Τοπικά

Πλούσιες δράσεις για τα παιδιά στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα

Πλημμύρισε από μαθητές δημοτικών σχολείων το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα τις δύο τελευταίες ημέρες, οι οποίοι παρακολούθησαν από κοντά τις πλούσιες δράσεις για παιδιά στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Από τη σκηνή στο μουσείο: Κοστούμια κινεζικής όπερας». Οι δράσεις άρχισαν προχθές με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασημένια στολίδια», συνεχίστηκε χθες με τις δύο παραστάσεις «Γιε-χσιεν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα» και ολοκληρώνονται σήμερα με το εικαστικό εργαστήρι «Κινεζικός δράκος».

Προχθές το πρωί το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα επισκέφτηκαν οι μαθητές των Ε’ και Στ’ Τάξεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, οι οποίοι συνοδεύονταν από τους δασκάλους Μαρία Τσιούκα, Αλέξανδρο Καποδίστρια και Ιωάννη Ευαγγελινό.
Όπως αναφέρθηκε, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους μαθητές που παρακολούθησαν το πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασημένια στολίδια», το οποίο έχει σχέση με διάφορα μαθήματα του σχολείου, όπως η Γλώσσα και η Γεωγραφία.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ένα πάντρεμα του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων και του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα με αφορμή την κούκλα με την παραδοσιακή φορεσιά Μιάο της περιοδικής έκθεσης «Από τη σκηνή στο μουσείο: Κοστούμια κινεζικής όπερας».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συλλογή και τις τεχνικές της αργυροτεχνίας, ενώ περιηγήθηκαν στην περιοδική έκθεση ακούγοντας αποσπάσματα από την κινεζική όπερα. Μέσα από την παρουσίαση αντικειμένων και οπτικοακουστικού υλικού, οι μαθητές ανακάλυψαν τις παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων.
Στο τέλος συμπλήρωσαν αντίγραφα πρωτότυπων σχεδίων παλαιών τεχνιτών και σχεδίασαν το δικό τους αποτροπαϊκό σύμβολο.
Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θεατρική παράσταση
Οι δράσεις συνεχίστηκαν χθες το πρωί με τις δύο θεατρικές παραστάσεις «Γιε-χσιεν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα», τις οποίες παρακολούθησαν οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας «Παναγιώτης Κατσιρέλος» και συγκεκριμένα οι Α’, Γ’, Δ’, Ε’ Τάξεις.
Το μικρό θεατράκι που στήθηκε για τις ανάγκες της παράστασης γέμισε από παιδιά, με τους μαθητές να παρακολουθούν σε δύο δόσεις την παράσταση. Το «Θέατρο Ρετρό» μετέφερε στη σκηνή την κινεζική παραλλαγή της γνωστής Σταχτοπούτας, μια παράσταση που βασίζεται στον κινέζικο μύθο «Ye Xian», τον οποίο έγραψε ο Κινέζος ποιητής Tuan Cheng-shih τον 9ο αιώνα και την οποία παρουσίασαν δύο ηθοποιοί με καταγωγή από τον Βόλο, η Αγγελική Φράγκου και ο Παναγιώτης Ράιος.

Η Αγγελική Φράγκου, που η μητέρα της είναι από τον Βόλο και έχει περάσει όλα τα παιδικά της καλοκαίρια στην πόλη, σημείωσε πως πρόκειται για ένα παραμύθι, το οποίο βασίζεται σε έναν κινέζικο μύθο, που έχει διασκευαστεί από την ίδια και είναι για μικρές ηλικίες.
«Θέλαμε να εστιάσουμε πάρα πολύ στην ιστορία και τα νοήματα του έργου, που είναι η κινέζικη εκδοχή της Σταχτοπούτας, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το κλασικό παραμύθι που γνωρίζουμε από τα παιδικά μας χρόνια» τόνισε η Αγγελική Φράγκου.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ράιος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο, ανέφερε ότι «τα κύρια μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά είναι ότι η αγάπη όλα μπορεί να τα συγχωρέσει και ότι ο καλός χαρακτήρας όσες δοκιμασίες κι αν περάσει δεν χάνεται».
«Ένα ακόμα μήνυμα που διαχρονικά έχει η Σταχτοπούτα, είναι ότι ο άνθρωπος τελικά όσες δοκιμασίες κι αν περάσει μπορεί να τα αντιμετωπίσει όλα», επισήμανε η Αγγελική Φράγκου.
Στη διαχρονική αυτή ιστορία, εκτός από την ευγενική Γιε-χσιεν, τη Σταχτοπούτα από την Κίνα, το χρυσό της ψάρι και την κακιά μητριά της, οι μαθητές γνώρισαν και ένα χρυσοκέντητο, ανεκτίμητο παντοφλάκι. Θα μπορέσει η Γιε-χσιεν να πάει στη γιορτή της Άνοιξης; Πώς μπορεί το ψάρι της να την βοηθήσει; Και, το πιο σημαντικό απ’ όλα, τι συνέβη στο παντοφλάκι; Την παράσταση ακολούθησε δράση, στην οποία συμμετείχαν τα παιδιά.

Εικαστικό εργαστήρι
Εν τω μεταξύ οι δράσεις συνεχίζονται σήμερα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου με το εικαστικό εργαστήρι «Κινεζικός δράκος», για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών (ώρες 10.30 – 12.00). Ο κινεζικός δράκος έχει κυρίαρχη θέση στις εορταστικές εκδηλώσεις της πρωτοχρονιάς και στο κινεζικό ωροσκόπιο. Οι δράκοι της κινεζικής μυθολογίας είχαν υπερφυσικές ιδιότητες. Μπορούσαν να καλύπτουν όλο τον πλανήτη, αλλά και να γίνονται μικροσκοπικοί όπως μία κάμπια. Μπορούσαν να αλλάζουν χρώμα, να προσαρμόζονται στο περιβάλλον, να κολυμπούν ως εξαίρετοι κολυμβητές, να πετούν χωρίς τη βοήθεια φτερών και να μεταλλάσσουν τη μορφή τους σε ό,τι επιθυμούσαν. Όσοι συμμετάσχουν στο εργαστήρι, θα φτιάξουν τον δικό τους κινεζικό δράκο και θα νιώσουν την ενέργεια αυτού του μυστηριωδώς όμορφου πλάσματος!
Να σημειωθεί πως η περιοδική έκθεση έχει διάρκεια έως 31 Μαρτίου με ώρες λειτουργίας καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00 – 17.00 (έως 28/2/2019) και 10.00 – 18.00 (από 1/3/2019).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το