Πολιτισμός

Πλούσιος απολογισμός από τις «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις»

Άπειρες είναι οι ευεργεσίες που δεχθήκαμε και φέτος από τις «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019», που καθιέρωσε και συνεχίζει να διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά, ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Ευεργεσίες πνευματικές, σωματικές, ψυχαγωγικές, αλλά και γνωριμία με λιγότερο γνωστούς τόπους. Όπως εξηγούν οι εμπνευστές του κύκλου εκδηλώσεων: «Προσπαθήσαμε να δώσουμε τη διάσταση να διατηρούμαστε σε πνευματική εγρήγορση με την επίγνωση της αμαρτωλότητός μας και να προσπαθούμε με τη βοήθεια της Παναγίας μας να ξεφύγουμε από τις παγίδες του πονηρού, ιδίως αυτό το διάστημα του θέρους, όπου όλοι κάνουν διακοπές. Γι’ αυτό και δεν παρακαλέσαμε την Παναγιά μας μόνο για σωματική ρώμη και υγεία, αλλά, και το κυριότερο για αποφυγή πειρασμών, πτώσεων πνευματικών και για υπόδειξη του δρόμου που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να οδηγηθούμε στη σωτηρία. Και η παράκληση δεν μένει χωρίς ευχαριστία.
Όλα τα παραπάνω πνευματικά ερεθίσματα δέχτηκαν όσοι παρακολούθησαν την Ακολουθία των Παρακλήσεων από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, και τους παραινετικούς λόγους του που ακολουθούσαν.

Όμως η συνέχεια της Παράκλησης ήταν στους προαύλιους χώρους ιερών ναών και μοναστηριών της Μητροπόλεως, με τις εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις πολιτισμού, όπου παρουσιάζονταν μουσικές και τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά, συνδυασμένα με έναν υπέροχο λόγο. Αυτό είναι που συνετέλεσε ώστε να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, προπάντων όμως να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες, που αυτές τις ημέρες επισκέφθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες.
Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο, αναδεικνύονται «κρυμμένοι» εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι της περιοχής μας, που ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει καλύτερα την ιστορία τους, και να συμβάλει στην αναβάθμισή τους. Είναι πολύ χαρακτηριστική η έκπληξη του Ηλία Λιαμή, όταν για πρώτη φορά βρέθηκε για τον σκοπό αυτό στο Μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας στη Μακρινίτσα.
Η συμμετοχή των πιστών υπήρξε και φέτος εντυπωσιακή και μάλιστα παρέμεινε σε όλες τις συναυλίες αμείωτη μέχρι τέλους. Τα υψηλής αισθητικής παραδοσιακά συγκροτήματα και ο βαθυστόχαστος λόγος των δύο αφηγητών, του διδάκτορα Θεολογίας, συγγραφέα και μουσικολόγου Ηλία Λιαμή και του θεολόγου, συγγραφέα και διευθυντή Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Αθηνών Δημήτρη Καραβασίλη, ανανεούμενος κατά περίστασιν και αναλόγως του κάθε τόπου και του κάθε ακροατηρίου, απέδειξαν πως η Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας περιέχει λογοτεχνικά και στοιχεία ποίησης με έντονη αναφορά στην Παναγιά μας, που δεν στερούνται καθόλου νοημάτων και υψηλής αισθητικής αφηγημάτων.

Μεγάλη σημασία επίσης είχε η διοργάνωση των «Αυγουστιάτικων παρακλήσεων» και σε απομακρυσμένους τόπους και χωριά της ιεράς μητροπόλεως, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των πιστών της τοπικής Εκκλησίας αλλά και να νιώσουν το ενδιαφέρον του τοπικού Επισκόπου προσωπικώς.
Αξίζει η καταγραφή ενός μικρού οδοιπορικού από την 4η Αυγούστου που ξεκίνησαν και φέτος οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019».
Την Κυριακή 4 Αυγούστου, από τον Άγιο Βλάσιο, στο Πήλιο ξεκίνησε η φετινή πορεία με την φροντίδα και τις ευλογίες του πατρός Στεφάνου Κολυνδρίνη, τη συνεργασία του δραστήριου Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Βλασίου Πηλίου και την συμμετοχή της Παραδοσιακής Ορχήστρας με τον Νίκο Κερασιώτη – Κλαρίνο, Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα Τραγούδι, Χρήστο Δασκαλόπουλο – Βιολί, Κωνσταντίνο Μούτο – Λαούτο και τραγούδι και Αναστασία Λύτρα Κρουστά.
Στον πανηγυρίζοντα όμως Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Βόλο, την Τρίτη 6 Αυγούστου, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο Ηλίας Λιαμής, συνεπικουρούμενος από τον Δημήτρη Καραβασίλη, συνέχισαν να εντυπωσιάζουν με τον τεκμηριωμένο, εύστοχο περιεκτικό τους λόγο, παρουσιάζοντας τη χρονιά αυτή την υπέροχη Ελληνική ποίηση με αναφορά στην Παναγιά μας, στη Μάνα του λαού μας.

