Άρθρα

Η πόλη έχασε την υπόστασή της

 

volos2

Της Κατερίνας Τασσοπούλου-

Την εβδομάδα που έκλεισε δύο θέματα μονοπώλησαν την επικαιρότητα. Δύο εξαιρετικά σοβαρά θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία και τη δυνατότητα μιας σύγχρονης πόλης να προστατεύσει την ίδια της την υπόσταση.
Το ένα θέμα αφορούσε στο νερό της Πορταριάς, των Σταγιατών και της Άλλης Μεριάς. Στα «μπαλκόνια» του Πηλίου ο κόσμος καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό, γιατί το κοινόχρηστο είναι μικροβιακά επιβαρημένο. Η ΔΕΥΑΜΒ, αναξιόπιστη, «απογυμνώθηκε» μέσα από τα ίδια της τα ψέματα και δήλωσε ανίκανη να προστατεύσει ανθρώπους και νερό, ενώ οι εμμονικοί στα χωριά, που είτε δεν θέλουν να πληρώνουν νερό είτε δεν θέλουν χλωρίωση, δεν αντιλαμβάνονται πως καταστρέφουν την υπεραξία του ίδιου του τόπου τους. Ενός τόπου που τους ζει και κρίση δεν γνωρίζουν, τουλάχιστον αντίστοιχη των πόλεων. Επιμένουν ωστόσο πως η δυσφήμηση είναι η καλύτερη διαφήμιση. Αρνούνται να συνδεθούν με το αποχετευτικό για να μην πληρώνουν, αδιαφορώντας αν μολύνεται το δίκτυο.
Το δεύτερο θέμα αφορά μια καραμπινάτη παρανομία.
«Με τη βούλα» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, η αποδοχή από τον ΧΥΤΑ των αποβλήτων από την Τρίπολη, χαρακτηρίστηκε παράνομη. Ο ΣΥΔΙΣΑ συμφώνησε με μια ιδιωτική εταιρεία, την ANSY Α.Ε., συμφερόντων Καλογρίτσα όπως οι ίδιοι μας είπαν, να παίρνει τα απόβλητα της πολύπαθης Τρίπολης και να τα μεταφέρει στο Βόλο. Η «Επιλογή Ευθύνης» τους ξεμπρόστιασε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Ιάσονας Αποστολάκης ζήτησε το συμβόλαιο, το οποίο υπέγραψαν με την εταιρεία του Καλογρίτσα, που μάλιστα ευελπιστεί να γίνει και μεγαλοκαναλάρχης, αλλά δεν του το έδωσαν υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει! Δήλωσαν πως αποδέχτηκαν απλά μια πρόταση που τους έγινε. Ο μισθός τους, που τον πληρώνουν οι πολίτες, να «πέφτει», συμφωνίες χωρίς καμία διαφάνεια να γίνονται, και ο μήνας έχει εννιά…
Κάθε λέξη, κάθε έννοια, έχει χάσει το νόημά της για τους ανθρώπους που η πόλη εμπιστεύτηκε την τύχη της.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος αναφέρει πως «η Υπηρεσία… θεωρεί ότι η με αριθμό 1/2016 Απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου με θέμα «Αίτημα της «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ – ANSY Α.Ε.» για τη μεταφορά και απόρριψη αποστειρωμένων Ε.Α.Α.Μ., στον Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου ελήφθη, κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της». Άλλη μια υπόθεση λοιπόν που θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Κάθε παράνομη απόφαση, θα μπορούσε να διορθωθεί, αλλά καμία δεν διορθώνεται γιατί συνειδητά λαμβάνουν παράνομες αποφάσεις.
Η σημασία της ντροπής, δεν υφίσταται. Ο αμοραλισμός δεν αναμετράται με την καθημερινότητα, αλλά με τη σκοπιμότητα. Άνθρωποι που βγήκαν από το καβούκι της ασημαντότητας διαχειρίζονται τις δημόσιες υποθέσεις, όπως τα «μαγαζιά» ή τα «παραμάγαζα» που διαθέτουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το