Τοπικά

Πολίτες και φορείς στη συγκέντρωση για τον Βιολογικό και την προστασία του Παγασητικού

Πολίτες και εκπρόσωποι φορέων συμμετείχαν στη συνάντηση- ομιλία που πραγματοποίησε η «Συμμαχία για το Νερό» στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα την ανάγκη προστασίας του Παγασητικού και την κινητοποίηση των πολιτών ενάντια στην παραχώρηση της λειτουργίας του Βιολογικού σε ιδιώτη.

«Η δημοτική αρχή αποφεύγει τη συζήτηση για σοβαρά θέματα» σημείωσε μεταξύ άλλων το μέλος της Συμμαχίας Μαρία Τεχνοπούλου ενώ ανέφερε πως αν αποφασιστεί ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού, αυτό θα δεσμεύσει  και τις επόμενες δημοτικές αρχές. Τόνισε την ανάγκη δυναμικής αντίδρασης των πολιτών και φορέων προκειμένου να μην υπάρχει η σκέψη της ιδιωτικοποίησης ούτε στη σκέψη τους και ζήτησε να εφαρμοστεί κοινωνικός έλεγχος στη ΔΕΥΑΜΒ, να σταματήσει η διοίκηση της Επιχείρησης  να αντιμετωπίζει τους πολίτες ως αντιπάλους,  να ανοίξουν «διάπλατα» οι πόρτες του δημαρχείου, να αποκατασταθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων του Βιολογικού καθώς και να προσληφθεί προσωπικό για τη σωστή λειτουργία του.

«Η μεγαλύτερη εξαθλίωση του λαού γίνεται μέσω του νερού» τόνισε  η Σταυρούλα Σιμεωνίδου , μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της ΔΕΥΑ και πρόεδρος Εργαζομένων στο Σωματείο του Νερού της  Δράμας.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας και ως Σωματείο και ως Ομοσπονδία στον αγώνα των πολιτών του Βόλου ενάντια στο ξεπούλημα του Βιολογικού.  Θεωρούμε ότι είναι ένα κομμάτι που θα συμπαρασύρει σιγά-σιγά όλες τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Βόλου.

Στην παγκόσμια πραγματικότητα όπου ιδιωτικοποιούν τα νερά, το πρώτο που κάνουν είναι να απαξιώνουν τις υπηρεσίες, να τις κάνουν δυσλειτουργικές, παίρνουν με το μέρος τους τον πολίτη που διαμαρτύρεται για την κακή παροχή υπηρεσιών και στο μεταξύ έχουν ήδη κάνει πανάκριβες υποδομές –  ο Βιολογικός Καθαρισμός του Βόλου κόστισε πολλά λεφτά- και όλα αυτά πέφτουν βορά στα χέρια των ιδιωτών».

«Όπου οι πολίτες ξεκίνησαν πρωτοβουλίες για να σώσουν το νερό τους,  νίκησαν»

Όπως σημείωσε η κ. Σιμεωνίδου η ευθύνη για αυτή την κατάσταση είναι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

«Στην Ελλάδα ζούμε μια πραγματικότητα που παγκόσμια έχει αποτύχει. Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ένα αποτυχημένο πείραμα και τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε 237 πόλεις σε 37 χώρε που έχουν πάρει το νερό σα χέρια τους. Το καλύτερο μοντέλο διαχείρισης είναι ο κάθε τόπος να διαχειρίζεται το νερό του.  Οι ΔΕΥΑ  τα χρόνια που λειτουργούν έχουν δείξει δείγματα προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης της δημόσιας υγείας  ενώ σαν αναπτυξιακές δομές έφεραν πολλά λεφτά από ευρωπαϊκά προγράμματα και κινήθηκε μια ολόκληρη αλυσίδα εργαζομένων. Μπορούν να είναι επιχειρήσεις δυναμικές, αυτόνομες και να επεμβαίνουν κάθε στιγμή και τώρα φτάνουμε να ξεπουλιούνται ανάλογα με τη βούληση του κάθε δημάρχου» ανέφερε η ίδια και τόνισε πως  πρέπει όλοι οι πολίτες να κινηθούν απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

«Αν δούμε πως ιδιωτικοποιείται το νερό, πάντα υπάρχει διαπλοκή, τεράστια ανακοστολόγηση των τιμολογίων, κακή ποιότητα και απομακρυσμένες περιοχές δεν υδρεύονται και δεν αποχετεύονται» ανέφερε σε δηλώσεις της

«Η σημερινή συζήτηση ήταν ένα κάλεσμα στους πολίτες της πόλης, τους φορείς και τις συλλογικότητες ώστε να τοποθετηθούν απέναντι στο θέμα του Βιολογικού μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ για παραχώρηση της λειτουργίας του σε ιδιώτη» δήλωσε για τη σημερινή συγκέντρωση η κ. Τεχνοπούλου και πρόσθεσε:

«Να σταματήσει τώρα η ρύπανση του Παγασητικού»

«Αυτό που απαιτούμε είναι να σταματήσει τώρα η ρύπανση του Παγασητικού.  Δεν θα υποδείξουμε εμείς τον τρόπο. Υπάρχουν οι ειδικοί που έχουν τους τρόπους για να λειτουργήσει σωστά ο Βιολογικός.  Σήμερα μαζί με τον κόσμο θα πάρουμε αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Πρέπει να μπούμε όλοι δυναμικά στη σωτηρία του Παγασητικού και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Στις προτάσεις της Συμμαχίας είναι η οργάνωση συλλαλητηρίου όχι μόνο για το θέμα του Βιολογικού, αλλά και για το θέμα καύσης RDF της ΑΓΕΤ καθώς και το θέμα με τις ανεμογεννήτριες στο Νότιο Πήλιο.  Eπίσης θα συνεχιστεί η ενημέρωση στις γειτονιές και όπως δηλώνουν τα μέλη της Συμμαχίας «Θα είμαστε πάντα εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις χωρίς εμάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στη ΔΕΥΑΜΒ και όπου συζητούνται θέμα κεκλεισμένων των θυρών» δήλωσε η κ. Τεχνοπούλου

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου και Ν.Ιωνίας και μέλος της Συμμαχίας Γιάννης Κάιρας ανέφερε πως «ο λαός του Βόλου,  φορείς και  εκπρόσωποι σωματείων ανταποκρίθηκαν ως έναν ικανοποιητικό βαθμό σε αυτό το πρώτο βήμα. Ήταν εδώ σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου είναι εδώ, το ΤΕΕ, οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΜΒ,  των ΟΤΑ , οι εμποροϋπάλληλοι Βόλου,  η ΕΛΜΕ.

Όλοι μαζί με την Συμμαχία για το Νερό  θα δώσουμε την μάχη απέναντι στην πρόθεση λαίλαπας ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού, της ΔΕΥΑΜΒ και των υπολοίπων  επιχειρήσεων «φιλέτων» του Δήμου Βόλου από την δημοτική αρχή της παράταξης Μπέου και των συνεταίρων του στο έγκλημα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Όλοι μαζί θα σταματήσουμε τα νοσηρά σχέδια τους, δεν θα σταματήσουμε δεν μας φοβίζουν, θα νικήσουμε γιατί πρόκειται για τις ζωές μας και των επόμενων γενεών της Μαγνησίας μας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το