Άρθρα

«Πνίγονται» στα χρέη οι επαγγελματίες- Απαιτείται νέο μίγμα πολιτικής

του Γιώργου Καλτσογιάννη*

Καθημερινά όλο και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εργοδότες βρίσκονται αντιμέτωποι με αναγκαστικές κατασχέσεις, επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες εισφορές.
Η πολιτική της κυβέρνησης «πνίγει» τον ιδιωτικό τομέα και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο αναδουλειάς, στασιμότητας και χρεών.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προ ολίγων ημερών, είναι αποκαλυπτικά.
Πρώτον, οι οφειλές προς τα Ταμεία το 2017 εκτινάχθηκαν στα 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2015 ήταν στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεύτερον, 710.000 επαγγελματίες αγρότες και εργοδότες έλαβαν ειδοποιητήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ότι οφείλουν και κινδυνεύουν άμεσα με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των καταθέσεων και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ το 2016 ο αντίστοιχος αριθμός ειδοποιητηρίων δεν ξεπερνούσε τα 50.000.
Τρίτον, το 70% του εισοδήματος ενός επαγγελματία διοχετεύεται στην φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές.
Από τα παραπάνω στοιχεία συνάγεται το συμπέρασμα πως καμία αναπτυξιακή προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει για τον τόπο, αν δεν αλλάξει άρδην το μοντέλο οικονομικής πολιτικής.

Η σημερινή κυβέρνηση υπερφορολογεί τις επιχειρήσεις, τις βιοτεχνίες, τα εμπορικά καταστήματα, τις βιομηχανίες στερώντας έτσι τη δυνατότητα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να γίνουν επενδύσεις, να ωφεληθούν και άλλοι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα.
Συγχρόνως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα. Αποδυνάμωσε τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και έφερε σε πιο δύσκολη θέση τα Ταμεία με τις επιπτώσεις να φαίνονται στις αποδοχές των συνταξιούχων και στην απουσία κοινωνικής πολιτικής.
Χωρίς έσοδα τα Ταμεία μοιράζουν συντάξεις φιλοδωρήματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις νέες συντάξεις που βγαίνουν με βάση και τους τελευταίους νόμους του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η μοναδική λύση και την οποία έχει προτείνει η Ν.Δ. είναι η μείωση της φορολογίας και η διαφορετική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων τόσο από τις Τράπεζες όσο και από τα Ταμεία, ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις υποχρεώσεις τους.
Υγιής επιχείρηση σημαίνει θέσεις απασχόλησης, σημαίνει ανάπτυξη και κοινωνικό Κράτος. Αυτή η εξίσωση είναι άγνωστη για τους σημερινούς κυβερνώντες. Σε αυτή την εξίσωση πιστεύουμε εμείς και θα προχωρήσουμε.

*θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το