Τοπικά

«Πόλεμος» για τις ανεμογεννήτριες στο Νότιο Πήλιο – Στα «χαρακώματα» πολίτες και υποψήφιοι δήμαρχοι

«Πόλεμος» για τις ανεμογεννήτριες που θέλει να εγκαταστήσει εταιρεία με επένδυση 26,4 εκατομμυρίων ευρώ έχει ξεσπάσει στο Νότιο Πήλιο και η Κίνηση Πολιτών που δημιουργήθηκε για την αποτροπή της εγκατάστασής τους ζητάει από τους υποψηφίους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν θέση για το ζήτημα.

Στις 18 Μαρτίου στην πλατεία του Λαύκου κάτοικοι του Δήμου Νοτίου Πηλίου συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν το θέμα των ανεμογεννητριών στην περιοχή τους που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, ένας εφιάλτης γι΄αυτούς. Μετά από συζήτηση μιας ώρας δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό όργανο της Κίνησης πολιτών κατά των ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο. Παρόντες στην κουβέντα εκτός από υποψηφίους ήταν και δυο Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ο Νικόλαος Κατσαφούρης και ο Παναγιώτης Ξυράφης.
Στις 19 Μαρτίου ημέρα Τρίτη μέλη της Κίνησης κατά των ανεμογεννητριών και μετά από προτροπή των δυο Δημοτικών συμβούλων που είχαν συμμετέχει στην συνέλευση της Κίνησης την προηγούμενη μέρα, παραβρεθήκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου στην Αργαλαστή. Εκεί οι Δημοτικοί σύμβουλοι έβαλαν το θέμα των ανεμογεννητριών ως θέμα προ ημερησίας διάταξης ώστε να συζητηθεί. Η απόφαση που πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά από την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Μιλτιάδη Παπαδημητρίου ήταν πως «δεν πρόκειται να επιτρέψουν μια τέτοια παρέμβαση στον τόπο μας η οποία μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου». Επίσης σύμφωνα με τα μέλη της Κίνησης ο κ. Μ.Παπαδημητρίου δήλωσε ότι είναι ενάντια σε ένα τέτοιο περιβαλλοντικό έγκλημα και πως θα βρίσκεται στο πλευρό της Κίνησης κατά των Ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο, συνδράμοντας σε ότι χρειαστεί. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και όχι ομοφώνως διότι, σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών ένας Δημοτικός σύμβουλος ήταν υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών από την Αργαλαστή μέχρι το Τρίκερι, ο Ιωάννης Διανελλάκης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ν. Πηλίου, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του υποψήφιου Δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού.
«Κανένας εκ των παρευρισκομένων στην Συνέλευση που έγινε στον Λαύκο δεν δήλωσε ότι είναι ενάντια στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας αρκεί αυτές να είναι φιλικές προς το περιβάλλον χωρίς να δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Η περίπτωση των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας δεν είναι ούτε φιλική προς το περιβάλλον αλλά ούτε και στην τοπική κοινωνία. Εξάλλου πολλά είναι τα παραδείγματα παρόμοιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό που μόνο προβλήματα είχαν να προσφέρουν σε τοπικό επίπεδο από τις αγροτικές καλλιέργειες, τις κτηνοτροφικές, την μελισσοκομία, την αλλοίωση της εικόνας των τοπίων της περιοχής τις μεγάλες επιπτώσεις στα άγρια ζώα όπως τα αποδημητικά πουλιά, χωρίς να αναφέρουμε την τεράστια μπίζνα που γίνεται με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που όλοι μπορούν να διαπιστώσουν ποιος πληρώνει τις ανεμογεννήτριες ανατρέχοντας στον λογαριασμό τους στο σημείο που γράφει ΕΤΜΕΑΡ. Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο αλλά και τοποθετήσεις επιστημόνων που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω», αναφέρει εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών ο κ. Απόστολος Μόσχος.

Τ ο αιολικό παρκο

Αιολικό πάρκο ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει στο Νότιο Πήλιο, στη θέση Προφήτης Ηλίας, εταιρεία , με επένδυση 26,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου αποτελούμενου από έντεκα ανεμογεννήτριες τύπου Gamesa G90 ισχύος 2MW η καθεμιά, ήτοι συνολικής ισχύος 22ΜW, στις θέσεις «Προφήτης Ηλίας-Κόκκινη Λάκκα- Πύργος», στα διοικητικά όρια του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Το οικόπεδο εγκατάστασης έχει συνολική έκταση επιφάνειας περίπου 4.932 στρ. με υψόμετρο από 200 έως 400m.

