Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέθανε στη Μαριούπολη η 91χρονη Βάντα Ομπιεντκόβα που είχε γλιτώσει από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο

Στην Μαριούπολη, πέθανε η 91χρονη Βάντα Ομπιεντκόβα, ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο Twitter το μουσείο Άουσβιτς.

«Στα 10 της χρόνια η Βάντα Σεμιόνοβνα Ομπιέντκοβα γλίτωσε από του Γερμανούς, επειδή είχε κρυφτεί σε ένα υπόγειο στην Μαριούπολη. 81 χρόνια μετά πέθανε σ ένα υπόγειο της ίδιας αυτής πόλης, θύμα αυτού του φοβερού πολέμου, κρυπτόμενη από τους Ρώσους» αναφέρεται στην ανάρτηση του μουσείου.

Το Μουσείο Άουσβιτς–Μπιρκενάου, επικαλείται τον ιστότοπο chabad.org, ο οποίος δημοσίευσε την ιστορία της ζωής της Ομπιέμντκοβα. Σύμφωνα με την κόρη της, Λαρίσα, από τις αρχές Μαρτίου η οικογένεια κρυβόταν στο υπόγειο ενός καταστήματος ειδών θέρμανσης. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ομπιέντκοβα ήταν τόσο άρρωστη και εξαντλημένη που δεν μπορούσε ούτε να σηκωθεί.

Στις 4 Απριλίου πέθανε. Η Λαρίσα είπε ότι την έθαψαν στο δημόσιο πάρκο που βρίσκεται «σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την Αζοφική θάλασσα».

Η Βάντα Ομπιέντκοβα γεννήθηκε στην Μαριούπολη στις 8 Δεκεμβρίου του 1930. Τον Οκτώβριο του 1941 όταν στην πόλη άρχισαν οι διώξεις των ναζί κατά των εβραίων, σχεδόν όλη της η οικογένεια εκτελέστηκε. Ο πατέρας της μπόρεσε να την κρύψει στο νοσοκομείο, όπου και παρέμεινε έως την απελευθέρωση της Μαριούπολης το 1943.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το