Πολιτισμός

Πολιτισμός, συνεργασία, ενότητα το τρίπτυχο της Ναυτικής Εβδομάδας

Θα είναι ένα ταξίδι της καρδιάς μας, ένας μοναδικός προορισμός, με ιστορία, πικρή μεν, αλλά γεμάτη πολιτισμό, νοσταλγία και βέβαια αναφορά και προσδοκία για σύγχρονη συνεργασία των γειτονικών λαών μας. Η Σμύρνη θα είναι η επόμενη τιμώμενη μεσογειακή πόλη για τη «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2020».
Με το τρίπτυχο, Πολιτισμός – Συνεργασία – Ενότητα, ολοκληρώνουμε και φέτος μια γεμάτη γιορτή που πλέον καθιερώθηκε, που προβάλει την πόλη και την περιοχή μας, αναδεικνύει την Ιερά μας Μητρόπολη και τον φορέα της στον πολιτισμό, τη «Μαγνήτων Κιβωτό» και τους ανθρώπους της, κυρίως όμως την αδιάρρηκτη σχέση του Βόλου και της Μαγνησίας με τη θάλασσα και τις πόλεις της Μεσογείου».
Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, γεμάτος συγκίνηση και χαρά, καταληκτικά, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, με την ολοκλήρωση του θεσμού πλέον της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2019».

Έναν θεσμό που συνεχίζει να αφήνει όλο και εντονότερα το ίχνος του στις καλοκαιρινές δραστηριότητες πολιτισμού της περιοχής μας, όπου τον χαρακτηρίζει η ποιοτική συμμετοχή δεκάδων φορέων, η επιτυχημένη οργάνωσή του, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση θεατών και επισκεπτών.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά πραγματοποιήθηκε και φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2019» στον ίδιο φιλόξενο χώρο. Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην παραλία του Βόλου.

Εξαιρετική αίσθηση έκανε η επιλογή της τιμώμενης μεσογειακής πόλης, της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, λόγω της μεγάλης σχέσης της Μαγνησίας, του Βόλου και του Πηλίου, και τον λόγο αυτό προσήλθε και κήρυξε την έναρξη ο πάπας και πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’.
Συνδιοργανώθηκε και φέτος με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, ενώ συνεργάστηκαν και συμμετείχαν περί τους πενήντα αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, αλλά και σύλλογοι του Βόλου.
Την Παρασκευή 14 Ιουνίου, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με τη μεγάλη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου, που είχε τίτλο «Τραγουδώντας την Ελλάδα μας».

Το γεγονός αυτό δεν ήταν ακόμη μια συναυλία, ή ακόμη μια συμμετοχή. Σηματοδοτούσε τη μεγάλη αναφορά του σεβασμιότατου στη Νεολαία και στην Παιδεία, τιμώντας παράλληλα την εξαιρετική παρουσία του Μουσικού Σχολείου όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη.
Τέσσερις ήταν οι βασικοί άξονες των φετινών δράσεων και εκδηλώσεων. Οι μαζικές παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών, μουσικής, αλλά και εδεσμάτων, στην παραλία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας και συλλογής αστρονομικών αντικειμένων, στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, στον νέο και καθιερωμένο πλέον χώρο του επιβατικού σταθμού του λιμανιού, στο κτίριο «Τσικρίκη» και στον γυναικωνίτη του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Τιμητική, ξεχωριστή και με ειδική σημειολογία η έκθεση της Ελένης Παύλου – Grossmann, των Λαρισαίων Μιλτιάδη και Γιάννη Χριστάκη, του νέου φωτογραφικού φορέα Volos Lens του Αργύρη Ζαφειρίδη, του γιατρού Θεόδωρου Περράκη και της πρωτοπαρουσίαστης συλλογής αστρονομικών αντικειμένων, βιβλίων και γκραβούρας της οικογένειας Αθανασίου Ζαφραντζά.

Οι συμμετοχές με περίπτερα των βιβλιοπωλών, ξαναζωντάνεψε η «Γιορτή του Βιβλίου», των Γυναικείων Συναιτερισμών και της Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. Και τέλος, αλλά όχι έσχατος, ο ναυταθλητισμός, με τη βράβευση του Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερου, τον Ι.Ο.Β.Α.Θ., τον Ο.Φ.Α. Μαγνησίας και τον Ν.Ο.Β.& Α., χάρις στον οποίο είχαμε φέτος το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοιχτής θάλασσας όλων των κατηγοριών.
Ξεχωριστή η παρουσίαση εθνογραφιών και ψηφιακών αφηγήσεων, για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πηλιορείτες εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου», υπό την εποπτεία του καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβούνη και του δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός» ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης για τη «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2019», κυρίως τους συμμετέχοντες φορείς, και προπάντων τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, το Λιμεναρχείο Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου, τους εθελοντές των χριστιανικών ομάδων, τους εργαζόμενους στην Ι.Μ.Δ., τους πατέρες και το προσωπικό του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τους επαγγελματίες της γύρω περιοχής για την υποστήριξη και την ανοχή, τον Νίκο Καλοβιδούρη και τους συνεργάτες του, προπάντων όμως τους επισκέπτες του Βόλου που «αγκάλιασαν» τις εκδηλώσεις, καθώς και τους πολυπληθείς θεατές, που από πολύ νωρίς καταλάμβαναν θέσεις στον Άγιο Κωνσταντίνο και είχαν πάντοτε με έναν «καλό λόγο» να ευχαριστήσουν και να προτρέψουν και για άλλα τους διοργανωτές.
Αίσθηση έκανε και πάλι το αναμνηστικό της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2019», φιλοτεχνημένο ειδικά για τη διοργάνωση από τον εικαστικό Γιάννη Παπαϊωάννου, μέλους του Δ.Σ. της Μαγνήτων Κιβωτού».

Με αναφορά στη μεσογειακή πόλη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου θα συνεχιστούν οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που θα γίνονται καθόλη την περίοδο μέχρι το τέλος του 2019, με ακόμη πιο έντονη συμμετοχή της ίδιας της τιμώμενης πόλης. Έχει προγραμματίστει η παρουσία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, συνεργασία με την οργάνωση «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας» και τον πρόεδρό της Ανδρέα Ζαΐμη, διαλέξεις, εικαστικές και λογοτεχνικές αναφορές, παρουσίαση των ευεργετών από τον Ελληνισμό της Αιγύπτου, παρουσιάσεις βιβλίων και θα ολοκληρωθούν με τον προγραμματισμό εκπαιδευτικής – προσκυνηματικής επίσκεψης στην Αλεξάνδρεια, όπως καθιερώθηκε πλέον με την επίσκεψη στην Κάτω Ιταλία το προηγούμενο έτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το