Οικονομία

Ποιοι παίρνουν συντάξεις 3.000-7.000 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου

Από την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ προέρχεται το 86% των συνταξιούχων που εισπράττουν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ το μήνα και έως 7.000 ευρώ μεικτά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, που βρίσκονται στην διάθεση του υπουργείου Εργασίας, έχουν απονεμηθεί με το νέο σύστημα υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου 226 υψηλές συντάξεις, της τάξης των 3.000 – 7.000 ευρώ μεικτά.

Οι μισοί από τους εν λόγω συνταξιούχους, ειδικότερα οι 104 είναι πρώην τραπεζουπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, ενώ οι 91 είναι πρώην ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ. Λιγότεροι (12 στον αριθμό) είναι οι συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ που εισπράττουν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ μεικτά ενώ 5 είναι δημοσιογράφοι του πρ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.
Στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι εν λόγω συντάξεις κυμαίνονται μεταξύ 3.000 – 3.500 ευρώ μεικτά. Ειδικότερα οι 140 από τις 226, δηλαδή το 62% ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Το 32,7% εισπράττει υψηλότερα μεικτά ποσά από 3.500 έως και 4.500 ευρώ. Σχεδόν όλες, δηλαδή οι 223 από τις 226, είναι συντάξεις γήρατος.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει δώσει εντολή να μην εκδοθούν συντάξεις που προέκυπταν υπέρογκες, όπως για παράδειγμα 10.000, 20.000 έως και 24.000 ευρώ το μήνα. Οι εν λόγω ιδιαίτερα υψηλές συντάξεις, άνω των επτά και οκτώ χιλιάδων ευρώ, προκύπτουν κυρίως για συμβολαιογράφους οι οποίοι είχαν αναλογική εισφορά επί των συμβολαίων που υπέγραφαν αλλά και για πρώην εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ. Αν μετρηθεί η εν λόγω αναλογική εισφορά υπέρ του Ταμείου των συμβολαιογράφων ως ατομική εισφορά του ασφαλισμένου τότε προκύπτουν υπέρογκες συντάξιμες αποδοχές για κάποιους που χειρίζονταν πολλά και υψηλής αξίας συμβόλαια.

«Ευτυχώς που οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας με ενημέρωσαν και το πρόλαβα», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βρούτσης προσθέτοντας πως “δυστυχώς δεν το προλάβαμε στην αρχή, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν». Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι «συντάξεις έχουν πληρωθεί», ωστόσο το «δυσάρεστο», όπως είπε, «είναι ότι βρίθει από λάθη το πλαίσιο του επανυπολογισμού που έγινε και έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις διαμέσου λαθών του επανυπολογισμού».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προανήγγειλε ότι «θα γίνει restart στο σύστημα του επανυπολογισμού», κάνοντας λόγο για «λάθη» και «αδικίες» στον επανυπολογισμό. «Θα φέρω διάταξη με οροφή. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ», πρόσθεσε προαναγγέλοντας την θέσπιση πλαφόν.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει προσαύξηση για όσους κατέβαλλαν στο παρελθόν εισφορές υψηλότερες από τις κλασσικές εισφορές του ΙΚΑ που έφταναν το 20% επί των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων. Στην πράξη αποδεικνύεται πως η εν λόγω προσαύξηση είναι αρκετά γενναία σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα για τους ασφαλισμένους στα πρώην Ταμεία των ΔΕΚΟ – Τραπεζών οι εισφορές κύριας σύνταξης μέχρι 31/12/2015 ήταν άνω του 30%, για όλους τους παλαιούς ασφαλισμένους (πρώτη ασφάλιση μέχρι 31/12/1992). Ακόμη και το 2018 η συνολική εισφορά για κύρια σύνταξη για τους εν λόγω ασφαλισμένους παρέμενε στο 24%.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος ασφάλισης με υψηλές εισφορές είναι μεγάλος γι αυτούς, το αποτέλεσμα είναι μια προσαύξηση στην κύρια σύνταξή που υπολογιζόμενη με τον ανωτέρω συντελεστή οδηγεί ακόμη και σε διπλασιασμό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το