Οικονομία

«Πόλεμος» ΕΛΤΑ – ΔΕΗ: Κίνδυνος διακοπής ρεύματος για χιλιάδες νοικοκυριά

Με διακοπή ρεύματος κινδυνεύουν οι πελάτες της ΔΕΗ ακόμα και αν… έχουν πληρώσει κανονικά τους λογαριασμούς τους, και αυτό διότι τα ΕΛΤΑ δεν αποδίδουν στην επιχείρηση τα εισπραχθέντα χρήματα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται με καθυστερούμενες οφειλές!

Όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν προχωρήσει σε παρακράτηση των χρημάτων από την είσπραξη των λογαριασμών ρεύματος, με τη διογκούμενη οφειλή να ανέρχεται στα 19,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος της παρακράτησης των χρημάτων, ωστόσο εκτιμάται ότι συνδέεται με την ανάγκη της εταιρείας να καλύψει λειτουργικά έξοδα, όπως η μισθοδοσία.

Με επιστολή του στη διοίκηση των ΕΛΤΑ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη προειδοποιεί: «Λόγω της συνεχιζόμενης και κυλιόμενης καθυστέρησης καταβολής των εισπραχθέντων, σταδιακά η οφειλή διογκώνεται, με αποτέλεσμα σήμερα να ανέρχεται στο ποσό των περίπου 19,5 εκατ. ευρώ (αφορά στη μη απόδοση εισπράξεων μετά τις 20/04/2017). Συνακόλουθη συνέπεια είναι να εμφανίζονται με καθυστερούμενες οφειλές πελάτες μας, να χάνουν την έκπτωση συνέπειας του 15%, να υπάρχει κίνδυνος διακοπής λόγω οφειλής και εντέλει να θίγεται η εικόνα της Επιχείρησης (ΔΕΗ)».
Από τη συνεργασία το 2015 στον «πόλεμο» το 2017

Και όλα αυτά δύο χρόνια μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, που καλωσόριζε δημοσίως την είσοδο των ΕΛΤΑ στην αγορά ρεύματος και μετέφερε σε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες ότι μόνο με αξιόπιστους επενδυτές όπως τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μπορεί να ανοίξει με ορθό και ελεγχόμενο τρόπο η αγορά της εμπορίας ρεύματος.

Ήταν φθινόπωρο του 2015 όταν ο κ. Παναγιωτάκης τόνιζε ότι «η ΔΕΗ αντιμετωπίζει θετικά την εμπλοκή Οργανισμών όπως τα ΕΛΤΑ στην εμπορία γιατί πιστεύει ότι τα ΕΛΤΑ με τα 1500 καταστήματα σε όλη τη χώρα θα απευθυνθούν σε όλες τις κατηγορίες πελατών με λογικό κέρδος και όχι με κερδοσκοπικές διαθέσεις». Μάλιστα υπήρχαν και συζητήσεις μεταξύ ΔΕΗ και ΕΛΤΑ για την παροχή τεχνικών συμβουλών και συνεργασία των δύο εταιρειών του δημοσίου.

Σήμερα, τα σχέδια συνεργασίας φαίνεται να καταρρέουν και να ξεσπά ένα πρωτόγνωρα πολεμικό κλίμα μεταξύ δύο κρατικού ενδιαφέροντος φορέων, ενώ δεν αποκλείεται και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, με επιστολή του στις 5 Μαΐου 2017 προς τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Ταχυδρομείων Γιάννη Ζαρολιάγκη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μιλά για την καθυστερημένη απόδοση οφειλομένων ποσών από την είσπραξη των λογαριασμών ρεύματος και αναφέρει επίσης ότι «προκαλεί πολύ δυσάρεστη εντύπωση η μη ανταπόκρισή σας στις συνεχείς οχλήσεις μας και στην από 7 Απριλίου 2017 εξώδικη πρόσκληση αναφορικά με την οριστική τακτοποίηση της απόδοσης των εισπραχθέντων λογαριασμών ρεύματος πελατών της ΔΕΗ μέσω του δικτύου καταστημάτων σας».

Η επιστολή του κ. Παναγιωτάκη καταλήγει: «Η παρούσα αποτελεί ύστατη προσπάθεια συνεννόησής μας για το θέμα. Εάν δεν συμμορφωθείτε θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που είμαστε υποχρεωμένοι από τον Νόμο, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της ΔΕΗ και των πελατών της, όπως έκδοση Διαταγής Πληρωμής, καθώς και άλλα ένδικα μέσα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το