Τοπικά

Πλούσιο έργο από την “Πρόταση Ζωής” – Περίπου 3.830 άτομα συμμετείχαν στις δράσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», με Πρόεδρο τον κ. Λιούπη Αθανάσιο – Γενικό χειρουργό, Περιφερειακό Σύμβουλο, είναι Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία, που προέκυψε από τη συνεργασία φορέων της τοπικής κοινότητας και του ΟΚΑΝΑ και διανύει τον 20ο χρόνο λειτουργίας του. Στελεχώνεται από τέσσερις (4) κοινωνικούς επιστήμονες ( 2 ψυχολόγους, κοινωνιολόγο και κοινωνική λειτουργό) και 1 γραμματέα, ενώ ασχολείται με την πρωτογενή πρόληψη, η οποία απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό που δεν έχει σχέση με τη χρήση και στοχεύει στην άμβλυνση της ανάγκης ζήτησης ουσιών και την αποφυγή ανάπτυξης εξαρτητικής συμπεριφοράς γενικότερα.

Πραγματοποιεί προληπτικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου (σε μαθητές, νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές), στην οικογένεια, καθώς και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης διαφόρων κοινωνικών ομάδων (στρατιωτικών, αστυνομικών, εργαζομένων σε χώρους υγείας, κ.α). Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση της ψυχικής δομής του ατόμου, της προσωπικής του ευθύνης και η προώθηση των ποιοτικών ανθρώπινων σχέσεων και συναισθημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη λειτουργία ομάδων στις οποίες εφαρμόζονται συγκεκριμένες μέθοδοι ενεργητικής μάθησης, που ωθούν το άτομο σε μια συμμετοχική διαδικασία και κάνουν πιο εύκολη την ενσωμάτωση των μηνυμάτων πρόληψης.
Παρέχει τέλος έγκυρη ενημέρωση και συμβουλευτική, κατόπιν ραντεβού, σε όσους το επιθυμούν για θέματα πρόληψης της εξάρτησης και σχέσεων στην οικογένεια.

Συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία του Βόλου, κατά το σχολικό έτος 2017-18 (Σεπτέμβριος – Ιούνιος), το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε συγκεντρωτικά, τις παρακάτω δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά, περίπου 3830 άτομα:

