Τοπικά

Πλούσιο ερευνητικό έργο από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το φοιτητικό παράρτημα της ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, πραγματοποίησαν με ιδιαίτερη επιτυχία, Ημερίδα Τεχνολογίας, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος», με θέμα: Παρουσίαση του ερευνητικού έργου των καθηγητών του Τμήματος, παρουσιάσεις καινοτόμων projects προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φοιτητές από όλα τα έτη σπουδών, οι οποίοι γέμισαν το αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» και οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι τόσο από το περιεχόμενο της ημερίδας, όσο και από το πλήθος των projects που πραγματοποιούνται στο Τμήμα, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά και με εταιρείες, την ύπαρξη των οποίων πολλοί δεν γνώριζαν.
Η εν λόγω παρουσίαση είχε ως στόχο όχι μόνο την ενημέρωση των νεότερων κυρίως φοιτητών για το σημαντικό έργο της σχολής, αλλά και να παράσχει τη δυνατότητα στους νέους που ασχολούνται με ερευνητικά προγράμματα να παρουσιάσουν το έργο τους.

Κατά την έναρξη της Ημερίδας ο πρόεδρος της ΙΕΕΕ Κ. Κανελλής ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Τμήματος ΗΜΜΥ, καθηγητή κ. Ε. Τσουκαλά και τους καθηγητές για την παρουσία και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην πραγματοποίηση της Ημερίδας, καθώς και τους φοιτητές και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους.
Την Ημερίδα προλόγισαν και χαιρέτισαν ο κ. Ελ. Τσουκαλάς, ο οποίος εξήρε την καινοτόμα αυτή ενέργεια των φοιτητών της ΙΕΕΕ, καθώς και ο κ. Γ. Σταμούλης, καθηγητής του Τμήματος και πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής Λαμίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο αντιπρόεδρος της ΙΕΕΕ Γ. Σταυρόπουλος παρουσίασε το έργο του φοιτητικού παραρτήματος Βόλου της ΙΕΕΕ, το οποίο αν και δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι, έχει προβεί σε μια σειρά επιτυχημένων εκπαιδευτικών ενεργειών.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής κ. Ε. Τσουκαλάς, ο ομότιμος καθηγητής κ. Η. Χούστης, καθώς και το σύνολο σχεδόν των καθηγητών του Τμήματος παρουσίασαν το γνωστικό τους αντικείμενο, καθώς και το πλούσιο ερευνητικό τους έργο. Μετά το μεσημβρινό διάλειμμα που περιελάμβανε ελαφρύ γεύμα, ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του Τμήματος. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων διατηρήθηκε αμείωτο μέχρι και το πέρας της εκδήλωσης, στις 18.00 το απόγευμα.
Η καινοτόμα αυτή εκδήλωση, μοναδική μέχρι τώρα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, είναι η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που πρόκειται ακολουθήσουν. Εξάλλου λόγω του μεγάλου πλήθους των ομιλητών, πολλά projects δεν κατέστη δυνατόν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και να παρουσιαστούν, γεγονός που μας προϊδεάζει για μια νέα εκδήλωση προσεχώς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ποτέ άλλοτε στο Τμήμα των ΗΜΜΥ δεν συναντήθηκαν σε μία Ημερίδα Τεχνολογίας τόσο πολλοί αξιόλογοι καθηγητές, με ελληνικό και διεθνές συγγραφικό και ερευνητικό έργο, με τους φοιτητές τους, οι οποίοι κάτω από τη φωτισμένη καθοδήγησή τους παρουσίασαν και αυτοί με τη σειρά τους ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο, αρχίζοντας από τους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές και φθάνοντας έως τους διδακτορικούς.
Σημειώνεται ότι οι Γνωστικοί Τομείς του Τμήματος ΗΜΜΥ είναι οι ακόλουθοι:
1. Εφαρμογών και Θεμελιώσεων της Επιστήμης των Υπολογιστών.
2. Τεχνολογιών Λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων.
3. Υλικού και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών.
4. Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων.
5. Ενέργειας.
Η Ημερίδα απέσπασε τα εγκωμιαστικά σχόλια των διδασκόντων, των ομιλητών, των φοιτητών, αλλά και των λοιπών παρευρισκομένων. Όλα τα παιδιά της ΙΕΕΕ δούλεψαν πολύ σκληρά για να παρουσιάσουν σε μόλις δύο εβδομάδες την άρτια από επιστημονικής και οργανωτικής πλευράς εκδήλωση, γι’ αυτό τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.
Συντελεστές της εκδήλωσης: Προεδρείο ΙΕΕΕ Βόλου: Κωνσταντίνος Κανελλής (πρόεδρος), Γεώργιος Σταυρόπουλος (αντιπρόεδρος), Ηλιάνα Παπαδοπούλου (γραμματέας), Παναγιώτης Νικητάκης (ταμίας). Οργανωτική Επιτροπή: Νικόλαος Κοξένογλου, Νικόλαος Κωστάκης, Παρασκευή-Μαρία Μπακάμη, Ηλιάνα Παπαδοπούλου, Χρύσα Παπαδοπούλου, Δημήτριος Παρασχάς. Μέλη: Ολυμπία Αξελού, Χρήστος Αξελός, Μαρία-Ραφαέλα Γκέκα, Γεώργιος-Τσαμπίκος Γκουγκούδης, Παντελής Δημητρούλης, Νικόλαος Κατσαρός, Ελευθέριος-Παναγιώτης Λούκας, Κλάιντι Μποντούρι, Απόστολος Παππάς, Βασίλειος Σαμαράς, Μανταλένα Σούλα.

