Πολιτισμός

Ποιητική εκδήλωση μετά μουσικής με Volos Poetry Slam

Ποιητική εκδήλωση μετά μουσικής από την ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam σήμερα Κυριακή 9 Ιουνίου και ώρα 19.00 στο νέα κτίριο του ΚΕΘΕΑ στην οδό Γ. Καρτάλη 48 και 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο του Μπαζάρ Βιβλίου του Συλλόγου Οικογένειας, Φίλων και Εθελοντών του ΚΕΘΕΑ Πιλότος.

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική. Στίχος από το μέγιστο έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί». Ο ποιητής καταθέτει: Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου. Γιατί άραγε είναι τόσο σημαντική η ελληνική γλώσσα; Θα λέγαμε επειδή σκεπτόμαστε με λέξεις. Ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζεμπεργκ είπε ότι η θητεία του στην αρχαία ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική του άσκηση. Αυτό συμβαίνει γιατί η γλώσσα μας είναι εννοιολογική, δηλαδή υπάρχει πρωτογενής σχέση ανάμεσα στη λέξη και το εννοιολογικό της περιεχόμενο. Αντίθετα η αγγλική είναι σημειολογική γλώσσα, δηλαδή η σημασία των λέξεων είναι προϊόν συμφωνίας, κατά συνθήκη, και δεν αντιστοιχεί σε κάποια έννοια. Ο Αντισθένης καταθέτει: «Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις», δηλαδή ξεκινάμε να μαθαίνουμε μέσα από τις λέξεις.

Στο έργο του «Κρατύλος» ο Πλάτωνας αποκαλύπτει το φιλοσοφικό υπόβαθρο της ελληνικής γλώσσας, διερευνά την κατασκευή της και διατυπώνει τη φιλοσοφία της, στο πρώτο γνωστό έργο περί ετυμολογίας, δηλαδή αναζήτησης του ετύμου, που είναι το αληθές περιεχόμενο, η ουσία των λέξεων. Συζητώντας ο Σωκράτης με τον Ερμογένη, τον ρωτά αν τα ονόματα εκφράζουν την ουσία των πραγμάτων ή επιλέχθηκαν τυχαία. Ο Σωκράτης επιχειρηματολογεί ότι ο ονοματουργός ή ονοματοθέτης, βάζει σε τάξη και δημιουργεί έναν κόσμο διά της φωνής, αποτυπώνοντας τα κύρια γνωρίσματα των πραγμάτων, δηλαδή την ουσία τους. Αυτός που ονομάζει τα πράγματα τελεί ύψιστο έργο, γιατί συνδέει τα ηχοστοιχεία, δηλαδή τα γράμματα, με τη φυσική υπόσταση αυτών. Πάνω στα πρώτα ονόματα δομείται η γλώσσα. Κατά τον Κρατύλο «Μέγιστον εν τοις μεγίστοις η γλώσσα». Η λέξη φωνή προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις φάος και νους. Δηλαδή η φωνή άγει στο φως αυτά που έχουμε στον νου μας. Από εκεί βγαίνει το φθέγγομαι και ο φθόγγος. Τα γράμματα, σα να είναι οι μουσικοί φθόγγοι στο αυτί του μουσικού, αποτελούν μια σύνθεση που αποδίδει το όνομα του πράγματος.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το όνομα που παίρνει ο κάθε άνθρωπος με τη δόνηση και τη σημειολογία του τον ορίζει; Άραγε το όνομα μας καθορίζει; Η ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam καταθέτει με ποιητικό τρόπο την άποψη των μελών της που συμμετέχουν στο μπαζάρ βιβλίου που οργανώνει ο σύλλογος οικογένειας, φίλων και εθελοντών του ΚΕΘΕΑ Πιλότος σήμερα Κυριακή 9 Ιουνίου και ώρα 19.00, στο νέο κτίριό του στην οδό Γ. Καρτάλη 48 και 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ. Τίτλος της εκδήλωσης «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική», που αποτελεί στίχο από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, τον οποίο τιμά και απαγγέλει από το μεγάλο του αυτό έργο. Συμμετέχουν Μάρω Αισώπου, Ελένη Καραβασίλη, Έλλη Σαμαλίδου, Γιάννα Σούλιου, Αστέρης Σχοινάς, Έλενα Ψαραλίδου. Στη μουσική επιμέλεια και στην κιθάρα ο Μιλτιάδης Μίλτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το