Πολιτισμός

Πλούσιο και πρωτοποριακό έργο στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Του Νίκου Διαμαντάκου

Στη βιβλιογραφία της πόλης μας προστέθηκε, το φετινό καλοκαίρι, το βιβλίο του Πασχάλη Σ. Δήμου με τον τίτλο «30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου – 10 χρόνια Δημιουργικής Πορείας, 2011 – 2020». Είναι ιδιωτική έκδοση του συγγραφέα και η εκτύπωση – βιβλιοδεσία έγινε από τις εκδόσεις Graphikart, Hλίας Καρκαλέτσος στην Καρδίτσα.
Έχει έγχρωμο εξώφυλλο, με ζωγραφισμένη μια καρδιά στο κάτω μέρος, μια πόρτα και τέσσερα παράθυρα πάνω στην καρδιά. Απόρησα στην αρχή για τη συμβολική έννοια της φωτογραφίας, αλλά διαβάζοντας το βιβλίο σχημάτισα τη γνώμη ότι η καρδιά είναι το σύμβολο αγάπης που σφιχτοδένει τους δασκάλους, τους μαθητές και τους συνεργάτες τους, τα δε πορτοπαράθυρα συμβολίζουν ότι το σχολείο είναι ανοιχτό προς την κοινωνία, όχι εγκλωβισμένο στον αύλειο χώρο.
Στην πολύ περιεκτική εισαγωγή του διευθυντή, η κοινή προσπάθεια των δασκάλων, των μαθητών, των γονέων τους και πολλών πολιτιστικών φορέων συνοψίζεται στη φράση: Παρουσιάζεται αναλυτικά όλη η δραστηριότητα και όλα τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη σχολική δράση (επισκέψεις επίσημων επετειακών παραγόντων, ιεραρχών, ανθρώπων του πνεύματος, αθλητικών παραγόντων, αδελφοποιήσεις με σχολεία του εσωτερικού και της ελληνικής διασποράς, συμμετοχές σε πανελλήνια και παγκόσμια προγράμματα).
Σχετικές με τα παραπάνω είναι οι απόψεις ειδικών επιστημόνων, που γνώρισαν από κοντά τον τρόπο της διδασκαλίας, το σχολικό περιβάλλον και τις οργανωμένες ποικίλες δραστηριότητες, εντός και εκτός του σχολείου.
Η Ιωάννα Λαλιώτου, καθηγήτρια-αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γράφει ότι «η συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το σχολείο είναι διαρκής, οργανική και πολυδιάστατη» (συνεργασία με τα παιδαγωγικά τμήματα της Δημοτικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής και με το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών).
Ο Δημήτριος Ηλιόπουλος, Βολιώτης, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, ενήργησε για τη σύναψη σχέσεων του σχολείου με το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων.

Ο Νίκος Αλεξίου, καταγόμενος κι αυτός από τον Βόλο, καθηγητής Κοινωνιολογίας σε Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, από τη συνεργασία που είχε με τους δασκάλους και τους μαθητές του σχολείου, σημειώνει: «Το 30ό Σχολείο Βόλου είναι σχολείο που προσφέρει στα παιδιά ευκαιρίες για φυσική ανάπτυξη και για προσωπική έκφραση».
Ο Γεώργιος Γκέσκος, Βολιώτης, ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, λέγει: «Βλέπω τη συνεργασία μου με το 30ό Δημοτικό Σχολείο μέσα από τη δυνατότητα να συμβάλω με θέματα τόσο στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας, όσο και στην ιστορική εξέλιξη του ελληνισμού».
Ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δείχνει τον θαυμασμό του για το συντελούμενο στο σχολείο έργο με αυτά τα λόγια: «Αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση, σαν βλέπω εκπαιδευτικούς προοδευτικούς και με όραμα. Φεύγοντας από το σχολείο είχα την αίσθηση ότι εκείνο το αιθέριο χαμόγελο στα ολόφωτα πρόσωπα των μαθητών αχνοφώτιζε ορίζοντες αισιοδοξίας για την παιδεία, την οικογένεια και την κοινωνία».
Ο Ευάγγελος Αυδίκος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βλέποντας από κοντά τον τρόπο σκέψης και δράσης των μαθητών του σχολείου, τονίζει: «Στο δημόσιο σχολείο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγαπούν και δρουν, για να μπορούν να κοιτάζουν κατάματα τους μαθητές. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο των δασκάλων που δεν εφησυχάζουν».
Ο Κώστας Μάγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θεωρεί ότι «από τις βασικές αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής είναι και η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία. Όλες οι δράσεις που είχα τη χαρά να παρακολουθήσω στο 30ό σχολείο ξεχώριζαν για την πρωτοτυπία, την καλή οργάνωση, την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και των εκπαιδευτικών».

