Τοπικά

«Πνίγουν» τα λειτουργικά έξοδα τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου

Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα φέρεται να αντιμετωπίζει η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου που καλείται να πληρώνει περισσότερο από 15.000 ευρώ ανά έτος σε μισθούς και λειτουργικά έξοδα ενώ την ίδια ώρα, τα σταθερά έσοδά της είναι λίγα και δεν επαρκούν να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες της. Ειδικά αν στο ποσό αυτό προστεθεί το μεγάλο ποσό που καλείται να πληρώσει κάθε χρόνο για τον ΕΝΦΙΑ.

Το τελευταίο διάστηκα, μάλιστα, φαίνεται ορατός ο επικείμενος κίνδυνος για την οικονομική ισορροπία της Λαϊκής Βιβλιοθήκης καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο δίνει κάθε μήνα αγώνα προκειμένου να καλύψει τα έξοδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 2019 η Λαϊκή Βιβλιοθήκη κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 8.650 ευρώ για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της μέσω του κληροδοτήματος Σπέντζα. Ακίνητα, γραφεία δηλαδή, που στην πλειοψηφία τους παραμένουν ανοίκιαστα και δεν προσφέρουν έσοδα.
Η «περιουσία» της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου, πέραν της μακράς και πλούσιας ιστορίας της για την πόλη και ολόκληρη τη Μαγνησία προέρχεται από το κληροδότημα Σπέντζα.
Η 91χρονη Μαρία Σπέντζα, η οποία έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2016, κληροδότησε στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου περισσότερα από 40 γραφεία που βρίσκονται στο μέγαρο Κισσού, στην οδό Ιωλκού. Πριν από δύο χρόνια η Λαϊκή Βιβλιοθήκη έχασε περίπου 450.000 δολάρια μέσω του κληροδοτήματος εξαιτίας της πτώχευσης της Lemans Brothers. Τα χρήματα αυτά ήταν και η βασική πηγή χρηματοδότησης και «επιβίωσης» της Βιβλιοθήκης που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη του Βόλου. Σημειώνεται ότι μετά από δικαστικούς αγώνες μπόρεσε να αποδεσμευτεί το ποσό των 8.700 δολαρίων μέσω της Barclays Βank.

Tα λειτουργικά έξοδα κάθε μήνα ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ καθώς πρέπει να πληρωθούν οι δύο υπάλληλοι, το ΕΦΚΑ, η καθαρίστρια, ρεύμα και νερό. Τα μοναδικά έσοδα για τη Βιβλιοθήκη είναι τα ενοίκια που λαμβάνει από τα δύο μισθωμένα γραφεία στο μέγαρο Κισσού και τα δολάρια που αποδεσμεύτηκαν μετά την πτώχευση της Leman Βrothers.
Eλπίδα για το Δ.Σ. που παλεύει κάθε μήνα να καλύψει τα έξοδα, είναι η μίσθωση ακόμα επτά γραφείων στο ίδιο κτίριο, από τα οποία αναμένεται να λάβει περίπου 600 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό όμως και πάλι δεν επαρκεί για τα πάγια έξοδα. Σε 12 μήνες το ποσό που θα έχει εισπράξει από τα ενοίκια θα αγγίζει τις 7.000 ευρώ, και πρακτικά η Λαϊκή Βιβλιοθήκη θα μπορεί να καλύψει κατά το ήμισυ τα πάγια έξοδά της.
Την ίδια στιγμή οι δύο υπάλληλοι στη Βιβλιοθήκη και η γυναίκα που φροντίζει για την καθαριότητα του κτιρίου δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ενώ τρέχει και ο μήνας Φεβρουάριος για τη μισθοδοσία τους. Βραχνά για τον ορθό οικονομικό προγραμματισμό αποτελούν και τα οφειλόμενα ενοίκια προς τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη από τα γραφεία που έχει στην ιδιοκτησία της μετά το κληροδότημα.
Σημειώνεται ότι το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης απασχολείται αμισθί και απαρτίζεται από τους Γιάννη Καραθανάση, Τάκη Παντελόπουλο, Μηλίτσα Καραθάνου, Δημήτρη Παλιούρα και Κυριάκο Παπαγεωργίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το