Τοπικά

Πλήθος δράσεων για τη γευσιγνωσία στη Μαγνησία “Θ”

Σ4 Φ1 (2)

Πλημμύρισε από κόσμο προχθές το απόγευμα του Σαββάτου η αίθουσα εκδηλώσεων στο «Ξενία» από εκπροσώπους φορέων του πολιτισμού, του τουρισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με την παρουσία τους δήλωσαν τη στήριξή τους στις δράσεις για την τοπική γευσιγνωσία που θα πραγματοποιηθούν φέτος.

Πιο συγκεκριμένα ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», συνεπής στον αρχικό του σχεδιασμό για διοργάνωση θεματικών δράσεων και εκδηλώσεων σε θέματα πολιτισμού, με τη συμμετοχή και συνεργασία φορέων από τη Μαγνησία – Αγιά, παρουσίασε τον ετήσιο προγραμματισμό του με ένα νέο θέμα, εξίσου ενδιαφέρον και για το «Θεματικό έτος Πολιτισμού 2016». Το «Θεματικό έτος Πολιτισμού 2016» είναι αφιερωμένο στις γεύσεις και φέρει το διακριτικό τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».

Το νέο θέμα του 2016 έρχεται ως συνέχεια των δραστηριοτήτων για το 2015 που αφορούσε στον πολιτισμό της θάλασσας, συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια αναψηλάφησης σημαντικών πολιτιστικών συνιστωσών του πολιτιστικού αποθέματος της Μαγνησίας.

Οι γεύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, είναι συνυφασμένες με τα βιώματα, τη μνήμη και τις στιγμές του κάθε ανθρώπου, αποτελώντας ταυτόχρονα μια τελετουργική διαδικασία. Γύρω από ένα τραπέζι εξελίσσονται όλες οι σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο γάμος και ο θάνατος. Ο πολιτισμός των γεύσεων, όπως εξελίσσεται στους αιώνες, αποτελεί ένα μακρινό ταξίδι, με άποψη και εναλλακτικές αντιλήψεις που συνεχώς διαμορφώνονται στο χρόνο.

Η Μαγνησία και η περιοχή της Αγιάς ως περιοχή διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού είναι πλούσια σε προϊόντα, όπως: Βότανα, ψάρια, γλυκά, μαρμελάδες, μέλι, γαλακτοκομικά, φρούτα, κρασιά, λάδι, λουκάνικα, ξηροί καρποί, χαλβάς, χυμοί, χωριάτικα ζυμαρικά, προϊόντα με ονομασία προέλευσης καθώς και τοπικά προϊόντα, τα οποία μεταποιούνται σε μικρές οικογενειακές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ο πολιτισμός των γεύσεων στη Μαγνησία είναι ένα κράμα εδεσμάτων, πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος. Συνεπώς, η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής αποτελούν μια αρραγή ενότητα, που θα πρέπει να την λάβουμε υπόψη ως τέτοια.

Το «Θεματικό έτος Πολιτισμού 2016», «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», μπορεί να μετεξελιχθεί ή να αποτελέσει αφορμή για ένα τοπικό δίκτυο με διαδρομές γεύσης και πολιτισμού, όπου προϊόντα, τοπικές υπηρεσίες και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια αξέχαστη ταξιδιωτική γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα εκδοθεί οδηγός στην ελληνική και αγγλική γλώσσα που θα περιλαμβάνει τα τοπικά πανηγύρια σε όλες τις περιοχές της Μητρόπολης καθώς και τις εκδηλώσεις για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου.

Οι φορείς του τουρισμού, όπως ξενοδόχοι, αγροσυνεταιρισμοί, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προβλεπόμενες δράσεις, καθώς μπορούν να συνδυάσουν την γευσιγνωσία, με τον πολιτισμό και τον τουρισμό, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους επισκέπτες.

Τη στήριξή της στο εγχείρημα της «Μαγνήτων Κιβωτός» έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού κ. Κουντουρά που μίλησε μέσω Skype.

Το «παρών» έδωσαν και πολλές τοπικές επιχειρήσεις τουριστικές , διατροφής και παρασκευής εδεσμάτων.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος δήλωσε ικανοποιημένος τόσο από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου που δείχνει ότι οι αρμόδιοι φορείς αγκαλιάζουν το όλο εγχείρημα, όσο και από την ποιότητα των σχεδιαζόμενων εκδηλώσεων. Παράλληλα υπογράμμισε τη συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτός» με τους τοπικούς φορείς που δίνει θετικά αποτελέσματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το