Οικονομία

Πολύ χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών στο Euro Working Group

european-flags-brus-708_3

Πολύ μικρό είναι το καλάθι που κρατάνε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εν όψει της «δίδυμης» συνεδρίασης του EWG, αφού όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά Κοινοτικές πηγές, «οι τεχνικές διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμα στην αρχή».

Με αυτό το δεδομένο γεννάται, βέβαια, το ερώτημα εάν οι δύο πλευρές θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε μια «μετρήσιμη» τεχνική συμφωνία ως το EUROGROUP της 24ης Απριλίου, καθώς όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση βάσει πολιτικής απόφασης αλλά μόνο επί τη βάσει τεχνικής συμφωνίας», παραπέμποντας στη σχετική απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.

Στην πραγματικότητα η συλλογή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια μόλις άρχισε, αφού όπως σημειώνουν από το στρατόπεδο των δανειστών, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα γίνονταν… μάχες χαρακωμάτων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι και στη συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, του ζητήθηκε να προσηλωθεί η Αθήνα στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, αφού μόνο έτσι μπορεί να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και η σταδιακή αποδέσμευση της εκκρεμούς δόσης.

Με αυτό το δεδομένο, τα τεχνικά κλιμάκια που έπιασαν ήδη δουλειά στην Αθήνα πρόκειται να ενισχυθούν σε έμψυχο δυναμικό τις επόμενες ημέρες, με στόχο να κερδίσουν το χαμένο χρόνο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι συζητήσεις θα γίνονται σε θεματικές ενότητες προκειμένου να προετοιμάζονται καλύτερα και οι δύο πλευρές, ωστόσο όπως επισημαίνουν από το στρατόπεδο των δανειστών, το ζήτημα είναι να δίνουν όλα τα υπουργεία τα στοιχεία που απαιτούνται, αναδεικνύοντας έτσι την απροθυμία ή την αδυναμία κάποιων να παράσχουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην πιο λεπτή φάση και με τις πληρωμές να «μετράνε» πλέον σε κάθε ευρώ που βγαίνει από τα άδεια κρατικά ταμεία. Το «καυτό» διήμερο ξεκινά με την έκδοση των εντόκων ύψους 1,4 δισ ευρώ, όπου το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει εξ ιδίων πόρων το “κενό” των 700 εκατ. ευρώ που κατείχαν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι δεν προτίθενται να ξαναμπούν στην έκδοση. Μια ημέρα μετά, στις 9 του μήνα, θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 460 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ αλλά και περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το