Τοπικά

Ποιήματα με μηνύματα από την ποιητική συλλογή του δικηγόρου Αντώνη Ρουπακιώτη

Η ποιητική συλλογή του διακεκριμένου δικηγόρου και πρώην υπουργού Εργασίας και Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη παρουσιάστηκε χθες στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς. Τα 45 ποιήματα του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα για την κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και την Αριστερά.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ίδρυμα Ν. και Ε. Πορφυρογένη, τον εκδοτικό οίκο «Θεμέλιο» και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ηλίας Νικολακόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστάσιος Βολιώτης.
Η ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη και ο εκδοτικός οίκος «Θεμέλιο» προχώρησε και σε δεύτερη έκδοση της ποιητικής συλλογής.

«Ήταν η πρώτη μου ποιητική συλλογή, που βγήκε με πολύ αυθόρμητο τρόπο, ευρισκόμενος πριν λίγα χρόνια στην Άνδρο. Η συλλογή περιλαμβάνει 45 ποιήματα, που έχουν τέσσερα επίπεδα», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης και πρόσθεσε πως «το ένα επίπεδο είναι η πορεία των ιδεών της Αριστεράς μέσα από μια ποιητική έκφραση, χωρίς καθοδηγητική πρόθεση, αλλά με έκφραση μιας αγωνίας και μιας προοπτικής
Το δεύτερο επίπεδο είναι η έκφραση της αγωνίας της ελληνικής κοινωνίας, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ανατροπών της τελευταίας δεκαετίας. Το τρίτο επίπεδο είναι η λειτουργία του θεσμού της δικαιοσύνης, με την ανάγκη απονομής της, αλλά και απομυθοποίησης ταυτόχρονα πρακτικών του δικαστικού συστήματος, που δεν οδηγούν στην απονομή της. Το τέταρτο επίπεδο αφορά ποιήματα, που αγγίζουν κάθε άνθρωπο, όταν χάνει ανθρώπους, όταν αγαπά ανθρώπους. Ήδη έχει εξαντληθεί η πρώτη έκδοση των ποιημάτων και οι εκδόσεις «Θεμέλιο» προχώρησαν σε δεύτερη έκδοση, η οποία συνδυάστηκε με την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής στον Βόλο και ειδικότερα στην Αγριά, που έχει πλούσια πνευματική παράδοση».

Ερωτηθείς, πώς βλέπει την πορεία της ελληνικής κοινωνίας από δω και πέρα, επιχείρησε να δώσει έναν πιο αισιόδοξο τόνο, λέγοντας πως «κάθε κοινωνία αντιμετωπίζει κατά καιρούς λίγες ή πολλές δυσκολίες. Περάσαμε μια δεκαετία ενός κοινωνικού γονατίσματος, μιας οικονομικής αφαίμαξης και μιας πολιτιστικής απογύμνωσης. Έχω την άποψη ότι η ελληνική κοινωνία αποκτά σιγά-σιγά μια ηρεμία και μια αίσθηση, ότι βγαίνουμε από το βαθύ σκοτάδι. Πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποκτηθεί στην ελληνική κοινωνία η δημιουργική αυτοπεποίθηση σε όλους τους τομείς και κυρίως στην υπεράσπιση των θεσμών. Σήμερα ο αγώνας θα πρέπει να είναι, πώς θα απομακρύνουμε τις ακροδεξιές φωνές από την Ευρώπη».
Η πρόεδρος του Πορφυρογένειου Ιδρύματος κ. Κατερίνα Πορφυρογένη δήλωσε πως «ήταν μεγάλη χαρά που ήρθε στην Αγριά ο κ. Ρουπακιώτης, ο οποίος μας μίλησε με μια διαφορετική ιδιότητα, όχι του δικηγόρου, αλλά του ποιητή. Τα ποιήματά του είναι ιδιαίτερα και με πολλά μηνύματα. Αξίζει κανείς να διαβάσει την ποιητική του συλλογή, γιατί φέρνει μια ξεχωριστή νότα στις καθημερινές μας στιγμές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το