Τοπικά

Πολλά τα κενά ψυχολόγων – Δεν καλύφθηκαν θέσεις στα σχολεία της Μαγνησίας

Στα 47 ανέρχονται τα κενά ψυχολόγων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Μαγνησίας, καθώς παρά τις δύο διαδοχικές προκηρύξεις που υπήρξαν από το υπουργείο Παιδείας, δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθούν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από τις δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού, οι ψυχολόγοι είναι ίσως η μοναδική ειδικότητα όπου παρατηρούνται τόσο μεγάλα κενά. Βέβαια οι περισσότερες θέσεις προέκυψαν από τον Νοέμβριο και μετά μέσα από πρόγραμμα του υπουργείου παιδείας το οποίο έχει ως στόχο την πολύπλευρη στήριξη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων μέσα στην περίοδο της πανδημίας.

Οι ψυχολόγοι που έχουν ήδη αναλάβει και εργάζονται, προσφέρουν τις υπηρεσίες σε ομαδοποιημένα σχολεία. Δηλαδή κάθε ψυχολόγος έχει αναλάβει μια ομάδα πέντε σχολείων, όπου καθημερινά μεταβαίνει και σε καθένα σχολείο ξεχωριστά.
Τόσο οι ψυχολόγοι όσο και οι κοινωνικοί λειτουργοί εντάσσονται στη δράση «Υποστήριξη σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς» για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID- 19.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας ανάμεσα στα καθήκοντα των ψυχολόγων είναι ότι παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας προκειμένου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων και απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως η πανδημία του COVID-19, δημιουργώντας ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την προστασία της σχολικής κοινότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

Ακόμη προωθούν τη συνεργασία των εμπλεκόμενων μαθητών και εκπαιδευτικών και ομάδων της σχολικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία με την οικογένεια και όταν αυτό απαιτείται την υποστήριξη, τη διαμεσολάβηση και τη διασύνδεση αυτής με τους κατάλληλους φορείς.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος δήλωσε πως «ως νομός είχαμε ζητήσει 38 ψυχολόγους για να καλύψουν ανάγκες στα σχολεία και τελικά έχουν προσληφθεί επτά, αφού για τις υπόλοιπες θέσεις δεν υπήρξε ενδιαφέρον και έτσι έμειναν ακάλυπτες. Άρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 31 κενά. Μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο προκηρύξεις για την πρόσληψη σχολικών ψυχολόγων».

Ο ίδιος ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις, απάντησε πως «οι λόγοι ποικίλλουν και προφανώς μπορεί να έχουν σχέση με το γεγονός πως οι ψυχολόγοι έχουν ευκαιρίες για επαγγελματική απορρόφηση στον ιδιωτικό τομέα, σε φορείς, ακόμη και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων που δημιουργήθηκαν. Επίσης αρκετοί μπορεί να δραστηριοποιούνται ιδιωτικά. Από την άλλη αρκετοί σχολικοί ψυχολόγοι έχουν εδώ και χρόνια απορροφηθεί στην εκπαίδευση και εργάζονται ως αναπληρωτές».

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αναφέρθηκε πως δεκαπέντε κενά σχολικών ψυχολόγων καταγράφονται αυτή τη στιγμή σε Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Ουσιαστικά από τις θέσεις που ζητήσαμε καλύφθηκαν ελάχιστες. Ενδεχομένως είτε να μην υπήρξε η κατάλληλη ενημέρωση είτε να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για ψυχολόγους στον ιδιωτικό τομέα».
Σχολικοί ψυχολόγοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στα ΕΠΑΛ μέσα από το πρόγραμμα «Μια νέα αρχή» που ξεκίνησε το υπουργείο Παιδείας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το