Τοπικά

Ποια έργα ανακοίνωσε σήμερα ο Αχ. Μπέος

Έργα άνω των 100 εκ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα, μετά τις επαφές και συναντήσεις που είχε στα αρμόδια υπουργεία την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σημειώνοντας πως το 70% των έργων θα πάρει «σάρκα και οστά» τα επόμενη χρόνια, ενώ τρία από τα έργα θα ξεκινήσουν το 2021. Το επόμενο ραντεβού του δημάρχου είναι την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών με τον κ. Θεοδωρικάκο και οι αποφάσεις από τη συνάντησή τους αναμένεται να γνωστοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Μπέος ανακοίνωσε πως πήρε το πράσινο φως για ολοκληρωτική αποκατάσταση οδοποιϊας μήκους πάνω από 35 χλμ. σε Βόλο και Νέα Ιωνία. «Είναι καιρός να σταματήσουμε να κάνουμε μπαλώματα. Θα αλλάξουν οι δρόμοι και θα τοποθετηθεί σύγχρονη άσφαλτος. Το έργο θα ολοκληρωθεί πριν το 2022» είπε. Το δεύτερο έργο αφορά τις εργασίες για τη γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα που θα ολοκληρωθούν επίσης εντός του 2022.
Παράλληλα ολοκληρώνεται η μελέτη για το πάρκο «Ανδρέα Βαλαχή» στο Ελικοδρόμιο. Ο χώρος θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πάρκο με διαδρομές, φωτισμό και πράσινο.

Ο Δήμος Βόλου διεκδικεί το 80% της χερσαίας ζώνης του λιμανιού. «Θέλουμε να την πάρουμε για να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την καθαριότητα, τον φωτισμό και την αποκατάσταση ενώ θα στήσουμε το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου» πρόσθεσε ο Αχ.Μπέος.
Επίσης ξεκινάει η αγροτική οδοποιίας που σύμφωνα με τον δήμαρχο θα γίνεται πλέον με σύγχρονο τρόπο, καθώς θα τοποθετηθεί ένα ειδικό υλικό, ανάμικτο με μπετόν και δεν απαιτείται η αποκατάστασή του κάθε χρόνο.
Αναφορικά με το Μουσείο της Αργούς, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση αναμένεται να γίνει από το ΕΣΠΑ. «Οι υπηρεσίες έχουν προχωρήσει αρκετά και η Τεχνική Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει κατά 90% τον φάκελο, έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Αγοραστό. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θα κάνουμε μία προσπάθεια μήπως βρεθούν από αλλού τα χρήματα αλλιώς η διαχειριστική αρχή είναι έτοιμη να δεχθεί το έργο και να το βάλει στο ΕΣΠΑ. Θα είναι ένα έργο-ταυτότητα για την πόλη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» σημείωσε και είπε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ.

Τα νέα έργα στον Δήμο Βόλου αφορούν και την κατασκευή τριών νέων σχολικών κτιρίων, προκειμένου να εξαφανιστεί η εικόνα μαθητών που κάνουν μάθημα μέσα σε κοντέινερ. Τα νέα σχολικά κτίρια θα κατασκευαστούν σε Βόλο, Νέα Ιωνία και ενδέχεται το ένα να γίνει στη Νέα Αγχίαλο. Ο κ. Μπέος ανέφερε ότι έχουν βρεθεί οι σχετικοί χώροι για τη δημιουργία των σχολείων και πρόσθεσε ότι η κατασκευή τους θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τρίτση» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Εκτενής ήταν η αναφορά του Αχ.Μπέου για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων και, όπως είπε, μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου. «Είναι τελειωμένο θέμα, είμαστε προ των πυλών ενός διεθνούς διαγωνισμού. Από 2021 δεν θα μπορείς σύμφωνα με ελληνική νομοθεσία να θάβεις όλα αυτά τα σκουπίδια γιατί επηρεάζεται και μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και αποτελεί καταστροφή για το περιβάλλον. Τι είναι καλύτερο; Οι μεγάλες βιομηχανίες, τσιμεντοβιομηχανίες ή χαλυβουργίες, να εισάγουν τα τριτογενή καύσιμα από άγνωστες χώρες, από υλικά άγνωστα ή αυτές οι βιομηχανίες να καίνε srf και rdf και να τα ελέγχει η τοπική κοινωνία; Θα το παράγουμε και θα γνωρίζουμε την ποιότητά του. Πρόκειται για μια μονάδα που για μας είναι στοίχημα ζωής».

Ορεινή υδρονομία
Όπως ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Αχ.Μπέος πριν δύο χρόνια η ΔΕΥΑΜΒ ανέθεσε τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ειδική ομάδα επιστημόνων γεωλόγων. Η διαχείριση ονομάζεται ορεινή υδρονομία. «Η ομάδα κατέγραψε όλες τις πηγές και η διαχείριση προϋποθέτει ότι δεν θα στερήσουν σταγόνα νερού από τη φύση. Περίπου 16 με 17 εκ. κυβικά νερού καταλήγουν στην θάλασσα. Το νερό αυτό όχι μόνο φτάνει για τις ανάγκες του πληθυσμού αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε ενέργεια και ταυτόχρονα θα σταματήσουμε να αντλούμε από τις γεωτρήσεις. Ψάχνουμε τη χρηματοδότηση είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από το Πράσινο Ταμείο. Είναι ένα όνειρο για μένα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τη δημιουργία τελεφερίκ ο Αχ.Μπέος δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον Άδωνι Γεωργιάδη και είναι θετικός, αλλά αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της οικονομίας και τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις θα πάνε πίσω.
Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε πως θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου αύριο για την κατάσταση στις Σταγιάτες. Ο Αχ.Μπέος ανέφερε ότι περίπου 40 οικογένειες έχουν στήσει σε 10 σημεία μαύρες σημαίες, δεν έχουν πληρώσει ποτέ για το νερό, έχουν καταστρέψει χλωριωτές και έχουν κάνει κατάληψη στο κοινοτικό κτίριο.
«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας όλα τα χρέη που έχουν θα καταχωρηθούν στην εφορία. Παίρνω την κατάσταση στα χέρια μου για να το τελειώσω και αυτό. Αυτοί οι τύποι λειτουργούν στο σκοτάδι, υπάρχει ανομία, δεν ελέγχονται αλλά αυτό το πανηγύρι θα τελειώσει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το