Πολιτισμός

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του Ν. Διαμαντάκου για το μοναστήρι Παναγίας Ράσοβα Ζαγοράς

Παρουσία πολύ κόσμου, μελών και φίλων του Συλλόγου Ζαγοριανών Βόλου, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Gallery X η ομιλία του συνταξιούχου δασκάλου κ. Νίκου Διαμαντάκου για την Παναγία Ράσοβα Ζαγοράς.
Ο ομιλητής ανέφερε ότι η Παναγία Ράσοβα Ζαγοράς είναι ένα πάρα πολύ παλιό μοναστήρι, το οποίο δημιουργήθηκε το 1250 περίπου, ίσως και παλιότερα. «Στοιχεία για το μοναστήρι της Παναγίας Ράσοβα Ζαγοράς υπάρχουν από 1270» επισήμανε ο κ. Νίκος Διαμαντάκος.
Ο συνταξιούχος δάσκαλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο μοναστήρι της εποχής με κελιά γύρω-γύρω. «Σήμερα διασώζεται μόνο η εκκλησία, το καθολικό που λέμε, αφού τα κελιά έχουν καταστραφεί και έχουν πέσει, αλλά και αυτό όχι σε καλή κατάσταση» σημείωσε ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Γίνονται προσπάθειες συντήρησης του μοναστηριού με αντιστηρίγματα και διάφορες επισκευές, ενώ έχουν χαλάσει και πολλές τοιχογραφίες».


Ο ίδιος ανέφερε ότι το μοναστήρι έχει εγκαταλειφθεί πολλά χρόνια με τον τελευταίο μοναχό να έχει αποβιώσει περίπου στο 1900.
Ο κ. Νίκος Διαμαντάκος με τη βοήθεια βιντεοπροβολής παρουσίασε τρεις παλιές φωτογραφίες από το μοναστήρι της Παναγίας Ράσοβα Ζαγοράς, από τις οποίες η μία είναι από το 1943 του Νίκου Στουρνάρα, η άλλη του πατέρα τού Νίκου Στουρνάρα, του Στέφανου, από τις αρχές του περασμένου αιώνα και η τρίτη άγνωστης προέλευσης, που είναι και η παλιότερη, τραβηγμένη περίπου 20 χρόνια πριν το 1900, και η οποία είναι και η πιο «αποκαλυπτική».
Το μοναστήρι της Παναγίας Ράσοβα Ζαγοράς είναι από τα πιο παλιά μοναστήρια του Πηλίου και συγκεκριμένα στα πέντε παλιότερα του βουνού των Κενταύρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το