Πολιτισμός

Πλήθος συμμετοχών στο Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου – Ενενήντα μαθητές και καθηγητές έχουν δηλώσει ενδιαφέρον

Μεγάλη η συμμετοχή για το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου, που διοργανώνεται από τον Δήμο Ζαγοράς σε συνεργασία με τη Ζωή Σαμσαρέλου, πιανίστα, το οποίο στηρίζουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, και πραγματοποιείται από τις 21-29 Ιουλίου στη Ζαγορά.
Η κ. Ζωή Σαμσαρέλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου, τόνισε ότι αυτό διοργανώνεται από το 2000 στη Ζαγορά, αλλά αναπτύσσονται δραστηριότητες σε όλο το Ανατολικό Πήλιο.

«Έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά, ίσως το πιο σημαντικό φεστιβάλ στην Ελλάδα για το είδος του. Περιλαμβάνει σεμινάρια κλασικής μουσικής και συναυλίες με καταξιωμένους καθηγητές από όλη την Ευρώπη. Φέτος έχουμε συμμετοχές και από Χιλή, Βραζιλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Γερμανία, Ελλάδα» ανέφερε η ίδια.
Όπως συμπλήρωσε η κ. Ζωή Σαμσαρέλου, «έχουμε συναυλίες πολύ υψηλού επιπέδου και με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής και χτίζουμε μια άλλη εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι μόνο η θάλασσα και η ωραία φύση που υπάρχουν, αλλά κάποιος μπορεί να έρθει να κάνει διακοπές και να παρακολουθήσει συναυλίες υψηλού επιπέδου».
Επιπλέον τους μαθητές συνοδεύουν γονείς και φίλοι συνδυάζοντας το φεστιβάλ με τις διακοπές τους. Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής 90 μαθητές και καθηγητές.
Εκτός από τα σεμινάρια και master classes που αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα, πολλές συναυλίες διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στις οποίες συμμετέχουν οι καθηγητές των σεμιναρίων, προσκεκλημένοι μουσικοί, οι μαθητές και, τέλος, τα 2 σύνολα του φεστιβάλ, το PelionFestival Violoncello Ensemble και το PelionFestival String Ensemble.

Πιο αναλυτικά, ως προς τα σεμινάρια:
–4ο Φεστιβάλ Βιολοντσέλου:
Μαθήματα βιολοντσέλου θα δοθούν φέτος από τους παρακάτω πέντε καθηγητές:
Τον παιδαγωγό καθηγ. Ulrich Voss από το Βερολίνο, ο οποίος, επιπλέον, θα διευθύνει το καθιερωμένο, πλέον, PelionFestival Violoncello Ensemble, που αποτελείται από όλους τους βιολοντσελίστες, μαθητές και καθηγητές, που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, τον παιδαγωγό και σολίστα καθηγ. Matias de Oliveira Pinto, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Μunster στη Γερμανία, από την Ελλάδα, τους τρεις σταθερούς συνεργάτες και εξαιρετικούς μουσικούς, τον κ. Άγγελο Λιακάκη από την Αθήνα, τον Βασίλη Σαΐτη από τη Θεσσαλονίκη και τον Θεμιστοκλή Βαγενά από τον Βόλο. Ο τελευταίος θα διευθύνει και το PelionFestival String Ensemble, στο οποίο θα συμμετέχουν οι μαθητές των σεμιναρίων με ηλικία από 8 έως 15 ετών.
–Σεμινάρια άλλων οργάνων και φωνής:
Το 2017 θα δοθούν μαθήματα στα εξής όργανα: Βιολί, τραγούδι, κλαρινέτο, φλάουτο και πιάνο.
Βιολί θα διδάξει, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο παιδαγωγός και σολίστ Απόλλων Γραμματικόπουλος από την Αθήνα, τραγούδι και μελοδραματική θα διδάξει για πέμπτη φορά, η καταξιωμένη σοπράνο και παιδαγωγός Σοφία Κυανίδου, που έχει τη μόνιμη κατοικία της στη Βιέννη, κλαρινέτο θα διδάξει ο σολίστ και συνθέτης Παύλος Σεράσης, που κατοικεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, φλάουτο θα διδάξει η παιδαγωγός, σολίστ και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Split της Κροατίας κ. Ana Domancic Krstulovic και, τέλος, πιάνο θα διδάξει, όπως συμβαίνει αδιάκοπα από την έναρξη του PelionFestival, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, παιδαγωγός και σολίστ Ζωή Σαμσαρέλου.

Στη φετινή διοργάνωση, όπως και κάθε χρόνο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μουσική δωματίου και στη συνεργασία μεταξύ των καθηγητών και των μαθητών, των ίδιων ή και διαφορετικών οργάνων. Έτσι, εκτός από τα σύνολα που δημιουργούνται επί τόπου, όλοι οι καθηγητές, εκτός από την κ. Κυανίδου, προσφέρουν, και μαθήματα μουσικής δωματίου, που απευθύνονται σε ήδη διαμορφωμένα μουσικά σύνολα.

Για το φετινό φεστιβάλ, ήδη υπάρχουν πολλές συμμετοχές από Ελλάδα, Γερμανία, Χιλή, Βραζιλία, Ιαπωνία και Τουρκία.
Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα σεμινάρια, η υποβολή της αίτησης γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ (www.pelionfestival.com). Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6977088140.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το