Τοπικά

«Πολεμικό» το κλίμα στις σχέσεις των δημάρχων των Σποράδων – “Η Σκιάθος προσφέρει περισσότερα στη χώρα” δηλώνει ο Θ.Τζούμας

Ο Δήμαρχος Σκιάθου βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση» με τους δημάρχους Σκοπέλου και Αλοννήσου για τις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Leader αλιείας.

Πριν κατατεθούν οι προτάσεις χρηματοδότησης των νησιών εξετάστηκε σε σύσκεψη ο διαθέσιμος προϋπολογισμός στο πρόγραμμα για τα έργα σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο αλλά και το Τρίκερι. Συνολικά υποβλήθηκαν, τρεις προτάσεις από τον Δήμο Σκιάθου, δύο προτάσεις από τον Δήμο Σκοπέλου, μια πρόταση από τον Δήμο Αλοννήσου και δυο προτάσεις από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Για το δήμο Σκιάθου εγκρίθηκε η πρόταση “iSkiathos– Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Ψηφιακής Διαδραστικής Εφαρμογής Κινητών Συσκευών για την Προβολή των Τοπικών Φυσικών και Πολιτιστικών Τουριστικών Πόρων ”, 68.000 ευρώ

για τον Δήμο Σκοπέλου εγκρίνεται η πρόταση “Αλλαγή χρήσης από κατοικία (διατηρητέα κατοικία Μελαχρινού) και εσωτερικές διαρρυθμίσεις σε χώρο στέγασης της δημοτικής βιβλιοθήκης – Κέντρο μελετών λαογραφίας του Δήμου Σκοπέλου”, 152.520,00 ευρώ

για τον Δήμο Αλοννήσου εγκρίνεται η πρόταση “Δράσεις για την ανάπτυξη των περιοχών αλιείας του Δήμου Αλοννήσου και την ενθάρρυνση της τουριστικής δραστηριότητας σε αυτές”, 279.887,20 ευρώ

και για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου εγκρίνεται η πρόταση “Μελέτη Δασικής Αναψυχής στην Ευρύτερη Περιοχή του Τρικερίου”, 40.000,00 ευρώ.

Ακόμα σύμφωνα με τον ίδιο Πίνακα Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης της Πρόσκλησης ο Δήμος Σκιάθου δεν εντάσσετε σε δύο Κωδικούς Πράξης:

-«Ανάπτυξη Συστήματος Ολοκληρωμένης Ψηφιακής Παρουσίασης του υπό ίδρυση Εκθεσιακού Χώρου του Σκιαθίτη λόγιου Ζήση Οικονόμου για την Ανάδειξη και Προβολή του έργου του»

-Ανάπτυξη Συστήματος Πλωτών Προβλητών για τον Εποχιακό Ελλιμενισμό Αλιευτικών Σκαφών» δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της Πρόσκλησης εξαντλήθηκε και οι υποβληθείσες προτάσεις του Δήμου Σκιάθου κατατάχθηκαν στον προσωρινό πίνακα αποτελεσμάτων της αξιολόγησης ως «μη ενισχυόμενες λόγω εξάντλησης του Προϋπολογισμού». Αυτό εξόργισε τον δήμαρχο της Σκιάθου που κατέθεσε ένσταση, αλλά πριν την κατάθεση των προτάσεων είχε αποφασιστεί να κατατεθούν προς έγκριση έργα στο κάθε νησί, ώστε να καλυφθεί ένας συνολικός προϋπολογισμός και για τις τρεις περιοχές, ύψους 500.000 ευρώ. Οι Δήμοι Αλοννήσου και Σκοπέλου κατέθεσαν προτάσεις ύψους 240. 000 ευρώ περίπου και 160.000 ευρώ αντίστοιχα.. Ο δήμαρχος Σκιάθου κατέθεσε ένσταση στην Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου η οποία και απορρίφθηκε αλλά παράλληλα με επιστολή του ζητά να του κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα της βαθμολογίας. Η ενέργεια αυτή του Δημάρχου Σκιάθου έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του με τους Δημάρχους Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση και Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη.

Ο δήμαρχος Σκιάθου απαντά πως ο δήμος υπέβαλε εμπρόθεσμα τρεις προτάσεις για χρηματοδότηση μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και δηλώνει

πως είχε δικαίωμα να καταθέσει ένσταση για τις προτάσεις που χαρακτηρίστηκαν «ως μη ενισχυόμενες λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού της Πρόσκλησης».

«Ο Δήμος Σκιάθου ουδέποτε στράφηκε κατα άλλου Δήμου με οποιονδήποτε τρόπο.

Άξιζε να αναφερθεί πως ο Δήμος Σκιάθου δεν είχε ποτέ συμμετάσχει σε αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Εταιρίας.

“Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, στη Δημοτική Αρχή ενισχύσαμε τη συνεργασία μεταξύ των τριών νησιών, γιατί πιστεύουμε πως μέσα από τη συνεργεία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Πάνω από κάθε συνεργασία ωστόσο, θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις τα συμφέροντα του νησιού μας. Θεωρούμε πως η Σκιάθος ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας, και πρωταγωνιστής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα πρέπει να ενισχύεται τουλάχιστον ανάλογα, με τη συμβολή της στο ΑΕΠ της χώρας. Σε ότι αφορά την κατάταξη των προτάσεων από την Εταιρία Αναπτυξιακή Πηλίου, εφόσον πρόκειται για αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον τουρισμό, όχι μόνο είναι αντιστρόφως ανάλογη στην τουριστική κίνηση κάθε Δημου, αλλά και στην πληθυσμιακή.” δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το