Τοπικά

«Πόλεμος» Επιτροπής Πολιτών -Κολυνδρίνη για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο

Η Επιτροπή Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, παρουσιάζει στοιχεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την πόλη του Βόλου την Πέμπτη 26 Μαρτίου και δηλώνει ότι οι πολίτες υπέστησαν μεγάλο σοκ . Οι μετρήσεις που έδειξε ο μετρητής της πιο γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info ήταν εξωπραγματικές.
«Τιμές Πεκίνου, Σαγκάης, Νέου Δελχί, των πιο μολυσμένων πόλεων παγκοσμίως. Ασύλληπτα νούμερα ακόμη και για μεγαλουπόλεις. Οι υψηλότερες τιμές, για εκείνες τις ώρες, σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα και με βάση το δείγμα που καταγράφηκε από τις 14.20 έως τις 15.10 ΜΜ, οι μετρήσεις σε σωματίδια ΡΜ 2,5 -τα πιο επίκινδυνα σωματίδια για την υγεία – κυμάνθηκαν από 463 το ανώτερο έως 434 με ασφαλές ημερήσιο όριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 25. Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, οι ρύποι στο Βόλο μετρήθηκαν εκείνο το χρονικό διάστημα 18-19 φορές πάνω από όριο.», τονίζει η Επιτροπή και η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη απαντάμε τα στοιχεία των μετρήσεων των σταθμών της περιφερειακής Ενότητας, που δείχνουν εντός ορίων τους ρύπους.
«Μέσα στην κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, κάποιοι βρήκαν τρόπο να επενδύσουν στην υποτονική ψυχολογία και να σφετεριστούν την αξιοποίηση της μεγάλης επισκεψιμότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σπέρνοντας ατεκμηρίωτες ειδήσεις και τοποθετώντας το “θρόνο” τους για άλλη μια φορά πάνω στην άμμο και σε ρύπους. Πάλι ευρεσιτέχνες, Κύροι Γραναζηδες και ευφάνταστοι της μιας ή της άλλης πλευράς ελπίζουν να τραβήξουν την προσοχή του ανυποψίαστου πολίτη και όχι μόνο … Και δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που τους ακούνε…και υιοθετούν τις θέσφατες πομφόλυγες… Ουδεμία σχέση με υπαρκτά πρόσωπα… Με ανύπαρκτα μόνο», αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης.

Η Επιτροπή τονίζει πως με βάση της μετρήσεις του www.waqi.info, ο δείκτης ποιότητας της ατμόσφαιρας (AQI) ήταν διαρκώς στο κόκκινο (300+) που σημαίνει σύμφωνα με τα διεθνή μοντέλα AQI, κίνδυνος για την υγεία και επιβάλλεται περιορισμός κάθε δραστηριότητας.
«Ο Βόλος βρίσκεται σε συνθήκες και όχι από τον κοροναϊό. Και μάλιστα όταν έχουν εντελώς εξαφανιστεί πηγές ρύπων όπως τα αυτοκίνητα ή τα τζάκια, μέρα μεσημέρι.

Όλοι μας ρωτάνε «μα καλά αφού είναι φως φανάρι ότι ο Βόλος αργοπεθαίνει, γιατί δεν κάνει τίποτα κανένας φορέας» . Δεν έχουμε απαντήσεις για αυτό. Έχουμε όμως αδιάσειστα στοιχεία και επάνω σε αυτά θα συνεχίσουμε να βασίζουμε τον καθαρότερο αγώνα, που έχει γνωρίσει η επικράτεια μέσα στον αιώνα που διανύουμε. Καθόμαστε σπίτι προς το παρόν, όχι μόνο λόγω κοροναϊού, αλλά λόγω της καταστροφικής αυτής ρύπανσης και δεν εφησυχάζουμε.
Τα χαιρετίσματά μας στον κ. Δήμαρχο, που προσφάτως μας χαρακτήρισε, με τον κομψό του τρόπο, υστερικούς χωρίς φυσικά να γνωρίζει τη φροϋδική προέλευση του όρου. Του ανταπαντάμε με έναν άλλον ψυχαναλυτικό αντλερικό όρο -το σύμπλεγμα κατωτερότητας/ανωτερότητας- για να του πούμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι κάποιος να ξεχωρίσει και να επιδείξει τη δύναμή του. Ας δει τους συναδέλφους του, δημάρχους πόλεων της Ιταλίας, που ζήτησαν το κλείσιμο των βιομηχανιών ως μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Όσο για τον κ. Περιφερειάρχη, μπροστά στην ένοχα ατάραχη αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει την πόλη του Βόλου, θα του προτείναμε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για πρώτη φορά και να κλείσει το εργοστάσιο, αν και ξέρουμε ότι, για τον ίδιο, αυτά και τα δύο είναι φυσικώς αδύνατα.
Κατά τα άλλα, ο Βόλος συνεχίζει να αργοπεθαίνει στα χέρια τους», αναφέρει η Επιτροπή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το