Ελλάδα

Πολιτικό θρίλερ στη Βουλή για το νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου

Η καταψήφιση ή στην καλύτερη περίπτωση μια οριακή υπερψήφιση των ρυθμίσεων της κυβέρνησης για την νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου εμφανίζεται – ως τώρα – το πιθανότερο ενδεχόμενο μετά την «ανταρσία» των ΑΝΕΛ , των ενστάσεων ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και του «ΟΧΙ» της ΝΔ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει δεύτερες σκέψεις και θα αποφασίσει τι θα κάνει τελικά το πρωί της Τρίτης, πριν από την ψηφοφορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Βουλή για να υποστηρίξει το νομοθέτημα ενώ λιγότεροι από 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στα έδρανα για να τον ακούσουν.

Είπε στους βουλευτές του ότι η κυβέρνηση είναι με τους «στιγματισμένους» και «όσους δεν έχουν φωνή», ότι η υπερψήφιση συνιστά «πράξη πολιτικής γενναιότητας», εξήρε τη στάση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, εγκάλεσε την ΝΔ για αλά κάρτ φιλελευθερισμό και τον απόντα Κ. Μητσοτάκη ότι παραδίδει το κόμμα στον Γεωργιάδη και την ακροδεξιά ατζέντα. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά στο ακανθώδες άρθρο 3 για τη δυνατότητα νομικής αλλαγής στα 15 γεγονός που ερμηνεύεται ότι πιθανόν να υπάρξει τροποποίησή του.

Δένδιας: Αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κυβέρνηση

«Τέλος ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός, αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ, σας λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει» απάντησε στον πρωθυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος βουλευτής της ΝΔ.

«Σιγά κ. Δένδια μας τρομάξατε» είπε στο μικρόφωνο από το έδρανο του προεδρεύοντος η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ο κ. Δένδιας είτε δεν το άκουσε είτε επέλεξε να μην απαντήσει και αποφεύχθη ένας από τους συνήθεις καυγάδες.

Νωρίτερα πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για «λεκτικό ιεραποστολισμό».

Τσίπρας: Πράξη πολιτικής γενναιότητας η υπερψήφιση

«Πρέπει να άρουμε τον παραλογισμό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας επιμένοντας πως ο αυτοπροσδιορισμός χωρίς « ψυχιατριοποίηση» της διαδικασίας νομικής αλλαγής φύλου είναι αυτονόητος και επιβεβλημένος σεβασμός σε ανθρώπους και τις οικογένειες που βιώνουν πολλές φορές τραγωδίες.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να εμπνεύσει τους βουλευτές τους λέγοντας ότι είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας η υπερψήφιση των ρυθμίσεων.

«Καμιά παράδοση θρησκεία ή αντίληψη οικογένειας δεν μπορεί να επιτάσσει να μένουν άνθρωποι στο περιθώριο ή να πετιούνται σε κοινωνικό και θεσμικό Καιάδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το θέμα ως αντιπαράθεση μεταξύ των αρνητών της προόδου και όσων θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα.

« Εκεί βρίσκεται η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη συντηρητική παράταξη και την προοδευτική είμαστε με αυτούς που δεν έχουν φωνή με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση Αυτών τα δικαιώματα έχουμε στόχο να υπερασπιστούμε » διακήρυξε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος και εγκαλώντας τον Μητσοτάκη για την επίμαχη δήλωση του στην ΔΕΘ περί των ανισοτήτων στην φύση.

Λέμε όχι στην απόσυρση του νόμου

« Οσοι μας καλούν να αποσύρουμε το νόμο, μας ζητούν όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του,αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται εκ των πραγμάτων η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του «έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο».

Προκάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση αν θα επιδείξει αλ κάρτ φιλελευθερισμό ή θα στρίψει κάτω από «το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς σας πτέρυγάς».

« θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας;Διότι ξέρετε ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλα καρτ. Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Θύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επι της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη; Δε σας άφησε ο κος Γεωργιάδης;» προκάλεσε για πολλοστή φορά τον Κ. Μητσοτάκη ενώ δεν άφησε ασχολίαστες τις αλλαγές στην επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ. Εγκάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ ότι για να διατηρήσει την συνοχή του κόμματος κάνει «διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς.»

Απόντος δεν του προέδρου της ΝΔ τον κατηγόρησε «έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Αντίθετα εξήρε την στάση του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ όταν είπε « από την άλλη μεριά, χαίρομαι ειλικρινά που δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Γιατί, κάποια στιγμή, όλοι θα πρέπει να πούμε το ναι, ή το όχι, σε κάποια μέτρα που ο χαρακτήρας και η σημασία τους για ανθρώπινες υπάρξεις, και όχι για κάποιους αριθμούς, ξεπερνά τις κομματικές λογικές».

