Κόσμος

Πολύνεκρη επίθεση σε λεωφορείο στο Αφγανιστάν

Bus attacked in Afghanistan

Πολύνεκρη επίθεση πραγματοποίησαν σήμερα ένοπλοι κουκουλοφόροι στο Αφγανιστάν εναντίον ενός λεωφορείου σκοτώνοντας και τους 13 επιβαίνοντες σε αυτό.

Η επίθεση έγινε στην επαρχία Ουαρντάκ σε απόσταση περίπου μίας ώρας από την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ. Οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες κουκούλες στα πρόσωπά τους, σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη κυβερνήτη της Ουαρντάκ Άμπντουλ Μαζίντ Κογιάνι.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στις επιθέσεις, τις οποίες κάποιοι αποδίδουν σε μαχητές που έχουν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Προς το παρόν πάντως, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές και δεν υπάρχει σαφής σύνδεση με τους αυτόκλητους διοικητές του ΙΚ.

Αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που άγνωστοι ένοπλοι βάζουν στο στόχαστρό τους επιβάτες λεωφορείου. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, οι δράστες ξεχώρισαν μέλη της φυλής των Χαζάρων και τα απήγαγαν, προκαλώντας φόβους στη μειονοτική αυτή κοινότητα η οποία υπέστη διωγμούς όσο ήταν οι Ταλιμπάν στην εξουσία.

Οι περισσότεροι Χαζάροι στο Αφγανιστάν είναι σιίτες μουσουλμάνοι, ενώ οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος πιστεύουν στο σουνιτικό Ισλάμ.

Οι Ταλιμπάν καταδίωκαν τους Χαζάρους κατά τη διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησής τους προτού ανατραπούν έπειτα από την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική επέμβαση, αλλά πρόσφατα αποκήρυξαν την αντισιιτική βία.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πάντως αν οι επιβάτες που δολοφονήθηκαν σήμερα ανήκαν στην κοινότητα των Χαζάρων, ωστόσο το νέο αυτό περιστατικό αναζωπύρωσε τους φόβους θρησκευτικής βίας στη χώρα η οποία μαστίζεται από δεκαετίες πολέμου.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το