Ελλάδα

«Ποδαρικό» στο 2017 με τα… αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Mία «παράλληλη» διαπραγμάτευση πραγματοποίησε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εντός συνόρων οι συζητήσεις με το κουαρτέτο είχαν περισσότερο τεχνικό χαρακτήρα και επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή στοιχείων και αριθμών, αφήνοντας στην άκρη πιο επώδυνα πολιτικά θέματα (όπως τα εργασιακά).

Εκτός συνόρων το βάρος δόθηκε σε πολιτικές συζητήσεις και αναζήτηση συμμαχιών, με τον πρωθυπουργό να έχει σειρά επαφών σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Μάλιστα στη γερμανική πρωτεύουσα βρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, με αφορμή τις προσκλήσεις που είχαν για να παρευρεθούν σε συνέδρια.

Ο νέος γύρος συζητήσεων ξεκίνησε λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού πακέτου για τους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά. Εν μέσω των διαπραγματεύσεων έγινε γνωστό και το προσωρινό πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να μην περιοριστούν στο στενό πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τελικά το θέμα του «ξεπαγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος παραπέμπεται στο EuroWorking Group, που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα. Εκεί θα συζητηθεί η έκθεση που υπέβαλαν οι θεσμοί μετά και από τις συζητήσεις που είχαν με την ελληνικη πλευρά.

Οσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση ο επόμενος «σταθμός» είναι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν από την Αθήνα έπειτα από έναν τετραήμερο κύκλο επαφών και το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί περαιτέρω καθυστερηση των συζητήσεων, καθώς αυτό θα μπλοκάρει όλο τον σχεδιασμό για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτρέψει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη συνέχεια την έξοδο στις αγορές μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με δεδομένο πως την άνοιξη είναι προγραμματισμένες εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία ενώ το φθινόπωρο σειρά παίρνει η Γερμανία.

Tεχνικές εκκρεμότητες
Πάντως, ο τελευταίος κύκλος συζητήσεων με το κουαρτέτο στον γνώριμο χώρο του ξενοδοχείου Hilton είχε περισσότερο ως στόχο τη διασταύρωση στοιχείων και το κλείσιμο τεχνικών εκκρεμοτήτων. Τα μεγάλα θέματα που είναι ανοιχτά -όπως τα εργασιακά- φαίνεται πως πήραν μετάθεση για τη νέα χρονιά. Η κυβέρνηση επισημαίνει πως πρέπει να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θεωρεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων εμβληματικής σημασίας θέμα. Στο θέμα αυτό είναι πιο κοντά με την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών, ωστόσο το ΔΝΤ δεν κάνει βήμα από τη σκληρή γραμμή σε μια σειρά θεμάτων (όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων).

Στις συζητήσεις που γίνονται με τους δανειστές για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι η υπεραπόδοση που καταγράφεται στα έσοδα. Παράλληλα το βάρος πέφτει στο σχέδιο για τον έλεγχο των δαπανών (spending review) που θα τεθεί σε ισχύ το 2017, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις σε μια σειρά θεμάτων, με τη συζήτηση να πηγαίνει και σε θέματα υψηλής τεχνικής δυσκολίας. Πρόσθετα προσχώματα μπήκαν στο Ασφαλιστικό, όπου οι δανειστές ζητούν νέα αλλαγή στη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελευθεροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες από το 2017. Στόχος αυτές να μην υπολογίζονται στο απολύτως καθαρό φορολογητέο εισόδημα, αλλά στο εισόδημα πριν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Επί της ουσίας ζητούν να μπαίνουν… ξανά στον λογαριασμό.

Πάντως, εκτιμάται πως το μεγάλο «αγκάθι» δεν είναι τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης αλλά οι στόχοι για τα πλεονάσματα από το 2019 και μετά (για το 2018 δεν συζητείται κάποια αλλαγή). Από τη μια η γερμανική πλευρά προτείνει πλεόνασμα 3,5% ακόμα και για μία δεκαετία και από την άλλη το ΔΝΤ για να δεχθεί αυτόν το στόχο ζητά εκ των προτέρων νομοθέτηση επώδυνων μέτρων ύψους 4,5 δισ.

Το οικονομικό επιτελείο προτείνει ο στόχος να μπει στο 2,5% συν 1% που θα πηγαίνει για την ανάπτυξη με στόχο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών (με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων). Παράλληλα η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθεί την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για το 2019.

Λύση μπορεί να βρεθεί μέσα από την επέκταση του λεγόμενου κόφτη, ωστόσο αυτό προϋποθέτει πως θα καμφθεί η σκληρή στάση του Ταμείου. Οσον αφορά στη διάρκεια των πλεονασμάτων, η δεκαετία είναι κάτι που δεν συζητά η κυβέρνηση.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το