Τοπικά

Πολιτιστικές εκδηλώσεις με συνδιοργανωτή την Π.Ε. Μαγνησίας

 

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ» (Σκόπελος, 5-7 Απριλίου 2024).
Με πρωτοβουλία του Οικολογικού, Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σκιάθου «EcoZην Σκιάθου», το διάστημα 5-7 Απριλίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τη Σκιάθο η πολιτιστική εκδήλωση «Πολιτιστικά Μονοπάτια». Πρόκειται για διήμερη βιωματική δράση και γνωριμία των επισκεπτών, των κατοίκων και κυρίως των νέων, μέσω περιήγησης, με τα πολιτιστικά μνημεία του νησιού, όπως ενδεικτικά αναφέρονται Μοναστήρια, εκκλησίες, ξωκλήσια, μουσεία, φρυκτωρίες κλπ πολιτιστικούς πόρους της Σκιάθου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μεταξύ περιήγηση στα ενδιαφέροντα μουσεία, καλντερίμια της «πολίχνης» της Σκιάθου, πεζοπορία προς το Κάστρο, τη μεσαιωνική πόλη του νησιού, για να «ανταμώσουν» τον Παπαδιαμάντη σε μονοπάτια, που αναφέρει στα διηγήματά του, όπως και να συναντήσουν τα ιστορικά Μοναστήρια, γραφικά ξωκλήσια, μια από τις λίγες διατηρητέες Φρυκτωρίες και το μοναδικό Κάστρο, το οποίο βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο στο βορειότερο τμήμα του νησιού όπου και προβλέπεται να αναγνωστούν αποσπάσματα από τα Καστρινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη (ελληνικά και αγγλικά). Επίσης η συμμετέχουσα στην εκδήλωση ομάδα του Γυμνασίου Σκιάθου θα πραγματοποιήσει στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Παπαδιαμάντης και πολιτισμός».
Σκοπός της εκδήλωσης είναι μεταξύ άλλων, μέσω αυτής της βιωματικής εμπειρίας να γνωρίσει το κοινό, ιδιαίτερα η μαθητιώσα νεολαία, τους πολιτιστικούς θησαυρούς και την ιστορία της Σκιάθου και να ευαισθητοποιηθεί σε πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας με ελεύθερη είσοδο.
Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και ο Οικολογικός, Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκιάθου «EcoZην Σκιάθου» με την εθελοντική συμμετοχή μαθητών σχολείων.

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ» (Σκιάθος, 7-14 Απριλίου 2024).
Με σύνθημα «Όλοι μαζί, Σκιάθος καθαρή» προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδήλωσης ευαισθητοποίησης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα του πολιτισμού μας και θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για εθελοντική δράση συμμετοχικού χαρακτήρα καθαρισμού παραλιών και περιοχών στη Σκιάθο με τη συνδρομή της εκπαιδευτικής κοινότητας, τοπικών συλλόγων και φορέων και την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου. Επίσης γίνεται προσπάθεια η εν λόγω δράση vα συνοδεύεται από ενημέρωση στα τοπικά σχολεία από ειδικούς της περιβαλλοντικής οργάνωσης ENALEIA, η οποία υλοποιεί δράσεις σε όλο τον κόσμο, από μεγαλεπήβολα έργα καθαρισμού των θαλασσών έως συμβουλευτικά και ερευνητικά προγράμματα, με απώτερο στόχο να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο μέσω λύσεων κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων της Σκιάθου, με έμφαση στις νεαρές ηλικίες, η γνωριμία με το περιβαλλοντικό κόστος των ανθρώπινων επιδράσεων στο νησί καθώς και η ενθάρρυνση των συμμετεχόντων στη συλλογική συμμετοχή σε ευρύτερες ομάδες της κοινωνίας προς την κατεύθυνση της αειφορίας όπου περιβάλλον και πολιτισμός συμπράττουν.
Η δράση έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των πολιτών και αγκαλιάζεται θερμά από την τοπική κοινωνία ενώ έχει βραβευτεί τα έτη 2021 και 2022 από το θεσμό BRAVO Sustainability Awards ως Πρεσβευτής της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, κατοίκους του νησιού, τοπικούς συλλόγους, φορείς και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη σε θέματα περιβάλλοντος.
Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου και τη συμμετοχή της Λιμενικής Αρχής, μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εθελοντών, επαγγελματιών, συλλόγων και λοιπών τοπικών φορέων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Αυγή, Το θαμμένο τετράδιο» του Σπύρου Πετρουλάκη

  Ο Σπύρος Πετρουλάκης, συγγραφέας των τεράστιων τηλεοπτικών επιτυχιών «Σασμός» (Αlpha) και «Ναυάγιο» (Mega), επιστρέφει…

5 Απριλίου 2024

Σοκ στην Σκιάθο: Νεκρός 45χρονος ηλεκτρολόγος

Δεν τα κατάφερε τελικά ο 45χρονος Κωνσταντίνος Μουστάκας από την Σκιάθο και χθες τα μεσάνυχτα…

5 Απριλίου 2024

Εκατοντάδες οι εκδρομές σχολείων από Μαγνησία

  Περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι οι εκδρομές που πραγματοποιούνται από τα…

5 Απριλίου 2024

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου ΜέΡΑ25 – Η Βολιώτισσα Φαίη Τζανετουλάκου υποψήφια

Η Βολιώτισσα Φαίη Τζανετουλάκου είναι μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΜΕΡΑ25 που ανακοίνωσε ο Γιάνης…

5 Απριλίου 2024

Δυο μακροχρόνια άνεργους θα προσλάβει η ΔΕΥΑ Ρ. Φεραίου

  Σε πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεων της Τοπικής…

5 Απριλίου 2024

Πρόσληψη 17 συμβασιούχων στο Δημοτικό Ωδείο Αλμυρού

  Συνολικά 17 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων περιλαμβάνει ο προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ,…

5 Απριλίου 2024