Τοπικά

Πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου

«Συχνά το δημόσιο σχολείο πυροβολείται. Τσουβαλιάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί. Άχρηστους τους ανεβάζουν, τεμπέληδες τους κατεβάζουν. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ισχυριζόμουν πως είναι παραδεισένια η κατάσταση. Όμως, η γενίκευση είναι το πρώτο στάδιο μιας ανεύθυνης και εύκολης κριτικής.

Στο δημόσιο σχολείο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγωνιούν και δρουν. Για να μπορούν να κοιτάνε κατάματα τους μαθητές. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο των δασκάλων που δεν εφησυχάζουν. Που πάνε κόντρα στο ρεύμα της αδιαφορίας που σκέπει τον ουρανό μας με τη δηλητηριώδη ομίχλη της». Αυτά σημειώνει σε άρθρο του για το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευάγγελος Αυδίκος.

Και πραγματικά στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου ανοίγονται νέοι δρόμοι για ανάπτυξη και δημιουργία. Κύριο μέλημα όλων των εκπαιδευτικών είναι η ομαλή προσαρμογή των μαθητών στο νέο σχολικό περιβάλλον και η καλλιέργεια της αγάπης για το σχολείο.

Στο παραπάνω πλαίσιο κατά τη φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις. Το σχολείο συμμετείχε σε πανελλήνια κι ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Νοιάζομαι και Δρω για δεύτερη συνεχή χρονιά, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται στα Ελληνικά Δημόσια Σχολεία και έχει σκοπό την ενδυνάμωση του Εθελοντισμού, της Αλληλεγγύης και της Ενεργού Πολιτειότητας στους μαθητές. Την τρέχουσα σχολική χρονιά συμμετείχαν 8 σχολεία με 48 καθηγητές από τον Νομό μας. Τη γνωριμία του 30ού με τη Σουηδία με αφορμή την Εθνική Γιορτή στις αρχές Ιουνίου.

Το σχολείο μας είναι ένα από τα 125 σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης (6 νηπιαγωγεία, 41 δημοτικά και 78 γυμνάσια λύκεια) που επιλέχτηκαν πανελλαδικά, από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να συμμετέχουν στο Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα «Οpen Schools For Open Societies – ΟSOS» (Ένα Ανοιχτό Σχολείο σε μια Ανοιχτή Κοινωνία).

Προηγήθηκαν δράσεις αξιοποίησης στην καθημερινή λειτουργία του Θεάτρου και των Παραστατικών Τεχνών αναδεικνύοντας την αξία του στην τυπική Εκπαίδευση, αλλά και στο διάλογο που αναπτύσσει με την Κοινωνία.

Την Τρίτη 14 Μαΐου συνεχίζοντας τις δράσεις της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας του 30ού πήραν συνέντευξη και κατέγραψαν τις εντυπώσεις για τη γειτονιά τους από την κ. Χρυσάνθη Κυρίτση, μέλος του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες».

Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικές συναντήσεις της Γ’ τάξης σύγχρονου χορού με τη χοροδιδάσκαλο Κασσιανή Σαμίου, απόφοιτο του σχολείου. Επίσης είχαμε την ευκαιρία η Σάντρα Νίκολιτς, μητέρα μαθητή του 16ου δ. σχ. Βόλου, ιστορικός μεταδιδάκτορας στο ΙΑΚΑ του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, με Διδακτορικό Δίπλωμα Κινηματογράφου και ΜΜΕ από τη Σχολή Δραματικών Τεχνών του Βελιγραδίου να μιλήσει στους μαθητές μας για την ιστορία του κινηματογράφου με ένα διαδραστικό εργαστήριο.

Το 30ό δ.σχ. Βόλου συνεργάστηκε με την εικαστικό κ. Φαίη Τζανετουλάκου και τον κ. Κώστα Μάγο για την παιδαγωγική αξιοποίηση της έκθεσης για τα «καΐκια» και τη σημασία τους στην τοπική παράδοση.

Υπήρξε επίσης συνεργασία με την πρόεδρο του Παραρτήματος της Μαθηματικής Εταιρείας κ. Στέλλας Δημητρακοπούλου για την πειραματική διδασκαλία σε μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού αναφορικά με το θέμα «Συμμετρία και Γεωμετρικοί Μετασχηματισμοί».

Το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, με την Ομάδα του Προφορικής Ιστορίας, ΟΠΙ-ΜΑ 30ού, εκπροσωπούμενη από τους Ελένη Μπαρμπουδάκη και Πασχάλη Δήμου συμμετείχε στο μαθητικό συνέδριο Προφορική ιστορία και διδακτική της Ιστορίας: σχεδιάζοντας μια διδασκαλία «αλλιώς».

