Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αδιανόητες εικόνες στην πόλη-«φάντασμα» Λιμάν – Μαγειρεύουν στους δρόμους

Η πόλη έχει αφανιστεί, θυμίζει φάντασμα. Οι δρόμοι κατεστραμμένοι, έχουν «παραδοθεί» στην πολεμική μανία και κάθε ανθρώπινη συνθήκη απουσιάζει. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα της πόλης Λιμάν.

Ο φούρνος έχει χτυπηθεί και έτσι δεν υπάρχει ψωμί. Στο δρόμο υπάρχουν νάρκες, ενώ συγκλονίζει το γεγονός ότι σε μια πόλη 30.000 κατοίκων έχουν απομείνει μόνο 1.000 άνθρωποι.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian δείχνει εξαντλημένους κατοίκους να μαγειρεύουν στους δρόμους.

Δεν υπάρχει διαμέρισμα που να μην έχει κάποια ζημιά, σπίτια έχουν ισοπεδωθεί, ενώ οι κάτοικοι -κυρίως ηλικιωμένοι- που έχουν απομείνει μαγειρεύουν σε φωτιές στους δρόμους αφού δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο.

Ο δημοσιογράφος Πίτερ Μπομόντ περιγράφει ως εξής την κατάσταση που αντικρίζει:

Οι μάχες έχουν προχωρήσει αρκετά καθώς οι Ουκρανοί συνεχίζουν την επίθεσή τους. Είδαμε το τεράστιο επίπεδο της καταστροφής στην πόλη. Είναι δύσκολη η προσέγγιση τώρα επειδή μια από τις κύριες γέφυρες έχει ανατιναχθεί, παρόλο που κανονικά θα μπορούσες να φτάσεις εκεί γρήγορα από το Σλόβιανσκ. Είναι μια κυκλική διαδρομή κατά μήκος δρόμων που ήταν παλαιότερα οι ρωσικές γραμμές του μετώπου.

Περνάς μέσα από αυτό το λοφώδες τοπίο με δάση αλλά μπορείς να δεις τις οβίδες να έχουν ρίξει αρκετές δεκάδες δέντρα ή να τα έχουν σπάσει στη μέση. Όταν φτάνεις στην πόλη βλέπεις ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή: το Πολιτιστικό Κέντρο είναι ερείπιο, δεν υπάρχει διαμέρισμα που να μην έχει κάποια ζημιά, σπίτια έχουν ισοπεδωθεί.

Είναι μια τεράστια σιδηροδρομική πόλη και στις μεγαλύτερες διασταυρώσεις βρίσκεις τα σημεία που ήταν τα ρωσικά ορύγματα. Κάποτε ήταν ένα πολυσύχναστο μέρος, μια πόλη 30.000 κατοίκων όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δούλευαν για τους σιδηροδρόμους, αλλά υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόνο 1.000 άνθρωποι. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φυσικό αέριο, σε πολλές πολυκατοικίες έχουν σπάσει όλα τα παράθυρα και τώρα αρχίζει να κάνει κρύο.

Ένα αρκετά συνηθισμένο θέαμα καθώς περιπλανιέσαι είναι να βλέπεις ανθρώπους -κυρίως τους ηλικιωμένους που έμειναν- να μαγειρεύουν φαγητό στο δρόμο, που είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή. Καταφέραμε να πεταχτούμε σε ένα μικρό σούπερ μάρκετ και τα περισσότερα ράφια ήταν άδεια. Ο φούρνος χτυπήθηκε και έτσι δεν υπάρχει ψωμί.

Τα ουκρανικά στρατεύματα είναι εμφανή τώρα, η εθνική αστυνομία επέστρεψε, αλλά είναι μια πόλη-φάντασμα. Η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι φυσιολογική και η πόλη έχει πραγματικά καταστραφεί.

