Τοπικά

«Πνίγει» τις βιομηχανίες η ακινησία του ΕΣΠΑ “Θ”

espa

Σε βρόχο εξελίσσεται για τις τοπικές βιομηχανίες η μη είσπραξη πόρων μέσα από το ΕΣΠΑ για έργα που ήδη έχουν εκτελέσει τη στιγμή μάλιστα τα capital controls τους έχουν προξενήσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Από σήμερα πολλές επιχειρήσεις θα δώσουν κανονικές άδειες στο προσωπικό τους, αλλά σε σχέση με πέρυσι, αρκετές θα κλείσουν εντελώς, χωρίς καν το προσωπικό ασφαλείας για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, και θα επαναλειτουργήσουν το Σεπτέμβριο κάτω από άγνωστες συνθήκες, καθώς τα πράγματα μεταβάλλονται προς το χειρότερο.
Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ Θεσσαλίας κ. Απόστολος Παπαδούλης τόνισε πως παρά τις ρυθμίσεις που επικαλείται η κυβέρνηση με τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς, αυτές δεν έχουν φανεί σχεδόν καθόλου στις βιομηχανίες που περνούν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Και τις συνέπειες της καταστροφής των capital controls στην οικονομία δεν τις έχουν δει ακόμη.
Για τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις μεγάλο πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι δεν μπορούν εισπράξουν από το ΕΣΠΑ κονδύλια για έργα και παρεμβάσεις που έκαναν. Επίσης η κατανάλωση είναι στο ναδίρ, ενώ και εξαγωγές δεν μπορούν να κάνουν. Επίσης τεράστιο είναι το πρόβλημα και με τις εισαγωγές. Ακόμη και αν οι επιχειρήσεις έχουν ένα κεφάλαιο για να πληρώσουν τον εισαγωγέα από το εξωτερικό, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, όπου ήδη τα αιτήματα είναι χιλιάδες. Επίσης και τα επιχειρηματικά δάνεια που δίνουν οι τράπεζες, είναι ελάχιστα.
Ο κ. Παπαδούλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αδειών λέγοντας τα εξής: «Παλιότερα υπήρχε η συνήθεια να κλείνουν βιομηχανίες όλο τον Αύγουστο, καθώς δίνονταν άδειες στο προσωπικό για να κάνει διακοπές. Ακολούθησε, όμως, μια περίοδος κατά την οποία οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις ήθελαν να δίνουν το «παρών» ακόμη και στον Αύγουστο, αφού η αγορά είχε μια κινητικότητα. Έτσι λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ έκαναν και συντηρήσεις. Φέτος, όμως, λόγω της μεγάλης καθίζησης στην αγορά αναμένεται να παρουσιαστεί το παλιό φαινόμενο, δηλαδή αρκετές επιχειρήσεις και βιομηχανίες να δώσουν κανονική άδεια στο προσωπικό και να κλείσουν για το διάστημα του Αυγούστου, ώστε να τεθούν ξανά σε λειτουργία το Σεπτέμβριο, αλλά και πάλι κάτω από άγνωστες συνθήκες, αφού τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας».
Μάλιστα ο κ. Παπαδούλης έκανε και την απαισιόδοξη πρόβλεψη πως «ίσως σε λίγο καιρό δούμε και ελλείψεις στα ράφια των μάρκετ και των άλλων εταιρειών σε διάφορα είδη, αφού υπάρχει πρόβλημα με τις εισαγωγές. Συγχρόνως και οι εξαγωγικές εταιρείες θα κάνουν ξανά πολύ αγώνα για να κατοχυρώσουν στο διεθνές εμπόριο τις θέσεις που κατείχαν, καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το