Άρθρα

Ποιος παραπληροφορεί ποιον;

του Κώστα Χαλέβα*

Εξαιτίας πρόσφατου δημοσιεύματος στο οποίο έγινε αναφορά ότι «Παραπληροφορεί ο κ. Χαλέβας» ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Σταμπουλής ότι το ΓΠΣ δεν έχει αλλάξει και ότι εγώ προσωπικά παραπληροφορώ με ανακρίβειες, θεωρώ υποχρέωσή μου να παραθέσω τα παρακάτω επίσημα έγγραφα προκειμένου οι αναγνώστες να διαμορφώσουν αντικειμενική άποψη στο τι προβλέπεται να γίνει στο χώρο του στρατοπέδου, σύμφωνα με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (2016). Ειδικότερα, στο νέο ΓΠΣ (ΦΕΚ ΑΑΠ 237/4-11-2016) προβλέπονται μεταξύ άλλων για τη Νέα Ιωνία και για το Στρατόπεδο Γεωργούλα στο άρθρο 3 τα εξής:

«Για το Στρατόπεδο Γεωργούλα προβλέπεται η χρήση «Πολεοδομικό Κέντρο Βόλου» με πρόσθετες επιτρεπόμενες χρήσεις εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και η χρήση «Ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο» κατά το άρθρο 9 του ΠΔ 23-02-1987, ΦΕΚ166/Δ.» , ενώ παραπάνω αναφέρεται ότι «Κατοικίες θα αναπτυχθούν επίσης στο Στρατόπεδο Γεωργούλα, τμήμα του οποίου, όπως ήδη αναφέρθηκε, προτείνεται να αναπτυχθεί ως Πολεοδομικό Κέντρο».
Αντίστοιχα, στο ΓΠΣ του 1985 (ΦΕΚ Δ 566/31-10-1985) αναφέρεται για το Στρατόπεδο Γεωργούλα ….. «Τη χωροθέτηση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και της φοιτητικής κατοικίας κυρίως στο δυτικό τομέα του πολεοδομικού συγκροτήματος και ιδιαίτερα με τη χρησιμοποίηση των καπναποθηκών και της ζώνης του στρατοπέδου της Ν. Ιωνίας», δηλαδή μέχρι το 2016 ήταν ξεκάθαρη η χρήση του Στρατοπέδου ως χώρος ανάπτυξης πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, ενώ το 2016 «εξαφανίζεται» η λέξη «πανεπιστήμιο» κι αντί αυτού προβλέπει το νέο ΓΠΣ Ελεύθερους χώρους-αστικό πράσινο, με κύρια χρήση επίσης «Πολεοδομικό Κέντρο Βόλου» και με πρόσθετες επιτρεπόμενες χρήσης εκπαίδευσης και έρευνας.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2016

Φυσικά όταν αναζητήσω τον λόγο του δημοσιεύματος ως προς την υποτιθέμενη παραπληροφόρηση, οι διευκρινίσεις που εισέπραξα ήταν ότι: Πρώτον, στο προς δημοσίευση κείμενο έγινε αναφορά για ανακρίβεια κι όχι για παραπληροφόρηση (ασήμαντη κατά πολλούς φαίνεται η διαφορά) και δεύτερον έγινε αναφορά στην παράγραφο του κειμένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την οποία παραθέτω ως έχει για να αξιολογήσει ο κάθε αναγνώστης αν το λεκτικό της παραγράφου αυτής, ισοσταθμίζει την ξεκάθαρη θέση του αρχικού σχεδιασμού (1985) που χαρακτήριζε το χώρο του Στρατοπέδου ως χώρο Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.
Μετά την παράθεση όλων των πολεοδομικών σχεδίων και τα επιχειρήματα που κάποιοι επικαλούνται, αφήνω στους αναγνώστες τη δυνατότητα να κρίνουν κατά πόσο υπάρχει παραπληροφόρηση από εμένα και σε ποιον πρέπει να αποδοθεί ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός.

Καλώ σε δημόσιο διάλογο όποιον αμφισβητεί τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις μου επί πολεοδομικών θεμάτων, οι οποίες αποτελούν απόρροια της μακρόχρονης ενασχόλησής μου με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κι από την επιστημονική μου κατάρτιση ως αρχιτέκτονα πολεοδόμου, προκειμένου να ενημερώσουμε με αντικειμενικό τρόπο την κοινή γνώμη. Για μια ακόμη φορά θέλω να δηλώσω ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει για πολιτικές σκοπιμότητες την προοπτική ανάπτυξης της Νέας Ιωνίας, που εμείς επί 40 χρόνια δουλειάς και προσπαθειών μαζί με όλες τις Δημοτικές Αρχές συμβάλαμε για να αναδείξουμε τη Νέα Ιωνίας σε Δήμο Ολυμπιακών προδιαγραφών, από έναν προσφυγικό Δήμο που μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν.

*Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το