Το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου έχει μια πολυετή επιτυχημένη συνεργασία με το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα. Έχοντας υλοποιήσει μια σειρά από ευρωπαϊκά προγράμματα και συνεργαζόμενο τόσο με τοπικούς φορείς, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας , Δήμο Βόλου, Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων», Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο συμμετείχε στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης 2019 μαζί με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης ΠΕ Μαγνησίας και σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Θεσσαλίας πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση, αλλά και γνωριμία των μαθητών του Βόλου σχετικά με την λειτουργία και την επίδραση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινή μας ζωή από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2019.

Συμμετείχε επίσης σε δράσεις φιλαναγνωσίας όπως το Φεστιβάλ Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου με τη δράση «Μεγαλώνω πιο όμορφα διαβάζοντας ένα βιβλίο, των μαθητών της Ε’ τάξης του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου» δημιουργώντας το παρακάτω ποίημα «Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου».

Το 30ό δεν μπορούσε να λείψει από το Φεστιβάλ Σχολικού ραδιοφώνου, στο οποίο συμμετείχε με 55 μαθητές με πολλές δράσεις.

Έγιναν επίσης δράσεις στο 30ό με αφορμή τον εορτασμό των παγκόσμιων ημερών ποίησης, κουκλοθέατρου κι ενάντια στον ρατσισμό.

Όπως επίσης και στο συλλογικό σχέδιο εργασίας με ηρωίδα τη Βολιώτισσα δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα, η οποία παρουσίασε τη δράση μας στο Tedex στη Θεσσαλονίκη.

Μαθητές διαφόρων τάξεων συμμετείχαν με δράσεις του στις Παγκόσμιες Ημέρες Μητρικής Γλώσσας και Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και στον μήνα Γαλλοφωνίας.

Από την περασμένη σχολική χρονιά έγιναν δράσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ώστε οι μαθητές του 30ού δημ. σχολείου να προσεγγίσουν και να αντιληφθούν το εύρος αυτού του στίγματος της ανθρώπινης ιστορίας. Επίσης αναπτύχθηκε και συνεργασία με το δίκτυο «footsteps» για την πιο συστηματική παρουσίαση και αναφορά του Ολοκαυτώματος στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 30ού Δημ. Σχολείου Βόλου.

Με τη δράση «Ευχές από τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο», το 30ό «ρίχνει τις γέφυρες» συνεργασίας κι επικοινωνίας.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες εκπαιδευτικών, των οικογενειών των μαθητών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας το σχολείο μας, με τη στήριξη και των συστεγαζόμενων σχολικών δομών, χτίζει γέφυρες με γερά θεμέλια και συνεργάζεται με σχολεία του εξωτερικού, Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Στοκχόλμης, αλλά και του εσωτερικού όπως τα ακριτικά μειονοτικά σχολεία Δημαρίου και Κοτύλης. Διατηρούμε επαφές και με τα σχολεία της Πόλης, Ζάππειο, Ζωγράφειο και Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, συνεργαζόμαστε με το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου Αθηνά, αλλά και με άλλα σχολεία της Ρουμανίας, αλλά και με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης .

Υπήρξε συνεργασία του 30ού Δ. Σχ. Βόλου με τοπικούς συλλόγους, όπως οι «Ίωνες» και «Το Εγγλεζονήσι», στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Γνωριμία με τις Αλησμόνητες Πατρίδες» στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου.

Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να λείψει από τις δράσεις του 30ού. Με την Ομοσπονδία Τζούντο πραγματοποίησε την Ημέρα αθλητισμού δράσεις γνωριμίας των παιδιών με διάφορα αθλήματα. Το έτος 2018-19 αφιερώθηκε στο μπάσκετ καθώς το συγκεκριμένο έτος επιλέχθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων της κατάκτησης του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα την ΑΕΚ το 1968 και 35 χρόνων από τη δεύτερη άνοδο της ΝΙΚΗΣ, της πρώτης θεσσαλικής ομάδας στην Α’ εθνική το 1984. Στη διάρκεια του έτους οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με προσωπικότητες από τον χώρο του μπάσκετ, αλλά και συμμετείχαν σε εργαστήρια μύησης στο άθλημα.

Κορύφωση αποτελεί η βράβευση τριών μαθητών από τον κ. Δημήτριο Ηλιόπουλο για τις εργασίες τους σχετικά με τη χρήση κι αξιοποίηση των βοτάνων κι αρωματικών φυτών του Πηλίου.

Σίγουρα δεν πλήξαμε…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το