s14-f2-2

Ομιλίες καθηγητών
Ορισμένες από τις ομιλίες καθηγητών ήταν οι εξής:
1. Ηλίας Χούστης, ομότιμος καθηγητής, με σημαντικό έργο στους τομείς της «Computational and Informational Sciences and Engineering». «Επιστήμη Δεδομένων – Data Science»
Τι είναι η Επιστήμη Ανάλυσης Δεδομένων, Έρευνα Μελέτης Σύγκρισης Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Περιφερειών, Συγκριτική Αξιολόγηση και Προτάσεις για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Στρατηγική Ευφυούς Εξειδίκευσης στον κλάδο του Μετάλλου και των Ορυκτών, Αγροτοδιατροφής (γεωργία, τρόφιμα και ποτά), καθώς και τα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία και εξειδικεύσεις.
2. Εμμανουήλ Βάβαλης, καθηγητής Εφαρμογών και Θεμελιώσεων της Επιστήμης των Υπολογιστών (ΕΘ), «Information Science and Applications».
Σημασιολογία και Οντολογίες (για τρισδιάστατα αντικείμενα), Δυναμικό Φιλτράρισμα της Πληροφορίας (με βάση το περιεχόμενο), που οδηγούν σε Κρίση (αποφάσεις), Δράση (ενέργειες), Εμπειρία (αποτελέσματα). Η Σημασιολογία σε 3D (Σύννεφο σημείων, Γεωμετρία, Μορφολογία, Σημασιολογία).
3. Ελ. Τσουκαλάς, καθηγητής και πρόεδρος Τμήματος ΗΜΜΥ Βόλου, «Ηλεκτρική Ενέργεια στην Εποχή του Διαδικτύου».
Η Ενέργεια στην Πετρελαϊκή Εποχή, το Ενεργειακό Προφίλ της Ελλάδας, το Διαδίκτυο και η Διαχείριση Ενέργειας (εξοικονόμηση), οι Προοπτικές του Κλάδου (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Φωτοβολταϊκά, Μικρά υδροηλεκτρικά), Μεσοπρόθεσμη λύση, Πυρηνική Ενέργεια, Μακροπρόθεσμη Λύση. Διηπειρωτικά Δίκτυα Ενέργειας.
Συμπεράσματα:
1. Ενέργεια και Πληροφορία συμπλέουν σε αλληλοεξαρτώμενα δίκτυα.
2. Στα πρώτα βήματα της Μεταπετρελαϊκής Πολιτικής παρατηρούνται σοβαρότατες προκλήσεις στη βιωσιμότητα του παγκόσμιου συστήματος.
3. Στόχοι για τη Νέα Ελληνική Ενεργειακή Βιομηχανία α) εκσυγχρονισμός των ΣΗΕ μέσω ισχυρών ζεύξεων με το διαδίκτυο, β) 150.000 Μεγαβατώρες το χρόνο, αύξηση των εξαγωγών 50% και γ) Τιμή Μεγαβατώρας κάτω των 50 ευρώ.

Αναζητείστε περισσότερα στο επίσημο site της ομάδας: https://ieee.e-ce.uth.gr/

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το