d65cec950ff645cb9a6face22dcea096

“Πρωταθλητή” στην… κωλοτούμπα το 2015 ανακηρύσσει το Politico τον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τη μεταστροφή στη στάση του απέναντι στις πολιτικές λιτότητας. Το δημοσίευμα ξεχωρίζει τα επτά καλύτερα πολιτικά πισογυρίσματα της χρονιάς που πέρασε και σημειώνει οτι από τη λιτότητα έως το προσφυγικό και το πώς να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, το 2015 αποτέλεσε έναν πολιτικό ανεμοστρόβιλο.

Μέσα στους “διακριθέντες”, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό συγκαταλέγονται: η Angela Merkel για τους πρόσφυγες, ο Francois Hollande για το ζήτημα της υπηκοότητας, το βρετανικό Εργατικό Κόμμα για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, η Πολωνία για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής προσφύγων και ο Nigel Farage για την ηγεσία του UKIP.

Ειδικότερα για τον Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση, το Politico γράφει:

Ιανουάριος – Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την εξουσία, με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι οι Έλληνες “έδωσαν μία σαφή, ισχυρή, αναμφισβήτητη εντολή. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την καταστροφική λιτότητα, το φόβο και τον απολυταρχισμό. Αφήνει πίσω της πέντε χρόνια ταπείνωσης και οδύνης”.

Ιούνιος – Ο Τσίπρας προκηρύσσει δημοψήφισμα σχετικά με τις απαιτήσεις των πιστωτών της ΕΕ για περικοπές δημοσίων δαπανών, για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν “όχι”, λέγοντας οτι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις είναι “ένα τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον ελληνικό λαό” και “ένα τελεσίγραφο αντίθετο με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης, τις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματός μας”.

5 Ιουλίου – Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των Ελλήνων ψηφίζει “Όχι” και ο Τσίπρας δεσμεύεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία “εντολή για την εξεύρεση μίς βιώσιμης λύσης που θα μας βγάλει από αυτό τον φαύλο κύκλο της λιτότητας”.

12 Ιουλίου – Αντιμέτωπος με ένα σχέδιο από τον Γερμανικό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble για μία έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο Τσίπρας οπισθοχωρεί στις απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές δημοσίων δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις κατά τη διάρκεια μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

“Υπερεκτίμησα τη δύναμη του δίκαιου” δηλώνει ο Τσίπρας. Προτρέπει με επιτυχία το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι “δεν θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία, αλλά είμαι αναγκασμένος να τις δεχθώ”.

Σεπτέμβριος – Ο Τσίπρας επανεκλέγεται λέγοντας στους υποστηρικτές του ότι το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ένα μήνυμα από τους Έλληνες “να συνεχίσουμε τον ευγενή αγώνα που ξεκινήσαμε επτά μήνες πριν”.