Ελλάδα

«Πόλεμος» κυβέρνησης-ΝΔ για την τροπολογία με τις αλλαγές στα φάρμακα

Φωτιές άναψε τροπολογία για τις αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων που προώθησε ο υπουργός Υγείας προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς έγινε αφορμή να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με τα «γαλάζια» στελέχη να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει δωράκι σε πολυεθνικές εταιρείες με αυξήσεις στα φάρμακά τους.
Η τροπολογία πάντως φέρνει αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων οι οποίες θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού θα πρέπει να γίνει ανατιμολόγηση όλων των σκευασμάτων με βάση έναν νέο τρόπο υπολογισμού.

Ειδικότερα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά θα λάβουν τιμές με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρωζώνη. Μέχρι σήμερα τιμολογούνταν σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ε.Ε.
Με την αλλαγή αυτή αναμένεται να υπάρξουν τόσο αυξήσεις σε τιμές φαρμάκων όσο και μειώσεις. Η τροπολογία όμως βάζει περιορισμούς, καθώς προβλέπει ότι οι αυξήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% , αντίστοιχα και οι μειώσεις (όχι κάτω από το ημερήσιο όριο θεραπείας), έστω κι αν η τιμή του φαρμάκου θα πρέπει να μειωθεί παραπάνω.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απάντησε στις αιτιάσεις της ΝΔ, δηλώνοντας: α) Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428 β) Οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται και γ) Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρμακα και έτσι αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το