Ένας ηλικιωμένος κύριος με τον οποίο μίλησα είχε επιστρέψει στην πόλη μόλις 18 ημέρες πριν από την έναρξη της μάχης. Υπάρχει μια ιστορία που έχω ακούσει σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν πραγματικά να αντέξουν τα ενοίκια στις ασφαλέστερες πόλεις και ξεμένουν από χρήματα και καταλήγουν να επιστρέφουν πίσω. Όπως πολλοί άλλοι, δεν είδε πολλά από τη μάχη γιατί κρυβόταν στο υπόγειό του και βγήκε μόνο όταν είδε ότι είχαν υψωθεί ουκρανικές σημαίες.

Δεν ήμασταν εκεί όταν απελευθερώθηκε η πόλη, αλλά είχα την αίσθηση ότι αρκετοί από τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα εκεί είναι εξαντλημένοι, κρυώνουν, πεινάνε και δεν έχουν ακόμα πειστεί ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει. Παρόλο που η μάχη αυτή έχει κερδηθεί, έχει μετακινηθεί προς τα κάτω ουσιαστικά, οπότε μπορείτε ακόμα να ακούσετε τον ήχο των εκρήξεων που έρχονται από την ύπαιθρο.

Το άλλο θέμα σχετικά με τα επακόλουθα είναι ότι με τις νάρκες. Δεν μπορείτε να βγείτε από το δρόμο, υπάρχουν παγίδες. Όλοι οι στρατιώτες με τους οποίους μιλήσαμε είπαν ότι παντού, όπου δεν υπάρχει μονοπάτι ή καθαρισμένος δρόμος, υπάρχει κίνδυνος ναρκών και υπάρχουν πάρα πολλές, ειδικά στα δάση όπου ήταν οι ρωσικές θέσεις.

Οι Ουκρανοί ήταν αρκετά αποτελεσματικοί όσον αφορά τις προμήθειες τροφίμων, αλλά η προετοιμασία για τον χειμώνα, η ενεργοποίηση του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε μια έρημη πόλη με τόσες ζημιές είναι μεγάλη δουλειά και ο πόλεμος δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα.

Είναι μια σημαντική νίκη επειδή το Λιμάν είναι ένας μεγάλος στρατηγικός κόμβος. Οι Ουκρανοί το βλέπουν ως την πύλη για την απελευθέρωση του κατεχόμενου Λουχάνσκ και πιο κάτω.

Πηγή:protothema

Share
Ετικέτες: Λιμάνουκρανία

Πρόσφατα άρθρα

Μυστήριο με περίεργη μυρωδιά που έρχεται από την Αγία Πετρούπολη

Μια έντονη οσμή που μοιάζει αυτή του του θείου ή καμένου καουτσούκ εντοπίστηκε στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα…

31 Μαρτίου 2024

Εγνατία Οδός: Οι νέες τιμές διοδίων που θα ισχύουν από Δευτέρα

Τις νέες τιμές των διοδίων στην Εγνατία Οδό, μετά και τη υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης…

31 Μαρτίου 2024

Βουλγαρία και Ρουμανία εντάχθηκαν… μερικώς στη Ζώνη Σένγκεν: Τι αλλάζει στα αεροδρόμια

Τα αεροδρόμια στη Σόφια και στο Βουκουρέστι ήραν σήμερα τους ελέγχους διαβατηρίων για εκείνους που…

31 Μαρτίου 2024

Τα αποτελέσματα των αγώνων της Κυριακής στην ΕΠΣΘ

Τα αποτελέσματα των αγώνων της Κυριακής στα πρωταθλήματα ΕΠΣΘ έχουν ως εξής:   Α’ ΕΠΣΘ…

31 Μαρτίου 2024

Δράση της “Ασπίδας Προστασίας” στον αγώνα δρόμου Νέας Αγχιάλου

Στον 3ο Αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Νέας Αγχιάλου, την Κυριακή 31 Μαρτίου…

31 Μαρτίου 2024

Νετανιάχου: Θα υποβληθεί σε επέμβαση κήλης με ολική αναισθησία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα υποβληθεί σήμερα σε επέμβαση κήλης, την οποία εντόπισαν…

31 Μαρτίου 2024