Σε συνεχή αγώνα καλεί τους δημοσιογράφους της χώρας η ΠΟΕΣΥ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου. Η ελευθερία του τύπου, τόσο ως συλλογικός θεσμός εγγύησης πλουραλιστικής και αντικειμενικής ενημέρωσης, όσο και ως ατομικό δικαίωμα έκφρασης των πολιτών είναι βασικό κύτταρο της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και προστατεύεται από την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και από το ελληνικό Σύνταγμα.
Βασική προϋπόθεση της ελευθερίας του Τύπου είναι ο σεβασμός των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από την ίδια την Πολιτεία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η ελευθερία αυτή πλήττεται σε όλο τον κόσμο με μια «πανδημία» λογοκρισίας και παραπληροφόρησης από τις επίσημες αρχές όσο και από κρούσματα στοχευμένης βίας που φτάνουν έως τη δολοφονία δημοσιογράφων από αυτούς που φοβούνται την αλήθεια.
Ειδικά στην Ελλάδα, με την πρόσφατη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ από δράστες που παραμένουν ασύλληπτοι, η κρίση στον χώρο του Τύπου επιδεινώνεται με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων να ελέγξουν την ενημέρωση: παρεμβάσεις λογοκρισίας, παραπληροφόρηση και απόκρυψη ειδήσεων στα Δημόσια Μέσα, επιχείρηση ελέγχου και περιορισμού του έργου των δημοσιογράφων μέσα από τις προβλέψεις του νόμου περί συναθροίσεων, αδιαφανής χρηματοδότηση ακόμη και άγνωστων ΜΜΕ χωρίς νομιμοφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο, αδυναμία του ΕΣΡ να επιτελέσει το καθήκον του, φίμωση των κοινωνικών δικτύων.
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, που εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, αποτέλεσμα των Μνημονίων και τώρα της πανδημίας, με κίνδυνο της υγείας τους και της ζωής τους όπως αποδείχθηκε τραγικά με την δολοφονία Καραϊβάζ, καλούνται να σηκώσουν μόνοι με ελάχιστες εξαιρέσεις το βάρος της αξιοπιστίας της ενημέρωσης, τόσο απέναντι σε θεσμούς που προσπαθούν να την ελέγξουν όσο και απέναντι σε σκοτεινά, ισχυρά συμφέροντα.
Η ΠΟΕΣΥ καλεί την κυβέρνηση και τους θεσμούς της Πολιτείας να σεβαστούν το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών για πλουραλιστική ενημέρωση και ελευθερία της έκφρασης, όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική χώρα.