Τοπικά

Ποιότητα ζωής στην Τρίτη Ηλικία – Ενημερωτική ιατρική ημερίδα από το Γηροκομείο Βόλου

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας η ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ποιότητα ζωής στην Τρίτη Ηλικία», μια συνδιοργάνωση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ίδρυμα «Γηροκομείον Βόλου» με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο κ. Γεώργιος Ραπτόπουλος, γενικός διευθυντής του Γηροκομείου Βόλου, τόνισε ότι «η ενημερωτική ημερίδα έχει ως σκοπό μέσα από τη γνωριμία με τη Μονάδα να ενημερωθεί η ευάλωτη αυτή ηλικιακή ομάδα και να γνωρίσει ποιες είναι οι διέξοδοι στα προβλήματά της».
«Αυτή τη στιγμή οι ηλικιωμένοι αγγίζουν τους 130, η δομή είναι πλήρης και υπάρχει μεγάλη αναμονή για εισαγωγή. Αυτό είναι ευτυχές έως ένα σημείο και δυστυχές από την άλλη για τους κατανοητούς λόγους» τόνισε ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχουν αντίστοιχες δομές για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν ανθρώπους σε αυτή τη φάση της ζωής τους και δεν υπάρχει μετανοσοκομειακή περίθαλψη να καλύψει τα αντίστοιχα κενά».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους φιλοξενούμενους, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τους προβληματισμούς τους, είμαστε κοντά τους και καλούμε και τους υπόλοιπους να έρθουν κοντά μας με όποιον τρόπο. Είτε πηγαίνοντας εμείς στο σπίτι τους για να αφουγκραστούμε τα προβλήματά τους είτε να έρθουν στη Μονάδα Φροντίδας με σκοπό την παρέα και τη συντροφιά και όχι απαραίτητα τη μόνιμη φιλοξενία».

Ο κ. Ραπτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που επισκέπτονται τη Μονάδα με σκοπό και μόνο την παρέα, κάποιες άλλες φορές για μια προσωρινή διαμονή, όταν νιώθουν την ανάγκη να μην είναι πια μόνοι τους. «Οι πόρτες του Ιδρύματος είναι ανοιχτές για οποιονδήποτε σκοπό και λόγο» επισήμανε.
Τέλος ο ίδιος ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία που έχει γίνει μία πολύ μεγάλη αγκαλιά για αυτό το Ίδρυμα και τα τοπικά Μέσα που είναι πάντα κοντά στο Γηροκομείο.
Από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, αντιπρόεδρος Δ.Σ. Γηροκομείου Βόλου, σημείωσε ότι «έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων με θέματα ιατρικά κυρίως, που αφορά στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας. Αυτό θα γίνει σε έξι ημερίδες στους Δήμους της ηπειρωτικής Μαγνησίας με τον επόμενο σταθμό να είναι ο Βόλος και αν μπορέσουμε θα την πραγματοποιήσουμε και στα νησιά».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια ίσως είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια ενημερωτική ιατρική εκδήλωση για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας.
Τον συντονισμό είχε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Γηροκομείου Βόλου, ενώ τη συνοπτική παρουσίαση του Γηροκομείου έκαναν ο κ. Ραπτόπουλος Γεώργιος, διευθυντής, η κ. Πανοπούλου Βάσια και η κ. Βλαχονάτσιου Τίνα, κοινωνικοί λειτουργοί.
Ομιλητές ήταν ο κ. Λύκας Γεώργιος, γενικός ιατρός, με θέμα «Παθήσεις της Τρίτης Ηλικίας», ο κ. Πρίνος Παναγιώτης, ιατρός καρδιολόγος, με θέμα «Έμφραγμα μυοκαρδίου – Τι είναι, πώς προλαμβάνεται και πώς αντιμετωπίζεται», ο κ. Μεϊκόπουλος Μιχάλης, ιατρός παθολόγος, με θέμα «Τρίτη Ηλικία, μια νέα φάση της ζωής μας», η κ. Αδάμου Ελευθερία και η κ. Κοτσαγιώτη Ιωάννα, β. φυσικοθεραπευτές, με θέμα «Ο Ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην Πρόληψη Πτώσεων σε Άτομα Τρίτης Ηλικίας».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής υπέρτασης από το νοσηλευτικό προσωπικό του Γηροκομείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το