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά. Να μπαίνετε σταδιακά στη θάλασσα για να συνηθίζει ο οργανισμός τη θερμοκρασία του νερού.
Αν είναι κρύο, καλό θα είναι να περιορίσετε την παραμονή σας, καθώς η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Είναι προτιμότερο να κολυμπάτε στα ρηχά και παράλληλα με την ακτή.
Τα παιδιά θα πρέπει να τα επιτηρεί πάντα ένας ενήλικος, ο οποίος θα είναι μαζί τους μέσα στο νερό. Να διαβάζετε και μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουόμενους από τις τοπικές Αρχές.
Προτού επισκεφτείτε μια παραλία για πρώτη φορά καλό, θα είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν.
Αν σας παρασύρει κάποιο ρεύμα στα βαθιά, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή προκειμένου να φύγετε από το ρεύμα και στη συνέχεια κάθετα για να βγείτε στην ακτή.
Μην κάνετε παιχνίδια στο νερό που βάζουν σε κίνδυνο τη δική σας ασφάλεια ή των γύρω σας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το