1) 7 Ομιλίες σε γονείς (θέματα: συνεργασία σχολείου – γονέων με στόχο την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος μεταξύ μαθητών, πειθαρχία-όρια , σχολικός εκφοβισμός – αίτια και τρόποι αντιμετώπισης, αυτοεκτίμηση: ποιος ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωσή της)
2) 3 Ομάδες γονέων
3) 3 Σεμινάρια εκπαιδευτικών Α΄/βάθμιας στα υλικά Αγωγής Υγείας: «Παραμύθι χωρίς σύνορα» και « Κάπνισμα; Όχι εμείς!»
4) 2 Ομάδες εποπτείας των εκπαιδευτικών της Α΄/βάθμιας εκπαίδευσης που εθελοντικά εφάρμοσαν τα 2 υλικά Αγωγής Υγείας σε 369 μαθητές τους , καθ΄όλη τη σχολική χρονιά
5) 3 Δίωρες συναντήσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης με θέματα: « Εξαρτήσεις – νόμιμες ουσίες , αυτοεκτίμηση», σε 1 ομάδα φιλοξενούμενων του ξενώνα: «Άρσις»
6) 1 Δίωρη συνάντηση ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης με θέμα: «αυτοεκτίμηση», σε 1 ομάδα φιλοξενούμενων της «Παιδόπολης»
7) 36 Βιωματικά εργαστήρια σε μαθητές της Α΄/βάθμιας εκπαίδευσης (θέματα: διαχείριση συγκρούσεων στο σχολείο, τα θετικά της τάξης μου, σχολικός εκφοβισμός, αυτοεκτίμηση, σεξουαλική αγωγή)
8) 26 Συναντήσεις Ενημέρωσης- Βιωματικά εργαστήρια σε μαθητές της Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης (θέματα: σχολικός εκφοβισμός , διαχείριση συγκρούσεων στο σχολείο, δικαιώματα των παιδιών – αυτοεκτίμηση, διαχείριση του άγχους των Πανελληνίων, αλκοόλ – χασίς, πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων, εξαρτήσεις, εξαρτήσεις – αίτια- νόμιμες εξαρτησιογόνες ουσίες, σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές στην εφηβεία)
9) Συμβουλευτική σε 11 άτομα που προσήλθαν στο Κέντρο
10) Συμπλήρωση ερωτηματολογίων του ΕΚΤΕΠΝ, σχετικά με τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το έτος 2017
11) Συμμετοχή σε συνάντηση απολογισμού- αξιολόγησης του πιλοτικού προγράμματος: «Παρεμβάσεις δικτύωσης και ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη
12) Συμμετοχή σε ημερίδα των Σχολικών Συμβούλων της Δημοτικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Επιθετικότητα- σχολικός εκφοβισμός- ο ρόλος του ενήλικα υποστηρικτή»
13) Συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα (θέματα: δυναμική ομάδας, η αξιοποίηση της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης κοινοτήτων και ομάδων), στο 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο των Κέντρων Πρόληψης, με θέμα: «Η διαχρονική πορεία της πρόληψης ως μοχλός κοινωνικής ενδυνάμωσης», το οποίο διοργανώθηκε από τα Κέντρα Πρόληψης «Σείριος» και πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη και στο Πανελλήνιο Forum Διαλόγου με θέμα: «Πρόληψη και Τέχνη: Η Τέχνη της Ζωής», που διοργάνωσε το Κ. Πρόληψης Λάρισας
14) Ομιλία στο πλαίσιο της δικτύωσης του Κέντρου Πρόληψης, του ΚΕΘΕΑ και του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ρ. Φεραίου, με παρουσίαση του έργου του Κ.Π. και τη φιλοσοφία της Πρόληψης
15) Ημερίδα σε συνεργασία με τη ΔΔΕ για τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, με θέμα: «Συναισθηματικά νοήμων Σχολικός Οργανισμός και Αποτελεσματική Ηγεσία». Θέμα εισήγησης: «Η συμβολή των Κέντρων Πρόληψης στον Συναισθηματικά νοήμων Σχολικό Οργανισμό»
16) Ημερίδα σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Δικηγορικό Σύλλογο, με θέμα: «Σχολικός Εκφοβισμός. Όρια και Διαστάσεις. Εκπαιδευτική ψυχολογία και Νομική Προσέγγιση». Θέμα εισήγησης: «Σχολικός Εκφοβισμός: χαρακτηριστικά, αίτια και τρόποι διαχείρισης»
17) Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26η Ιουνίου και τα 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου: Θεατρική παράσταση: «Το παραμύθι της ανάσας», για παιδιά του δημοτικού, από την Αθηναϊκή ομάδα «Καρυδότσουφλο», την οποία ακολούθησε μπουφές (ελαφρύ γεύμα)- κέρασμα από την «Πρόταση Ζωής» στους συμμετέχοντες
18) Συμμετοχή στην εκδήλωση του ΠΕΔΥ-Κ.Υ. Βελεστίνου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Παρουσιάστηκε το έργο και η φιλοσοφία του Κέντρου Πρόληψης.
19) Απολογισμοί δράσεων και αναλυτικός σχεδιασμός δράσεων για το επόμενο έτος, προς τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.
20) Συμμετοχή σε 3 ραδιοφωνικές εκπομπές της ΕΡΤ Βόλου με θέματα: «Εξαρτήσεις και εφηβεία», «εξάρτηση από το διαδίκτυο»
« Γονείς και πρόληψη»

Συντονίστριες των παραπάνω δράσεων ήταν οι κ.κ Γώγου Ζωή, Ψυχολόγος- Επιστημονική Υπεύθυνη, Μπακατσέλου Μαρία, Ψυχολόγος, Πετροπούλου Γεωργία, Κοινωνιολόγος και Σωτηροπούλου Δήμητρα, Κοινωνική Λειτουργός, με τη γραμματειακή υποστήριξη της κας Ριζάκη Περιστέρας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το