Στις υπόλοιπες σελίδες πληροφορούμαστε για συγκεκριμένες πολιτιστικές, φιλανθρωπικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις του σχολείου, όπως είναι η συλλογή τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η συμμετοχή στην ανάμνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, η συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών, η συμμετοχή στον Εορτασμό της Ημέρας του Περιβάλλοντος, η συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», με τον Σύλλογο «Η Ελπίδα», με τους πολιτιστικούς φορείς της Νέας Ιωνίας «Ίωνες» και «Το Εγγλεζονήσι», με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Γενεύη, με ελληνικά σχολεία στη Σουηδία και άλλους συλλόγους.
Για τις ανωτέρω δράσεις καταχωρούνται περίπου 130 έγχρωμες φωτογραφίες, από τις οποίες πολλές δείχνουν ζωγραφικά έργα των παιδιών, που διακρίνονται για έμπνευση και ικανότητα. Σε όλες τις φωτογραφίες βλέπεις γελαστά, καλοσυνάτα πρόσωπα. Ιδιαίτερα ευφραίνουν το μάτι και την ψυχή τα ζωηρά και έξυπνα πρόσωπα των παιδιών, είτε σε ώρα εργασίας μέσα στην τάξη, είτε σε ώρα γύμνασής τους, είτε σε τόπους που επισκέφτηκαν, είτε για να θυμούνται, σαν περάσουν τα χρόνια, την όμορφη σχολική τους ζωή. Ο αναγνώστης του βιβλίου φτάνει στην τελευταία σελίδα ξεκούραστος, εντυπωσιασμένος και ψυχικά ενισχυμένος.
Νιώθω επιτακτική την ανάγκη να συγχαρώ από καρδιάς τον ακάματο εμπνευστή και οργανωτή των σχολικών δράσεων, διευθυντή του σχολείου Πασχάλη Δήμου, τους άξιους συναδέλφους – συνεργάτες του και όλους τους επιστήμονες που πρόσφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους, ώστε το συντελούμενο στο σχολείο έργο να γίνει πιο ευχάριστο, πιο παραγωγικό, με ευρείς μαθησιακούς ορίζοντες, πρωτοποριακό και ως εκ τούτου παράδειγμα προς μίμηση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Άρειος Πάγος στις έρευνες για τον πυροβολισμό των αρκούδων – Αναμένονται καταθέσεις μαρτύρων

Υπό την εποπτεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, η οποία είναι αρμόδια για…

9 Δεκεμβρίου 2023

Ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία το αρχαιότερο φρούριο του κόσμου – Χτίστηκε πριν από 8.000 χρόνια, φωτογραφίες

Το αρχαιότερο φρούριο στον κόσμο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Σιβηρία. Συγεκριμένα, όπως μεταδίδει η Daily Mail,…

9 Δεκεμβρίου 2023

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 20χρονο

Θανατηφόρο τροχαίο, με θύμα 20χρονο, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Ντραμπάτοβα Ιωαννίνων, όταν το…

9 Δεκεμβρίου 2023

Έκγλημα στη Σαλαμίνα: Η κυνική ομολογία του 71χρονού δολοφόνου: «Ένας λιγότερος άνθρωπος στη γη»

Χωρίς ίχνος μετάνοιας, ο 71χρονος αφού αφαίρεσε τη ζωή της 43χρονής πρώην σύντροφου του στη…

9 Δεκεμβρίου 2023

Στρατιώτης βανδαλίζει κατάστημα στη Τζαμπαλίγια – «Ανάρμοστη συμπεριφορά, το διερευνούμε» λένε οι IDF – Βίντεο

Βίντεο που παρουσιάζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να βανδαλίζει ένα κατάστημα στην Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της…

9 Δεκεμβρίου 2023

Τα σημερινά αποτελέσματα των πρωταθλημάτων της ΕΠΣΘ

Με επιτυχία υπερασπίστηκε την έδρα της η Αγχίαλος κερδίζοντας με 3-1 τον Σαρακηνό. Συνοπτικά τα…

9 Δεκεμβρίου 2023