Τοπικά

Πλούσιος απολογισμός δράσης για την «Πρόταση Ζωής»

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», με πρόεδρο τον κ. Λιούπη Αθανάσιο, περιφερειακό σύμβουλο-διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Ν. «Αχιλλοπούλειο» Βόλου, είναι Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία, που προέκυψε από τη συνεργασία φορέων της τοπικής κοινότητας και του ΟΚΑΝΑ και διανύει τον 19ο χρόνο λειτουργίας του. Στελεχώνεται από τέσσερις κοινωνικούς επιστήμονες (2 ψυχολόγους, κοινωνιολόγο και κοινωνική λειτουργό) και 1 γραμματέα, ενώ ασχολείται με την πρωτογενή πρόληψη, η οποία απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό που δεν έχει σχέση με τη χρήση και στοχεύει στην άμβλυνση της ανάγκης ζήτησης ουσιών και την αποφυγή ανάπτυξης εξαρτητικής συμπεριφοράς γενικότερα.

Πραγματοποιεί προληπτικές παρεμβάσεις στον χώρο του σχολείου (σε μαθητές, νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές), στην οικογένεια, καθώς και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Παρέχει τέλος έγκυρη ενημέρωση και συμβουλευτική, κατόπιν ραντεβού, σε όσους το επιθυμούν, για θέματα πρόληψης της εξάρτησης και σχέσεων στην οικογένεια.

Κατά το σχολικό έτος 2016-17 (Σεπτέμβριος – Ιούνιος), το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε συγκεντρωτικά, τις παρακάτω δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά, περίπου 3.883 άτομα:

1) 7 Ομιλίες σε γονείς (θέματα: αυτοεκτίμηση: ποιος ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωσή της, πειθαρχία -όρια, εξαρτήσεις- ο ρόλος των γονέων στην πρόληψη, η επιθετική συμπεριφορά των παιδιών, σχολικός εκφοβισμός).

2) 6 Ομάδες γονέων (Αχίλλειο, Σούρπη, Νέα Αγχίαλος, Βόλος).

3) 4 Σεμινάρια εκπαιδευτικών Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας.

4) 2 Ομάδες εποπτείας των εκπαιδευτικών Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης που εφάρμοσαν 2 διαφορετικά υλικά Αγωγής Υγείας σε μαθητές 22 σχολείων, καθ’ όλη τη σχολική χρονιά, στις οποίες συμμετείχαν 30 άτομα. Στα εν λόγω προγράμματα συμμετείχαν 373 μαθητές.

5) 1 Ομιλία σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και διευθυντές των σχολείων όλων των βαθμίδων του Δήμου Αλμυρού με θέμα: « Το έργο της Πρότασης Ζωής και Εξαρτήσεις – αίτια – ο ρόλος των γονέων στην πρόληψη».

6) 23 Βιωματικά εργαστήρια σε μαθητές της Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης.

7) 62 Συναντήσεις Ενημέρωσης – Βιωματικά εργαστήρια σε μαθητές της Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης (θέματα: επικοινωνία, άγχος, εξαρτησιογόνες ουσίες – τα αίτια των εξαρτήσεων-προστατευτικοί παράγοντες, αυτοεκτίμηση, το τμήμα μας, νόμιμες εξαρτησιογόνες ουσίες, παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες, εξαρτήσεις και εφηβεία).

8) Συμβουλευτική σε 25 άτομα που προσήλθαν στο Κέντρο.

9) Συμπλήρωση ερωτηματολογίων του ΕΚΤΕΠΝ, σχετικά με τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το έτος 2016.

10) Συμμετοχή σε 3 συναντήσεις του δικτύου των εργαζομένων σε φορείς της Θεσσαλίας που ασχολούνται με τις «Εξαρτήσεις», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα.

11) Συμμετοχή στην ενημερωτική – επιμορφωτική συνάντηση για τους διευθυντές και τις διευθύντριες Σχολικών Μονάδων.

12) Συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ.

13) Εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος: «Παρεμβάσεις δικτύωσης και ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες», διάρκειας 5 συναντήσεων (με τον διοικητή και τα στελέχη του Τμήματος Ασφάλειας Βόλου).

14) Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26η Ιουνίου: Θεατρική παράσταση: «Το βέλος που δεν πληγώνει», για παιδιά του δημοτικού, από την Αθηναϊκή ομάδα «Χιλιοδέντρι».

15) Συμμετοχή στην ημερίδα της 1ης Ταξιαρχίας Αερ. Στρατού «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», για την ενημέρωση του στρατιωτικού προσωπικού του Α/Δ Στεφανοβικείου, σχετικά με το θέμα των Εξαρτήσεων.

Συντονίστριες των παραπάνω δράσεων ήταν οι κ.κ. Γώγου Ζωή, Ψυχολόγος- Επιστημονική Υπεύθυνη, Μπακατσέλου Μαρία-Ψυχολόγος, Πετροπούλου Γεωργία-Κοινωνιολόγος και Σωτηροπούλου Δήμητρα-Κοινωνική Λειτουργός, με τη γραμματειακή υποστήριξη της κ. Ριζάκη Περιστέρας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το