Πολιτισμός

Πλήθος κόσμου χθες στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής»

Προβλήθηκε χθες το βράδυ στο Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο», παρουσία πολύ κόσμου, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής», μία παραγωγή της ΕΚΠΟΛ σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αίνιγμα/Aenigma. Giorgio de Chirico & Alberto Savinio».
Έως 22 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο» συνεχίζεται η λειτουργία της έκθεσης «Αίνιγμα/Aenigma. Giorgio de Chirico & Alberto Savinio». Να σημειωθεί ότι η έκθεση οργανώθηκε από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ με έργα από το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Αρχείο της ΕΡΤ. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των 130 χρόνων από τη γέννηση του Τζόρτζιο ντε Κίρικο στον Βόλο.
Αξιοσημείωτο ότι στο πλαίσιο της προαναφερόμενης συνεργασίας εντάσσεται και η παραχώρηση του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Aenigma est» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου και μουσική Νίκου Κυπουργού, το οποίο προβάλλεται στον χώρο της έκθεσης.
Χθες το βράδυ προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής», το οποίο αποτελεί παραγωγή της ΕΚΠΟΛ σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη.

Η δρ Ιστορίας της Τέχνης Νικολέτα Τζάνη τόνισε ότι «η προβολή εντάσσεται στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Αίνιγμα/Aenigma. Giorgio de Chirico & Alberto Savinio». Θα προσπαθήσουμε να διαφωτίσουμε το κοινό στο θέμα του αινίγματος και γενικότερα της κοσμοθεωρίας του Τζόρτζιο ντε Κίρικο».
Η ίδια ανέφερε πως «στη συγκεκριμένη έκθεση αποφασίσαμε να δείξουμε μία συγκεκριμένη πτυχή, η οποία είναι κυρίαρχη στο έργο του Τζόρτζιο ντε Κίρικο και είναι το θέμα του αινίγματος».
Από την πλευρά της η κ. Χρύσα Δραντάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, τόνισε ότι «το ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής» προβάλλεται στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που κάνουμε για τον ντε Κίρικο από το καλοκαίρι και μετά».
Η κ. Φαίη Τζανετουλάκου, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και επιστημονική σύμβουλος του ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής», επισήμανε ότι η έκθεση εστιάζει στις σχέσεις των δύο αδερφών, του Giorgio de Chirico και του Alberto Savinio. «Προβάλλουμε το ντοκιμαντέρ που έγινε με τους Γιώργο Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη, που βραβεύτηκε στο εξωτερικό σε πολλά φεστιβάλ και το οποίο προσπαθεί να διεισδύσει και να εισχωρήσει στο μυστήριο που ονομάζεται Τζόρτζιο ντε Κίρικο, στην τέχνη του, στο πώς δημιουργεί αυτόν τον μαγικό υπερρεαλισμό και πώς και γιατί θεωρείται ο πατέρας του σουρεαλισμού. Ένας καλλιτέχνης που γνωρίζουμε ότι τα πρώτα του ιδιώματα και οι πρώτες του εικόνες τις πήρε στον Βόλο, στον οποίο γεννήθηκε και έμεινε τα πρώτα του διαμορφωτικά χρόνια έως 10 ετών».

Σκοπός της προβολής αυτής ήταν η αρτιότερη κατανόηση των αισθητικών αντιλήψεων, συμπεριλαμβανομένης και της έννοιας του αινίγματος, στο έργο του Τζόρτζιο ντε Κίρικο.
Μέσα από το ντοκιμαντέρ επιχειρείται η ποιητική προσέγγιση του μυστηριακού χαρακτήρα της ζωγραφικής του μεγάλου καλλιτέχνη του πρώιμου σουρεαλισμού, ενώ μέσα από αρχειακό υλικό αναδεικνύεται η σχέση τού ντε Κίρικο με τη γενέτειρά του και πώς τα πρώτα του βιώματα στον Βόλο επηρέασαν τη μετέπειτα εικαστική του παραγωγή και καλλιτεχνική του κοσμοθεωρία, με το αίνιγμα στο επίκεντρο των αναζητήσεών του. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και καλλιτέχνες όπως: Νίκη Λοϊζίδη, Νίκος Δασκαλοθανάσης, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Gerd Roos, Κώστας Ανδρουλιδάκης, Μηλίτσα Καραθάνου, Κώστας Κομνηνός.
Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με τους σκηνοθέτες και την επιστημονική σύμβουλο της παραγωγής, ιστορικό τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δρ Ιστορίας της Τέχνης Νικολέτα Τζάνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το