Τοπικά

Πλούσιες εμπειρίες από την Πολωνία για μαθητές και καθηγητές του 5ου ΓΕΛ

Με πλούσιες εμπειρίες επέστρεψαν από την Πολωνία τρεις μαθητές και δύο καθηγητές του 5ου ΓΕΛ Βόλου που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εράσμους για τη διαθεματικότητα των επιστημών και την εισαγωγή της τεχνολογίας.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Πολωνών συνομηλίκων τους και γνώρισαν από κοντά μια κοινωνία που μετά από πολλά χρόνια σε κομμουνιστικό καθεστώς κάνει τη μετάβαση προς μια νέα κατάσταση.

Η μαθήτρια Σοφία Τσιροπούλου τόνισε πως της έκανε εντύπωση πως τα σχολεία είχαν όλα όσα χρειάζονται οι μαθητές για να βρίσκονται εκεί από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, όπως για παράδειγμα μαγειρεία, αλλά και ψυχολόγους και οδοντίατρους. Επίσης αν και ογκώδη διδακτήρια, αύλειους χώρους δεν διέθεταν, αλλά είχαν μεγάλους εσωτερικούς χώρους.

Επίσης της έκανε εντύπωση πως οι γονείς και τα παιδιά στο σπίτι που φιλοξενήθηκε, ήξεραν να γράφουν το όνομά της στα ελληνικά, ενώ ο ένας γονέας ασχολούνταν πολύ με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

Από την πλευρά του ο μαθητής Διονύσης Τοτσίλα αναφέρθηκε στην πολύ καλή φιλοξενία που είχαν από τους Πολωνούς, αλλά και στο γεγονός ότι οι έφηβοι γνώριζαν πολύ καλά την ιστορία της χώρας τους και δεν ήθελαν να ακούν για τον κομμουνισμό.

Ο μαθητής Χρήστος Κωνσταντίνου επισήμανε ότι «γνωρίσαμε νέους πολιτισμούς και έθιμα, και διαπιστώσαμε ότι όλοι οι έφηβοι στην Ευρώπη προσπαθούν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες και να έχουν πολύ καλή σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία».

Μάλιστα κάποιοι μαθητές γνώριζαν πολύ καλά την αρχαία ελληνική μυθολογία. Επίσης οι μαθητές εντόπισαν πως το βιοτικό επίπεδο των Πολωνών ανεβαίνει συνεχώς και δεν αντίκρισαν εικόνες, όπως απόρους να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα επισκεφθούν τον Βόλο επτά σχολεία από τις πέντε συνεργαζόμενες χώρες.

Ο καθηγητής φυσικής, υποδιευθυντής κ. Νίκος Χατζησκάκης ανέφερε πως τα σχολεία στην Πολωνία έχουν πολύ καλές υποδομές και εξοπλισμό, ενώ διαθέτουν το καθένα τη δική του ταυτότητα. Για παράδειγμα, όπως είπε, στο σχολείο που μας υποδέχτηκε δίνεται έμφαση στις Στρατιωτικές Σχολές και γι’ αυτό οι μισοί μαθητές την ημέρα της υποδοχής φορούσαν σχολή παραλλαγής. Επίσης φάνηκε πως έχουν πολύ καλό παιδαγωγικό σύστημα, το δεύτερο στην Ευρώπη, μετά τη Φινλανδία.

Η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Ελένη Παπανικολάου επισήμανε πως ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία η επίσκεψή μας στην Πολωνία και την πόλη Λούμπλιν, ενώ εκτός από το σχολείο επισκεφθήκαμε και δύο σχολές.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει και του χρόνου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Σκέφτηκα μια μαμά που περιμένει μόσχευμα»: Συγκινεί η μητέρα 22χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Δύναμη ψυχής διαθέτει μια μητέρα από την Κρήτη που έχασε τον 22χρονο γιο της σε…

6 Δεκεμβρίου 2023

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Επικίνδυνες χημικές ουσίες στα προϊόντα μαλλιών – Επηρεάζουν πνεύμονες, ήπαρ και νευρικό σύστημα

Δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες απελευθερώνουν, σύμφωνα με νέα μελέτη, τα προϊόντα μαλλιών όπως τα τζελ…

6 Δεκεμβρίου 2023

Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Συλλογικότητες, φορείς και σωματεία στα Προπύλαια για την πορεία

Στα Προπύλαια ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται, από τις 6 το απόγευμα, συλλογικότητες, φορείς και σωματεία, για…

6 Δεκεμβρίου 2023

Ξεκίνησε η πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο photos

Πριν λίγα λεπτά ξεκίνησε η πορεία για τη συμπλήρωση 15 ετών από την δολοφονία του…

6 Δεκεμβρίου 2023

«Θα είμαι δικτάτορας για ένα 24ωρο όταν επανεκλεγώ»-Αμφιλεγόμενη δήλωση Τραμπ

«Εάν επανεκλεγώ, μόνο την πρώτη μέρα της θητείας μου θα είμαι δικτάτορας»... Στην αμφιλεγόμενη αυτή…

6 Δεκεμβρίου 2023

Η Ζέττα Μακρή στις εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγ. Νικολάου

Η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας  Ζέττα Μ. Μακρή τίμησε και…

6 Δεκεμβρίου 2023