Πολιτισμός

Ποιητική συλλογή γεμάτη φως… Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου της Χαριτίνης Μαλισσόβα (photos)

Παρουσιάστηκε χθες στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου, παρουσία πολύ κόσμου, η πρώτη ποιητική συλλογή της Χαριτίνης Μαλισσόβα με τίτλο «Ιδεατή Ολότητα» (εκδόσεις Αρμός»). Σε πενήντα δύο ποιήματα και εφτά ενότητες η συγγραφέας αποτυπώνει κομμάτια της ζωής και των σημαντικών άλλων, άλλοτε ως μέρος, άλλοτε ως καθρέφτης κι άλλοτε ως θεατής τους.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις Αρμός σε συνδιοργάνωση με τα Public, την εφημερίδα «Θεσσαλία», τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας και τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου «Θέτις».

Η κ. Χαριτίνη Μαλισσόβα, που φιλοξενήθηκε χθες και μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» της εφημερίδας «Θεσσαλία» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.thessalia.gr, τόνισε πως «πρόκειται για ένα βιβλίο με 52 ποιήματα, χωρισμένο σε 7 ενότητες, όπου μέσα από Ταξίδια γραφής, Καμβά προσώπων, Δυσδιάκριτα όρια, Προεκτάσεις, Εποχιακά, Παιδικό γέλιο – ελιξίριο, προσπαθώ άλλοτε σε πρωτοπρόσωπη γραφή, άλλοτε σε δευτεροπρόσωπη και άλλοτε σε τριτοπρόσωπη, να συνθέσω την ιδεατή ολότητα, τον ολισμό που καλούμαστε να βιώσουμε και την ιδεώδη μορφή που αναζητούμε παράλληλα με τη δική μας εξέλιξη».

Τα περισσότερα ποιήματα είναι γραμμένα τα δύο τελευταία χρόνια και κάποια υπήρχαν από δεκαετίας, που ταίριαζαν στο ύφος, και συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο.
Σύμφωνα με την ίδια, το βιβλίο δεν είναι αυτοαναφορικό. «Η αυτοαναφορική γραφή δεν έχει καμία ουσία να υπάρχει, αν δεν έχει λογοτεχνική αξία» τόνισε η εκπαιδευτικός.
«Η ποίηση δεν πρέπει να έχει διδακτισμό» ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε ότι «έμπνευση μπορεί να αποτελέσει ένας πίνακας ή μία ταινία που έχουμε δει. Το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε να το καταγράψουμε στο χαρτί και να το δουλέψουμε, ώστε να το παραδώσουμε στο αναγνωστικό κοινό».

Για την ίδια εκπαίδευση και λογοτεχνία είναι δύο έννοιες συνυφασμένες, αφού και μέσα στην τάξη παράγεται λόγος. Η λογοτεχνία δημιουργεί έναν ωραίο κόσμο, αλλά παράλληλα προβληματίζει, ενώ βοηθά τα παιδιά να παράγουν και να αρθρώνουν σωστό λόγο.
«Ο σκοπός για έναν ποιητή είναι διαβάζοντας ο μέσος αναγνώστης ένα ποίημα να μπορεί να το καταλάβει» σημείωσε η ίδια για να συμπληρώσει πως «αυτό που πρέπει να φροντίσει ένας ποιητής, είναι μετά την πρώτη ανάγνωση ενός ποιήματος, να καταλάβει ο αναγνώστης ότι ίσως να υποκρύπτει και ένα βαθύτερο νόημα. Είναι το στοίχημα για κάθε ποιητή και σίγουρα το προσωπικό μου».


«Αυτό που θα βρει κανείς σε αυτό το βιβλίο είναι το πολύ φως. Η ιδεατή ολότητα συνδυάζεται με το ιδεώδες, αλλά και με το ιδανικό, αυτό που φροντίζουμε να φτάσουμε όλοι μας κάποια στιγμή. Και σε όποια ποιήματα δεν υπάρχει το φως και υπάρχει το σκοτάδι, σκοπίμως γίνεται, για να καταλάβουμε ότι πρέπει να το αναζητήσουμε πολύ περισσότερο» κατέληξε η ίδια.

Να σημειωθεί ότι για το βιβλίο μίλησε η διδάκτωρ φιλολογίας Μαγδαληνή Θωμά, ποιήματα απήγγειλε η φιλόλογος Μπιμπή Στράκα, ενώ πλαισιώναν μουσικά τα μέλη της Ορχήστρας Κιθαριστών Βόλου Sempre Viva, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ευαγγελίας Γούσια.
Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος και χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Απόστολος Μούσιος, ο εκδότης της εφημερίδας «Θεσσαλία» Βασίλης Δανός και η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Θέτις Νένα Ζήση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το