Τοπικά

Πλούσιο υλικό και δράσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου είχε ετοιμάσει το 30ο Δημοτικό σχολείο Βόλου 

Υλικό από τις δράσεις που είχαν προγραμματιστεί για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, έδωσε στη δημοσιότητα το 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, καθώς λόγω κορωνοϊού ματαιώθηκαν, όπως είναι γνωστό, όλες οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου.
«Η ματαίωση παρελάσεων, δοξολογίας και καταθέσεως στεφάνων για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας, ουδόλως απαξιώνει ή μειώνει τις οφειλόμενες τιμές προς τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821», σημειώνει ο διευθυντής του σχολείου κ. Πασχάλης Δήμου, κάνοντας λόγο για μια πρωτόγνωρη πραγματικά κατάσταση για τον κόσμο, την κοινωνία και τα σχολεία. «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη, να μην έχουμε δηλαδή τους μαθητές μας στην επέτειο της 25ης Μαρτίου. Παρόλη την κατάσταση εμείς στο 30ό δημοτικό σχολείο Βόλου πειθαρχούμε στις οδηγίες, δεν το βάζουμε κάτω και μοιραζόμαστε μερικές από τις δράσεις μας που θα κάναμε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες», επισημαίνει ο κ. Δήμου.

Ειδικότερα, το σχολείο είχε προγραμματίσει:
Έκθεση υλικού για τη δράση και τη ζωή των ηρώων της 25ης Μαρτίου, θεατρική αποτύπωση του πνεύματος της ημέρας από τη Στ’ τάξη.
Αξιοποίηση του βιβλίου «Επιστροφή» του Γιώργου Γκέκου, ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και έγκριτου μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελβετίας, μέλους του Παγκόσμιου Σωματείου Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων». Ο κ. Γκέκος επισκέφθηκε το σχολείο και παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο το έργο του.

Οι μαθητές σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα παρουσίαζαν την πρωτότυπη έρευνα με τη θεατροπαιδαγωγική καθοδήγηση της κ. Μαγδαληνής Βίτσου. Με μια σημερινή προσέγγιση θα αποτύπωναν την ιστορία των αγωνιστών του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που επέζησαν από τις φονικές συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στη ρωσική Οδησσό και από κει ξεκίνησαν τη δραματική πορεία της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Απώτερος προορισμός ήταν η Μασσαλία, όπου θα επιβιβάζονταν σε καράβια για το Αιγαίο. Η πορεία τους δύσκολη. Φυγάδες, ρακένδυτοι και πεινασμένοι, διασχίζουν την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη εκτεθειμένοι στον βαρύ χειμώνα, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί να χάσουν τη ζωή τους. Περνάνε από τη Ρωσία, την Πολωνία και τη Γερμανία, και φθάνουν στην Ελβετία, όπου η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων τους καθηλώνει για μήνες, ενώ η Γαλλία τούς κλείνει τον δρόμο.


Οι Ελβετοί, οργανωμένοι σε πάνω από 100 φιλελληνικούς συλλόγους, τους φιλοξενούν στα διάφορα καντόνια, όπου βρίσκουν συγκινητική συμπαράσταση από πολίτες, την εκκλησία και τον Τύπο. Τους παρέχουν φαγητό, ρούχα, ιατρική περίθαλψη. Φιλέλληνες περιγράφουν σε συγγράμματα και εκδόσεις της εποχής την καθημερινότητα των φιλοξενουμένων. Στις μαρτυρίες τους, που παρουσιάζονται εδώ σε μετάφραση, καταγράφουν διάφορες ιστορίες και ονόματα φαγάδων, καθώς και τον αγώνα τους για την ελευθερία. Τελικά, η Γαλλία υποχωρεί, και έπειτα από 3.000 χλμ. δρόμο οι Έλληνες φθάνουν το 1823 στη Μασσαλία. Επιβιβαζόμενοι σε τρία καράβια, οι 158 από αυτούς επιστρέφουν στην πατρίδα. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα… Ένα όνειρο για ζωή που θα ζήσουμε κι εμείς μένοντας σπίτι και δουλεύοντας από εκεί για ένα καλύτερο σχολείο με τους μαθητές μας αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το