ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέθανε ο Κώστας Πολίτης

Ελλάδα

O καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Πολιτισμός

Πλήθος κόσμου στη «Μνήμη και η Πόλις»

 

Πολύ μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος για την εκδήλωση «Η μνήμη και η Πόλις…», μια εκδήλωση τιμής της φετινής επετείου της 29ης Μαΐου για την Άλωση της Πόλης.
Κατάμεστη η αίθουσα από κόσμο με άτομα να μη βρίσκουν καθίσματα και να απολαμβάνουν έστω και όρθιοι τον Βασίλη Αγροκώστα να ερμηνεύει τραγούδια και θρήνους για την Άλωση της Πόλης και να καταχειροκροτούν τους συμμετέχοντες.


Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».
Έπαιξαν οι μουσικοί: Ζαφείρης Κουκουσέλης, πιάνο – συνθετικοί ήχοι, Κώστας Γεδίκης, πολίτικο λαούτο. Συμμετείχε ο Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Άγ. Ιωάννης ο Κουκουζέλης» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Δημήτρη Χατζηγεωργίου.
«Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους υπήρξε ένα από τα γεγονότα – ορόσημα της παγκόσμιας ιστορίας, καθώς αυτή σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη μεσαιωνική στη νεότερη εποχή.


Για το γεγονός αυτό αναπτύχθηκαν θρύλοι και ιστορίες, όπως αναπτύσσονται πάντα στον απόηχο των μεγάλων ιστορικών γεγονότων. Κάποιες φορές αυτοί οι θρύλοι αναπαράχθηκαν και «χρησιμοποιήθηκαν» ως ιδεολογικό πλαίσιο στο πλαίσιο της συγκρότησης μιας εθνικής ιδεολογίας, άλλοτε πάλι αποτέλεσαν το ιδεολογικό υπόβαθρο της «Μεγάλης Ιδέας». Τώρα μετά από χρόνια είμαστε σε θέση να δούμε πιο καθαρά και να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τι έμεινε από κείνη την ημέρα. Ίσως να ανακαλύψουμε ότι αυτή η τελευταία πολιορκία της Πόλης και η αντίσταση των ελάχιστων υπερασπιστών της έχει πολλά μηνύματα να μας δώσει στη σημερινή εποχή» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση βασίστηκε πάνω σε κείμενα του διευθυντή του Ρ/Σ «Μαρτυρία» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος Νίκου Βαραλή, ο οποίος έκανε και την αφήγηση.

Λ.Α.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το