Τοπικά

Πνοή σε παλιές μεθόδους συντήρησης των τροφίμων δίνει ο ξενοδόχος Φιλάρετος Ψημμένος από την Τσαγκαράδα

Τους «χρυσούς» κανόνες μιας ξεχασμένης τέχνης, τους οποίους όμως «μπολιάζει» με σύγχρονα στοιχεία, θα παρουσιάσει σε λίγες ημέρες ο κ. Φιλάρετος Ψημμένος. Ο ιδιοκτήτης του ξενώνα «Αμανίτα» στην Τσαγκαράδα θα είναι ο εισηγητής ενός άκρως ενδιαφέροντος διαδικτυακού σεμιναρίου για τη συντήρηση των τροφών στη σπιτική κουζίνα δίνοντας νέα πνοή σε δοκιμασμένες τεχνικές του παρελθόντος, τις οποίες εφαρμόζει και ο ίδιος αξιοποιώντας κάθε φορά φρέσκα υλικά της εποχής.

Ο Φιλάρετος Ψημμένος τα τελευταία χρόνια έχει διαγράψει μία ιδιαίτερη πορεία στον χώρο της γαστρονομίας και της φιλοξενίας, ενώ πριν από μία διετία κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο «Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου» παρουσιάζοντας ιστορίες και μαγειρέματα από το αγαπημένο του Πήλιο. Έχοντας λατρέψει το καθετί από το βουνό των Κενταύρων, όπου στο καταπράσινο κτήμα του ξενώνα του μαζί με τη γυναίκα του Μαριάννα έχουν δημιουργήσει τον δικό τους «παράδεισο», ο πρώην οικονομολόγος δηλώνει πλέον «λάτρης των μανιταριών και ακτιβιστής μαγειρικής». Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αποφάσισε να μιλήσει σε ευρύτερο κοινό για τις μεθόδους συντήρησης των τροφίμων που έχει υιοθετήσει, «παντρεύοντας» την οικονομία με την υγιεινή διατροφή.

«Θα είναι ένα εργαστήριο βασισμένο στις εμπειρίες μου, για το πώς μπορεί κάποιος να μπει σε διαδικασία συντήρησης των τροφών», επισήμανε ο ιδιοκτήτης του παραδοσιακού ξενώνα «Αμανίτα», για να προσθέσει: «Βέβαια, αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι δεν διαχειρίζομαι την παράδοση ως μία αποστεωμένη διαδικασία, αλλά ως κάτι «ζωντανό». Γι’ αυτό και στις τεχνικές που χρησιμοποιώ, έχω ενσωματώσει σύγχρονα μέσα, τα οποία κάνουν ακόμη πιο αποτελεσματική τη σπιτική μας κουζίνα. Δεν θα πούμε: «Ελάτε να γνωρίσουμε τις συνταγές των παππούδων μας». Αντιθέτως, προσδοκούμε να «χτίσουμε» τη δική μας παράδοση, μέσα από την παρουσίαση 180 κανόνων και μυστικών».

Οι συμβουλές του κ. Ψημμένου για την προσεκτική προετοιμασία των τροφίμων που προμηθευόμαστε και την ορθή συντήρησή τους με το κατάλληλο μαγείρεμα, αυξάνουν τη διατροφική μας αυτάρκεια: «Αυτό θα κάνει καλό, όχι μόνο σ’ εμάς, αλλά στο περιβάλλον γενικότερα, αφού αυτές οι πρακτικές παραπέμπουν σε μία διαδικασία αειφορίας. Αξιοποιώντας κάθε εποχή τις τροφές που είναι διαθέσιμες, μειώνουμε τη σπατάλη υλικών, όπως και το ενεργειακό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου μπορούμε να φτιάξουμε σάλτσα ντομάτας, τις οποίες είτε που έχουμε καλλιεργήσει στον κήπο μας είτε αγοράσει από έναν αγρότη της περιοχής. Έτσι θα έχουμε σάλτσα όλο τον υπόλοιπο χρόνο, και αυτή είναι η λογική του εργαστηρίου: Να ανακαλύψουμε ξανά αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες είναι χαραγμένες στη γευστική μας μνήμη. Δεν δέχομαι κουβέντες του στυλ «δεν μου περισσεύει χρόνος», γιατί ειδικά μέσα στην καραντίνα είδαμε πως δεν μπορεί να σταθεί αυτή η δικαιολογία. Και η συντήρηση των τροφών είναι ένας παράγοντας ψυχικής ισορροπίας απέναντι σε όλα αυτά που ζούμε τον τελευταίο χρόνο».

* Το διαδικτυακό εργαστήρι «Συντηρώ τις τροφές σε σπιτική κουζίνα και αυξάνω το επίπεδο της διατροφικής μου αυτάρκειας» είναι προγραμματισμένο για τις 26/2 και θα γίνει σε συνεργασία με τον πολυχώρο Open Office Volos. Θα έχει διάρκεια τέσσερις ώρες (16.30 – 20.30). Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 40€, ενώ για φοιτητές και άνεργους θα υπάρχει έκπτωση στα 35 ευρώ. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί ένα εγχειρίδιο με συνταγές. Δηλώσεις συμμετοχής στον σύνδεσμο https://www.eventora.com/el/Events/pos_sintiro_tis_trofes. Πληροφορίες δίνονται επίσης στο τηλέφωνο 24210-23099 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: [email protected]

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το