Η συνέχεια ήταν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και στο Ανοιχτό Θέατρο της Βελίκας Αγιάς, όπου εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε ορχήστρα «Ραστωδία». Ο σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Παρακλητικό Κανόνα προς την Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και στη συνέχεια στο Ανοιχτό Θέατρο της Βελίκας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μουσική εκδήλωση, συνέχεια της Παράκλησης, όπως αρέσκεται να αναφέρει στην παρέμβασή του ο κ. Ιγνάτιος. Ακόμη μια εκδήλωση, η πέμπτη στη σειρά, που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν πιεστικής επιθυμίας τόσο των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, με την συνεργασία της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας Αγιάς «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ», Αντωνίας Χατζοπούλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι κάτοικοι και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της περιοχής του παραλιακού μετώπου της γείτονος Λάρισας, κατέκλισαν το θέατρο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση φάνηκε πολύ μικρό για να φιλοξενήσει αυτή τη συναυλία. Οι θεατές έμειναν ενθουσιασμένοι από την εκδήλωση, σιγοτραγουδώντας με το συγκρότημα τα παραδοσιακά τραγούδια.

Η Ορχήστρα «Ραστωδία», που την αποτελούσαν οι εξαίρετοι και διακεκριμένοι μουσικοί, Θανάσης Δραγάνης, Ούτι – Λαούτο, Ελεάνα Βαρελά – τραγούδι, Ζήσης Γεωργαλιός – κανονάκι, Στράτος Μεγκές – κρουστά και τραγούδι, Αχιλλέας Τίγκας – πλαγίαυλος – νέυ και Βασίλης Λεμονιάς – βιολοντσέλο – τραγούδι, παρουσίασε μουσικές και τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά, και στον Αλμυρό, την επόμενη ημέρα Πέμπτη 8 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, με την παρουσία του νέου δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου. Ιδιαίτερης μνείας αξίζει η φιλοξενία των πατέρων του ναού και των επιτρόπων, προεξάρχοντος του Κώστα Γκουντάρα, ο οποίος προλόγισε και την εκδήλωση.
Την Κυριακή 11 Αυγούστου, στον Άγιο Στέφανο του συνοικισμού Δημοσίων Υπαλλήλων, χάρις στην επιμονή του π. Δημητρίου Κοτρώτσου, ήταν η επόμενη Παράκληση, που έλαβε μια άλλη διάσταση λόγω του μοναδικού χώρου, που αντικρίζει όλο το Κεντρικό Πήλιο και τον Βόλο, αλλά και της επικείμενης πανσελήνου.
Ίσως ο καταλληλότερος χώρος στη Μητρόπολή μας για την υλοποίηση του στόχου των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων» είναι το Μοναστηριακό Συγκρότημα της Παναγίας στη Μακρινίτσα. Υπέροχος ναός, φροντισμένος, με πολλά κειμήλια και ένας μοναδικός εξωτερικός χώρος, δοκιμασμένος από το παρελθόν σε εκδηλώσεις επιπέδου. Οι πολυάριθμοι επισκέπτες της εκδήλωσης στη Μακρινίτσα είχαν την ευκαιρία προηγουμένως να επισκεφθούν το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας και να εκφραστούν με τα καλύτερα λόγια για τον τρόπο έκθεσης και τον πλούτο της Εκκλησιαστικής παράδοσης του χωριού.
Και όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, ο κύκλος των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2019», έκλεισε στον πανηγυρίζοντα Ναό της Ευαγγελιστρίας, με την ευγενή φροντίδα του Δήμου Βόλου και του προϊσταμένου του Ι.Ν. αρχιμανδρίτου π. Αμφιλόχιου Μήλτου. Υπέροχη και εδώ η «Ραστωδία», όπου τούτη τη φορά πλαισιώθηκε και από Μικρασιάτικα μουσικά στοιχεία.

Με την πεποίθηση πως οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις» αποδεικνύουν πως η Ορθόδοξη λατρευτική παράδοση αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της θρησκευτικής, πνευματικής, εθνικής και καλλιτεχνικής διαδρομής του Ορθόδοξου λαού μας προς ένα καλύτερο μέλλον, αρχίζουν από τώρα οι προετοιμασίες του προγράμματος «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2020». Τούτο διότι, βλέποντας οι Ναοί της περιφέρειας και των αστικών κέντρων την επιτυχία του θεσμού, θέλουν να ενταχθούν στον επόμενο προγραμματισμό.
Ο σκοπός παραμένει ίδιος: Το Ορθόδοξο θρησκευτικό και λατρευτικό συναίσθημα των ημερών του Δεκαπενταύγουστου να εναρμονιστεί με τον λόγο και τις μελωδίες της Ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, με αποδέκτη το Ορθόδοξο πλήρωμα της Εκκλησίας μας και κυρίως τους νέους, οι οποίοι, μέσω τέτοιων ερεθισμάτων, εξοπλίζονται με πνευματικά ερεθίσματα και αγαθές αναμνήσεις. Αυτά θα αποτελέσουν τον σπόρο που θα δώσει νέους καρπούς και θα μεταβάλλουν την παράδοση, από καρπό του παρελθόντος σε εφαλτήριο του μέλλοντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το