Εμείς εχουμε το σθένος και το θάρρος για μεγάλες τομές

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις τομές που έκανε η κυβέρνηση όπως το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών ,η απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννιούνται στην Ελλάδα.

«Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει το θάρρος και το σθένος να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και με την δύναμη της αδράνειας των θεσμών» ανέφερε.

Κλείνοντας και απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας που ήταν στην αίθουσα της ολομέλειας σημείωσε : σήμερα, μπορούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι που βίωσαν τις συνέπειες ενός αναχρονιστικού παραλογισμού, και βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, να αισθανόμαστε χαρά και ελπίδα.Ελπίδα και δικαίωση που για κάποιους, όπως οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έρχεται μετά από δύσκολους αγώνες πολλών δεκαετιών»

Δένδιας: Ο Τσίπρας επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του καλού πρίγκιπα

«Δημιουργεί δίπολα, καλό – κακό, προνομιούχοι και μη, και ο ίδιος επιφυλάσσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του το ρόλο του καλού πρίγκιπα δίπλα στους αδυνάμους» είπε ο κ. Δένδιας σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα.

Η ΝΔ είπε ο κ. Δένδιας «διατηρεί απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να προσδιορίζεται, κι όχι να ετεροπροσδιορίζεται» επιμένοντας πως το νομοσχέδιο δεν απαντά σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Ψήφοι και ισορροπίες

Με δεδομένη την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταψηφίσουν το άρθρο που προβλέπει την αλλαγή φύλου για τους ανηλίκους και κατ’ επέκταση τις ρυθμίσεις για τους ενήλικες (περιλαμβάνονται στην ίδια διάταξη του άρθρου 3) και πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «επίφοβους» (Δημήτρης Γάκης, Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γενιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης) τα πράγματα στην αυριανή ψηφοφορία κρίνονται ιδιαίτερα αβέβαια.

Αν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ( θα λάβει αύριο τελικές αποφάσεις για την στάση της ) δεν υπερψηφίσει τότε μετά βεβαιότητας η νομοθετική πρωτοβουλία θα πέσει στο κενό.

Η ΝΔ θα καταψηφίζει, όπως και η Χρυσή Αυγή αλλά κι το ΚΚΕ και μόνον το Ποτάμι με τους έξι βουλευτές του συμφωνούν με το ν.σ

Αν και οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσουν το επίμαχο άρθρο θα χρειάζονται επιπλέον 12 ψήφοι. Οι οποίοι δύσκολα θα προκύψουν από Ποτάμι και την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών στην οποία περιλαμβάνονται δύο πρώην χρυσαυγίτες και ο Νίκος Νικολόπουλος με το γνωστό ομφάλιο λώρο με την εκκλησία.

Οι ψήφοι της ΔΗΣΥ θα κρίνουν τα πάντα

Η αίσθηση που υπήρχε έως σήμερα ήταν ότι η ΔΗΣΥ θα υπερψήφιζε και το άρθρο- κορμό του νομοσχεδίου που περιείχε όλες τις θεσμικές προυποθέσεις για την νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου για ανήλικους και ενήλικες.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα δεν έχει κλείσει. Η Φώφη Γεννηματά έχει δεχθεί εισηγήσεις για καταψήφιση του άρθρου. Οι υπέρμαχοι της πρότασης αυτής υπενθυμίζουν την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίζουν νομοσχέδια τα οποία δεν στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο το πρωί.

Από τους 19 βουλευτές της ΔΗΣΥ ήδη υπάρχει το πρώτο «όχι» έστω και με αστερίσκους. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κρεμαστινός σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό κατέστησε σαφές ότι αν το νομοσχέδιο παραμείνει ως έχει δεν πρόκειται να το ψηφίσει. «Στην καλύτερη περίπτωση θα απόσχω της ψηφοφορίας» ενημέρωσε. Ενω και Λεωνίδας Γρηγοράκος για να ψηφίσει να προβλεφθεί για τους ανήλικους στενή ιατρική παρακολούθηση και η όποια απόφαση για αλλαγή φύλου να ληφθεί κατά την ενηλικίωση τους.

Μοναδική σωτηρία για την κυβέρνηση, υπό προϋποθέσεις , είναι να λείπουν πολλοί βουλευτές από την ονομαστική ψηφοφορία, εφόσον αυτή ζητηθεί και γίνει, και έτσι το άρθρο να περάσει με μικρή πλειοψηφία.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το