Η εγκατάσταση βρίσκεται περίπου 2.6km νοτιο-ανατολικά της «Αργαλαστής», 1.7km ανατολικά του οικισμού «Μετόχι», 1.8km βόρεια του οικισμού «Λαύκος» και 2.5km βορειο-δυτικά του οικισμού «Προμύρι». .

Σκοπός του έργου είναι η εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της περιοχής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αποτελεί μια εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πρωτογενή μορφή ενέργειας την αιολική. Η κινητική ενέργεια του ανέμου μετατρέπεται μέσω των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας σε μηχανική στον κύριο άξονα της ανεμογεννήτριας.

Στη συνέχεια, η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική μέσω της ηλεκτρικής γεννήτριας και διοχετεύεται μέσω του ηλεκτρικού δικτύου στην κατανάλωση.

Η ιδιαιτερότητα της εγκατάστασης έγκειται στο γεγονός ότι το μηχανικό έργο παρέχεται αποκλειστικά από τον άνεμο, χωρίς τη διεξαγωγή καμίας άλλης διεργασίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει πηγή ρύπανσης και να επιβαρύνει αρνητικά το περιβάλλον.

Η θέση ενδιαφέροντος είναι σε άμεση γειτνίαση με το υπάρχον επαρχιακό οδικό δίκτυο και εξυπηρετεί την περιστασιακή ελεύθερη βοσκή, ενώ δεν υπάρχουν καλλιέργειες ή δάση παρά μόνο ημιθάμνοι και φρύγανα.

Το συγκεκριμένο έργο αναπτύσσεται σε μη προστατευόμενες περιοχές και η θέση εγκατάστασης βρίσκεται εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και εκτός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, ενώ η απόστασή της από τον πλησιέστερο οικισμό είναι μεγαλύτερη των 500m.

Για την κατασκευή δεν πρόκειται να γίνει κοπή δένδρων και τα πρανή θα επενδυθούν με φυτική γη. Επίσης δεν απαιτείται η κατασκευή τεχνικών έργων (αποχετευτικά ή τοίχοι αντιστήριξης) αλλά για την προστασία των δρόμων θα γίνει διάνοιξη χάνδακος απορροής ομβρίων σε όσο μήκος απαιτείται κατά την κατασκευή. Στις θέσεις όπου ενδεχομένως υπάρξει διατάραξη του χλωριδικού ιστού εξαιτίας των έργων θα γίνει φυσική αποκατάσταση της βλάστησης μετά την οριστική διαμόρφωση των επιφανειών.

Το έργο δεν πρόκειται να επηρεάσει τις χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή. Βρίσκεται εκτός Ζ.Ο.Ε. και περιοχών ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και σημασίας (NATURA 2000, RAMSAR κλπ.).

Η εταιρεία , στη μελέτη που κατέθεσε αναφέρει πως θα ενισχυθεί το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο και θα αυξηθεί το ποσοστό αυτονομίας του ενεργειακού συστήματος της Μαγνησίας, στοιχεία που ισοδυναμούν με την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Περιφέρειας.

Από το 2011 ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές μελέτες και έγιναν εισηγήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες για έγκριση του αιολικού πάρκου . Ελήφθησαν οι γνωμοδοτήσεις από τις παρακάτω Υπηρεσίες: Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ΙΓ ΕΠΚΑ, 7η ΕΒΑ, ΕΟΤ και Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Στις 19.06.2014, ο φορέας έλαβε την υπ΄ αρ. 350/2014 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με τη χορήγηση άδειας παραγωγής. Επόμενο βήμα είναι η λήψη της άδειας εγκατάστασης. Στο πλαίσιο της αδειοδοτικής διαδικασίας για τη λήψη της άδειας αυτής είναι η υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ ο φορέας έχει λάβει την υπ’αρ. 20079/23.03.2015 προσφορά προσωρινών όρων σύνδεσης.

Ο θόρυβος

Είναι γνωστό ότι στις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών το ζήτημα του θορύβου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές οχλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ ανεμογεννητριών με αντίστοιχες αεροδυναμικές ιδιότητες και ίδια ονομαστική ισχύ, επιλέχθηκαν αυτές με χαμηλή στάθμη θορύβου, όπως προκύπτει από κατάλληλη σχεδίαση του πτερυγίου. Η επιλογή αυτή επιφέρει αύξηση στο κόστος της τάξης του 3% επί του κόστους κτήσης των ανεμογεννητριών, ήτοι €500 χιλ. περίπου. Κατά συνέπεια, και το ποσό αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στις δαπάνες περί προστασίας του περιβάλλοντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το